Paylaş
Ev dışı tüketimin her geçen gün arttığı yeme-içme sektörünün son günlerde yeni konukları var. Ev kadınlarının olmazsa olmazları günler, artık restoranlarda yapılır oldu.
KAYHAN Göbel... 22 yıl Söke Un’da profesyonel yöneticilik yaptı. Çalışma hayatına adım attığı ilk günden beri de gıda sektöründe kendi işini kurma hayaliyle yaşadı. Et restorancılığında İzmir’deki boşluk, özlemini duyduğu girişimciliğin fitilini ateşledi. Göbel, geçen yıl Mangal Borsası ile yeme-içme sektörüne adım attı. Şimdi 6 olan mağaza sayısını bu yıl 20’ye çıkarmayı planlayan Göbel’in en sadık müşterileri, ev kadınları. Günlerini restoranda yapmaya başlayan ev kadınları, tatlılarını evden getiriyor...
GH Restoran Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Göbel ile Mangal Borsası’nın kuruluş öyküsünü, gelişmeleri konuştuk. Göbel, 1988’de üniversiteden mezun olduktan sonra kısa bir süre finans alanında çalışmış. Ardından Söke Un’da işe başlayan Göbel, öykünün devamını şöyle anlattı:
İşimi kurmak için
“Önce Ankara, ardından da İstanbul’da çalıştım. 12 yıl satış müdürlüğü yaptım. Çalışmaya başladığım günden beri gıda alanında kendi işimi kurma düşüncem vardı. Bunu gerçekleştirmek için geçen yıl şubat ayında Söke Un’dan ayrıldım. Fizibilite çalışmalarının ardından İzmir’de et restoranları alanında bir boşluk olduğunu gördüm. Tabii burada yemek yemeyi sevmemin de etkisi var. Üç ortaklı bir yapıyla Temmuz 2012’de Mangal Borsası ile yola çıktık. Şu anda 90 çalışanımız var. Yıl sonunda bu 150-200 arasında olacak. Personelimizi sürekli eğitiyoruz. Hatta yeni açılacak mağazalara yetişmiş iş gücünde sıkıntı yaşamamak adına mevcut mağazalarda fazla personel bulunduruyoruz. Mağaza açtıkça buralardan takviye yapacağız.”
Hedef 20 mağaza
Mangal Borsası markasıyla faaliyet gösteren GH Restoran’ın, şu anda İzmir’de 5, Manisa’da bir mağazası var. GH Restoran A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Göbel, sayıyı bu yıl 20’ye çıkarmayı planladıklarını aktarıyor. Göbel, mağazalaşma süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yıl Bodrum ve İstanbul’da da mağaza açma hedefimiz var. İstanbul’da ilk başta, 4 mağaza açmayı planlıyoruz. Yeni mağazaların bazıları frenchise sistemiyle açılacak. Yıl sonu hedefimiz olan 20 mağazanın 5’i frenchise olacak. Burada da kar garantili bayilik vereceğiz. Ona göre sözleşme hazırlıyoruz. Maceraya atılmak gibi düşüncemiz yok. Ama analizler ve lokasyonlar doğrultusunda bu şartı sözleşemeye koyuyoruz. Kar etmezse vadettiğimiz oranı biz karşılayacağız.”
GÜNLERİN YENİ ADRESİ
Kayhan Göbel, yeme-içme sektörünün ilerleyen yıllarda daha da büyüyeceğine söylüyor. Bunu söylerken de ev dışı tüketiminin Türkiye’de her geçen gün artmasına dikkat çekiyor. Göbel, “Türkiye’de şu anda ev dışı tüketim yüzde 15 civarında. Yüzde 70-80 olan Avrupa ortalamasının çok gerisinde. Ama her geçen gün çalışan sayımızla birlikte ev dışı tüketim de artırıyor. Dolayısıyla sektörün geleceği parlak” diyor.
Ama şu anda yeme-içme sektöründe bu tablonun dışında bir gelişme daha yaşanıyor. Göbel, ev kadınlarının artık günlerini restoranlarda yapmaya başladığını belirtiyor: “40 yaş üstü kadınlar artık misafirlerini dışarda da ağırlamaya başladı. Tabii bu gelir dağılımındaki artışın bir etkisi. Ama dışarıda bile yemek yese de evde yaptığı bir şeyleri ikram etmeyi çok seviyorlar. Dolayısıyla yemeğini yedikten sonra kendi yaptığı tatlıyı ikram ediyorlar. Kendiliğinde gelişen bir saatleri de var. 14:00-18:00 arasında bir araya geliyorlar. Tabii eve giderken evlerine de paket götürüyorlar.”
NİŞ RESTORAN YOLDA
Kayhan Göbel’in, mevcut ortaklık yapısının dışında bireysel bir yatırım planı daha bulunuyor. Yine yeme içme sektörüyle ilgili. Göbel, daha niş bir iş yapmak istiyor, “Mağazalarımıza ortalama günde 400-500 kişi geliyor. Yeni konseptte ise 20-30 kişinin geleceği butik bir yapı olsun istiyorum. Bu da et üzerine alacak. Yer arıyorum, 2015’in başında hayata geçirmeyi planlıyorum.”
YAZLIKÇIYA ÖZEL HİZMET
Kayhan Göbel, Mangal Borsası’nı yazlık bölgelere de taşımayı planlıyor. ilk adımını da Bodrum’da atmaya hazırlanıyor. Sezonu kısa olduğu için Çeşme’ye ilgili tereddütleri bulunduğunu aktaran Göbel, “Çeşme’yle ilgili farklır düşüncemiz var. Çeşme’deki yazlıklara hizmet götüreceğiz. Rezervasyon ile A’dan Z’ye bütün hizmeti müşterinin ayağına götüreceğiz. Bu yaz başlıyoruz. Gerekli çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Bunun ardından alacağımız geri dönüşümle Çeşme’de mağaza açmamız gündeme gelebilir” bilgisini verdi.
BORSADA İŞLEM BAŞLIYOR
Mangal Borsası adından da anlaşılacağı gibi özel bir konsepti var. Et ağırlıklı olan mekanda, belli saatlerde borsa gibi et fiyatlarının belli bir rakama çekiliyor. Sistem pek yakında hayata geçiyor. Göbel, “Bu sistemde müşterilerimizi hoş sürprizler bekliyor. Amacımız ölü saatleri değerlendirmek. Tabii şu anda ölü saatleri ev kadınları hareketlendiriyor. Ama yine de sürprizler olacak. Taban fiyatı aşmadan indirimler olacak” diyor.
Paylaş