Ora’da bir şeyler oluyor

Hikaye Urfa Siverek’te başlar.

Haberin Devamı

Ora’da bir şeyler oluyor

Ata mesleği kebapçılığı sürdüren baba Hüseyin Bakar’ın 1969’da İzmir’e göç etmesiyle de yeni bir döneme geçilir. Otel, gıda toptancılığı, lokanta ve son durak inşaat olur. Baba Bakar, 90’lı yılların başında işi oğulları Abdullah, Mehmet ve Erol Bakar’a devreder. İnşaatın yanında yeni bir oyuncu arayışına giren Bakar kardeşler ise, 2008’de Ora’yla tanışır. Bugün 13 noktaya ulaşan Ora’yı önce ulusal, sonra da uluslararası marka yapma hedefiyle çalışan kardeşler, bu yıl 20, beş yıl içinde de 50 mağazaya ulaşmayı planlıyor. 

Ora’da bir şeyler oluyor

 

Haberin Devamı

DEDE mesleği olağan kebapçılığa, baba inşaatı ekler. Üçüncü kuşak ise baba mesleği olan inşaatın yanına ata mesleği olan kebapçılığa Ora ile geri döner. İnşaatta önemli işler başaran Bakar kardeşlerin, Ora ile de hedefleri büyük. Üçüncü kuşaktan Abdullah Bakar ve Mehmet Bakar ile hem girişimcilik öykülerini hem de Ora ilgili planlarını konuştuk.
Geçimini kebapçılıktan sağlayan bir aileden geldiklerini anlatarak söze başlayan Abdullah Bakar, ailenin Urfa Siverek’te mekanlarının bulunduğunu söyleyerek, o süreci şöyle aktardı:

 

Hayran olduğu kentte kaldı

 

“Baba askerliğini İzmir’de yaptığı için bu kente hayran kalır. Asker dönüşü de 1969’da İzmir’e göç etme kararı alır. Tabii İzmir’de de ata mesleğini yapmak yerine farklı iş kollarına yönelir. Basmane’de bir otel alıp işletir. Ama burada istediği başarıyı yakalayamaz. Daha sonra ise bir arkadaşının önerisiyle bakkaliye toptancılığı yapar. Ama o işinde kendine uygun olmadığına karar verir ve 1972’de Eşrefpaşa Bayramyeri’nde bir esnaf lokantası açar. Daha sonra ise, bir arkadaşıyla ortak inşaat sektörüne adım atılır. Bir süre sonra lokanta işini bırakarak tüm enerjisini inşaata verir.”

 

Haberin Devamı

Ata mesleğine döndüler

 

1986’da Ege Üniversitesi Basın Yayın’dan mezun olan kardeşlerin en büyüğü Abdullah Bakar, askerliğin ardından iş hayatına babasının yayında başlar. Abdullah Bakar, “Hem ben, hem de diğer kardeşler küçük yaştan itibaren yaz tatili ağırlıklı hep işin içindeydik. Ama resmen üniversite sonrası başladım. Ve zamanla Mehmet ve Erol da işe dahil oldu. İlk etapta Üçkuyular’da konut üretiliyordu. Daha sonra ise Özdere’de yazlık inşa etmeye başladık. 90’lı yıllarda ise babam emekli oldu ve tüm sorumluluğu bize bıraktı. Babamızdan aldığımız bayrağı daha yukarı taşımak için çalıştık. 150 yataklı ve 3 yıldızlı bir otel yaptık, işlettik. Bu süreçte de nakit akışı ihtiyacı ile yeni bir sektör arayışına gittik. Bu arayış bizi 1996’da kurulan Ora ile 2008’de ortaklığa götürdü. Ortak olduğumuzda Ora tek noktadaydı. 2010-11’de ise şirketi tamamen satın aldık” diyerek geldikleri süreci aktardı.

Haberin Devamı

Ora’da bir şeyler oluyor


ÖNCE ULUSAL SONRA ULUSLARARASI

 

Bugün Ora’nın 13 şubesi var. 14’üncü ise bu ay İzmir Bornova’da açılacak. Bir ay önceye kadar sadece İzmir’de var olan marka ilk şehir dışı şubesini de Kocaeli Tem Otoyolu üzerine açtı. Abdullah Bakar, İzmir dışında ilk mağazayla birlikte yeni hedeflerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Biz yerel bir markayız. Ama artık ulusal bir marka olmak için çalışma başlattık. Bunun ilk hamlesi de Kocaeli’de açtığımız mağaza oldu. Hedefimiz bu yılı 20 mağazayla kapatmak. 5 yıl içinde de bunu en az 50’e ulaştırmayı planlıyoruz. Burada da franchise vererek büyümek istiyoruz. Şu an 13 mağazanın 4’ünde sadece yakın çevre ve akrabaların küçük ortaklığı var. Diğerleri bizim. Müşteri artık gittiği yerde mekan sahibini görmek istiyor. Onun için franchise vererek büyüyeceğiz. Burada da bizim vizyonumuza uyan ortaklarla yol alacağız.”

 

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERE LAHMACUN YEDİRECEK

Mehmet Bakar, yakında Bornova’da açacakları 14’üncü mağaza ile yeni bir konseptin de hayata geçeceğini paylaşıyor. Şöyle diyor; “Bizim müşteri profilimiz 25-30 yaş üstünden oluşuyor. Şimdi hedefimiz özellikle üniversite gençliğine mağazalarımıza çekmek, lahmacun yedirmek. Onun için daha küçük metrekareli fast food mantığıyla işleyecek yeni yapı oluşturduk. Açılacak mağaza üniversite nüfusunun yoğun olduğu bir lokasyonda. Burası aynı zamanda paket servisi için de kullanılacak. Bunu AVM için de uyarlayacağız. Yani bundan sonra iki konseptle yola alacağız.”

Ora’da bir şeyler oluyor

ZIRH OLMAZSA OLMAZI

 

Kebap, lahmacun, pide ve salatalarda kullanılan tüm malzemelerin tek bir noktada işlenerek mağazalara gittiğini anlatan Abdullah Bakar, “Taze ve yaş olarak her sabah mağazalara soğuk zincirle gönderiyoruz. Donuk ürünümüz yok. Üretimde de geleneksel yöntemleri izliyoruz. Etlerimiz hala zırhtan geçiyor. Ve ne kadar büyüsek de bu böyle olmaya devam edecek. Her gün bir tona yakın ürün işliyoruz. Ve ilerleyen yıllarda daha büyük bir üretim tesisi kurmayı planlıyoruz” diyerek üretim süreci hakkında bilgi verdi.

 

YASA YOLDA

 

Haberin Devamı

Bugün ailenin Bakar Gıda ve Bakar Yapı olarak iki şirketi bulunuyor. Abdullah Bakar, hedeflerinin bu iki şirketi birleştirmek olduğunu söyleyerek, “Üç kardeş hem inşaatı, hem de Ora’yı geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Şirketin devamlılığı için de bir aile anayasası oluşturacak çalışmalarımız var. Bizde sorun yok, sonraki kuşaklarda da olmaması adına bunu yapmak gerekiyor” diyor.

 

KISA KISA

 

* Restoran sektörünün önemli sorunlarından birinin kalifiye personel olduğunu aktaran Mehmet Bakar, “Yıllardır usta çırak ile bu açığı kapatıyorduk. Ama büyüme planları ile birlikte Ora Akademi’yi kuracağız. Ve ihtiyacımız olan personeli burada yetiştireceğiz” diyor.

 

* Ora bünyesinde bugün 250’yi aşkın kişi çalışıyor.

 

* Mehmet Bakar, Ora’nın hep lahmacuncu kimliğiyle ön plana çıktığını söyleyerek, “Kebap ve lahmacun ciromuza yüzde 40 gibi eşit oranda katkı koyuyor. Yüzde 20 ise pide grubundan oluşuyor. Tüm menümüzle iddialıyız” diyor.

 

* Malzemeler marketten değil memleketten alınır misyonuyla yol aldıklarını paylaşan Abdullah Bakar, “Birçok farklı ilden malzeme getirip, yemeklerimizi geleneksel yöntemlerle yapıyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları