O harçlıkları biriktirdi ve...

İlkokulun hemen ardından iş hayatına atılır.

Haberin Devamı

12’sinde elektrikçi çırağı olur. Küçük yaşına rağmen ustasıyla il il, şantiye şantiye gezerek fabrikaların pano ve elektrik tesisat montajını yapar. Çocukluğundan itibaren kendi işini kurma planları yapan Davut Yanık, aldığı her haftalıkla hayalindeki dükkan için kaynak makinesi, mengene, matkap ve el aletleri satın alır. 1977’de ise çatısı akan bir dükkanda Tekpan Endüstriyel’i kurar. Bugün 50’ye yakın ülkeye ihracat yapan Yanık’ın gündeminde tam otomasyon odaklı yatırım planları bulunuyor.

O harçlıkları  biriktirdi ve...

DAVUT Yanık... Zor olanın peşinden giden ve mücadele dolu bir serüvenin ardından kendi hikayesini yazmayı başaran bir girişimci... Yatırım sevdalısı bir sanayici... Geçmişte pek çok insanın reddedemeyeceği iş tekliflerini ‘Ben kendi işimi yapacağım’ diyerek reddeden Tekpan Endüstriyel’in kurucusu Yanık, hem girişimcilik, hem de yatırım planlarını anlattı. 1955 Üsküp doğumlu olan ve 4’ünde ailesiyle birlikte İstanbul’a, 1 yıl sonra da İzmir’e gelen Davut Yanık, hikayenin devamını şöyle anlattı:

 

Haberin Devamı

İkinci gün yolu bulamadı

“Daha o yaşlarda babamla pazarda naylon sepetler satar ev bütçesine katkı sağladım. İlkokulun ardından da bir an önce iş hayatına atılmak isteyince, babam beni elektrik işleri yapan arkadaşının yanına çırak olarak verdi. O kadar küçüktüm ki, ilk iş gününde Çankaya’daki dükkanı ikinci gün bulamadığım için işe gidemedim. Yaşım çok küçük olmasına rağmen ustamla birlikte il il, şantiye şantiye gezerek fabrikaların pano ve elektrik tesisat montajlarını yaptım. 70’li yıllarda çıkan bir kanunla tanınan ‘Mektupla Eğitim’ hakkını da kaçırmadım. Bir yandan çalıştım, bir yandan da mesleki eğitimimi tamamladım. Asker dönüşü ise hedefimi belirlemiştim. Kendi işimi kurmak için bir miktar sermaye oluşturmak adına bir süre daha başkalarının yanında çalıştım.”

O harçlıkları  biriktirdi ve...
 

 

Haberin Devamı

Dükkanın çatısı akıyordu

Yanık, ortak olarak iş kurma konusunda sözleştiği arkadaşıyla beraber aldığı her haftalıkla dükkanda kullanılan kaynak makinesi, mengene, matkap ve el aletlerini satın alarak geleceğini biriktirir. 1977’de ortağıyla Buca’da Tekpan’ı kuran Davut Yanık, 50 metrekarelik çatısı akan bir dükkanda işe koyulur. Yanık, şöyle devam etti: “Hayalini kurduğum ekmek teknesini düzenlemek için o kadar sıkı çalıştım ki, çatıyı tamir ettiğim gün iyice yağmuru ve soğuğu yedim. Hastalandım ve kendi dükkanımın açılışına katılamadım. Biz dükkanı açtık ancak imkanlar kısıtlıydı. Sabahın kör saatlerinde gidiyor, gece yarısında eve dönüyorduk. Bir süre sonra ortaklığı sonlandırdım ve benden 10 yaş küçük kardeşim Ahmet’i yanıma alarak mücadele dolu bir sürecin ardından işimizi büyüterek bugünlere geldik.”

 

Haberin Devamı


50 ÜLKEYE İHRACAT

HİÇBİR zaman geldiği noktayla yetinmeyen ve üretimde hep daha iyisini hedefleyen Davut Yanık, bugün Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesislerinde üretim yapıyor. Yanık, “Bugün 15 bin metrekarelik KOSBİ’deki tesisimizde elektrikten otomat panolarına kadar geniş ürün gamıyla yolumuza devam ediyoruz. Yıllık 200 binin üzerinde irili ufaklı pano üretimimiz var. 2000’li yılların başlarında da ihracata başladık. Bugün ciromuzun yüzde 50’si ihracattan geliyor. 50’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor.

 O harçlıkları  biriktirdi ve...


BÜYÜK BİR AİLE

TEKPAN bir aile şirketi. Kardeş Ahmet Yanık’ın dışında şirkette Davut Yanık’ın oğulları Yakup ve Aykut da aktif olarak görev alıyor. Kaptan koltuğunda yer alan Davut Yanık, “Şirketi geleceğe taşımak adına bir aile anayasamız var. Herkesin görev alanı belli. Oğullarımın yanı sıra iki yeğenim daha var. Onlar şu an okuyor. İlerde onlar da şirkete dahil olacak. Bir de bizi biz yapan 160 kişilik çalışma arkadaşımız var” diyerek ailenin büyüklüğüne dikkat çekti.

 

Haberin Devamı


SÜREKLİ YATIRIM HEDEFİ

DAVUT Yanık mesleğe ilk başladığı günlerde işinin bugün geldiği noktaya ulaşabileceğinin aklından bile geçmeyeceğini şu sözlerle anlattı: “Bu kadar büyük yer yaptık, bir sürü makine aldık, benim aklımda hala daha büyük bir yer alayım, komple otomasyona geçeyim gibi düşünceler var. Bunu 3 yıl içinde hayata geçirmek istiyorum. Yatırım ve üretim isteğimiz durmuyor. Yaşım 62, kendi işimizde 40’ıncı yılımızı kutluyoruz. Ama ben elim ayağım tuttuğu sürece buraya gidip geleceğim. Evde oturamam, mümkün değil.”

O harçlıkları  biriktirdi ve...

 


BÜTÇENİN YÜZDE 10’U AR-GE’YE

AR-GE yatırımlarına büyük önem veren Davut Yanık, bütçenin yüzde 10’a yakınını bu çalışmalara ayırdıklarını belirterek, “Şirket geçtiğimiz yıl İzmir’de en çok faydalı model ve patent başvurusu yapan ve ödül alan şirket olduk. 7 faydalı model için patent aldık. Özellikle Avrupalıların tercih ettiği özel tasarım panolarımız var. Şu an Türkiye’de alanında ilk 3’te yer alan firmamızın ürünleri geçen yıl açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nde yerini aldı”

 

KISA KISA

Haberin Devamı

* Davut Yanık, zor bir yıl olan 2016’yı yüzde 20’lik büyümeyle kapattıklarını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları