Paylaş
İSTANBUL başta olmak üzere büyük şehirlerden nitelikli göç alan İzmir, bir yandan yerel aktörlerin yanı sıra markalı konut üreticilerinin yatırımlarıyla gücüne güç katıyor. Öte taraftan da gayrimenkul alanında önemli organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Hürriyet’in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 14’üncüsü İstanbul ve Ankara merkezli markalı konut üreticilerinin katılımıyla İzmir için yapıldı. Kentin geleceğine inanan Türkerler Holding, DAP Yapı, İŞ GYO ile Teknik Yapı zirvede İzmir’le ilgili önemli ve çarpıcı tespitlerde bulundu.
Kalıcı olmaya geldik
İstanbul dışındaki ilk projelerini 450 milyon liralık yatırımla İzmir’e yaptıklarını hatırlatan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Önümüzdeki dönem için ise İzmir’de 3 proje geliştirme hedefi koymuştuk. Ama 4’üncü arazimizi satın aldık. İzmir’de kalıcıyız. Bundan sonra üreteceğimiz konutlarda İzmir’in payı yüzde 30 olacak. 707 konut ve ticari alanlardan oluşan ilk projemiz DAP İzmir yoğun ilgi gördü. 1.5 ay gibi kısa sürede yüzde 56’sını sattık” bilgisini verdi.
Arz-talep dengeli gidiyor
İstanbul’da yaşanan konut stoğu durumunun gayrimenkulde hareketli bir dönem yaşayan İzmir’de de yaşanma olasılığını değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: “İzmir’de arz talep dengesi doğru ilerliyor. İstanbul’da ise aksi bir tablo var. Artık, kentsel dönüşümde 16-17 yıllık binaları yıkar hale gelindi. Ülkemiz bu israfı yapacak kadar zengin değil. Üstelik yapılan konutlarla belli bölgelerde arz fazlası oluşuyor. Yerel yönetimler arz fazlası olmaması adına önlem almalı. Bu durum İstanbul için geçerli. İzmir ürettiğini satan bir yapıda.”
ZİRVEDE ÖNE ÇIKANLAR
Bir ülkede tek lokomotif olmaz
İŞ GYO GENEL MÜDÜRÜ TURGAY TANES: “Önemli olan yüksek yapı yapılması değil, nerede olduğu. Tarihi yarımada içinde yaparsan elbette çirkin olur. Ama planlanan bir yerde yapılırsa durum değişir. İzmir bunu yaptı. Yeni kent merkezine uygun imar planı hazırlandı. Bir ülkede tek lokomotif şehir olmaz. Sanayinin, ticaretin, modanın, sanatın tek başkenti olmaz. Böyle bir ülkenin 3-4 lokomotifi olmalı. Doğal ve öne çıkan ilk aday da İzmir.”
Yabancı yatırımcının radarında
TEKNİK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI UMUT DURBAKAYIM: “Firma olarak birkaç yıl önce İstanbul dışında yatırım kararı aldık. 2 yıl önce ilk adımı Denizli’de attık. İkinci adres olarak da İzmir’i seçtik. Ege Bölgesi için yaptığımız araştırmada çevre illerden de İzmir’e ikinci ev talebi olduğunu tespit ettik. Yabancı yatırımcılar da İzmir’i radarına aldı. İzmir’de çok sayıda riskli yapı var ve şehir dönüşümden hak ettiği payı alamadı. İzmir’de geçmişte ağırlıklı olarak yerel firmalar varken bugün Ankara ve İstanbul’dan çok sayıda şirket geldi. Çok firma olmasıyla dönüşüm süreci hızlanacak ve rekabet artacak.”
****
‘Değerli evler de
yeniden ele alınsın’
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Gecekonduların ve çarpık kentleşmeye neden olan binaların kentsel dönüşümle yenilenmelerinin yanı sıra değeri 2-3 milyon lirayı bulan konutların da yeniden ele alınması gerekiyor” dedi.
İZMİR Serbest Mimarlar Derneği (İzmirSMD) tarafından düzenlenen Mimarlık Buluşmaları 2017, mimarlık örgütlerini bir araya getirdi. Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Mimarların eseri olan kentlerde yaşıyoruz. Mimarların özgür ve özgün çalışmaları sayesinde kentlerimiz gelişecek. Binaların güzel yapılmasının yanı sıra kullanım sürecinde korunması da önem arz ediyor. Türkiye’nin en güzel kentlerinden olan İzmir’de Kordon’a, Karşıyaka sahiline ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na baktığımızda bunu başaramadığımızı görüyoruz. Binaların özgün mimarisi korunamıyor. Gecekonduların ve çarpık kentleşmeye neden olan binaların kentsel dönüşümle yenilenmelerinin yanı sıra değeri 2-3 milyon lirayı bulan konutların da yeniden ele alınması gerekiyor” diye konuştu.
Doğrudan hedef oluyor
Mimarların mesleki birikim ve bilinçleri doğrultusundaki dik duruşlarının bile bugün doğrudan hedef olmaları için yeterli olduğunu dile getiren İzmirSMD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Egeli ise, “Mesleğimize saygınlığın erozyona uğratılmasının risklerine karşı, eksiğimiz olan birlikte söylem, hareket ve topluma öncü olma gereğinin ön plana çıkması, tüm mimari aktörlerin de yer alacağı bir buluşmanın İzmirSMD tarafından düzenlenmesi gereğini doğurdu” dedi.
***
Aryom Koru’da
İtalyan rüzgarı
SIGN of the City Awards yarışmasında ‘En İyi Konut Projesi’ ödülünü kazanan Aryom Koru, sanal örnek daireler yerine, hazırladığı gerçek yeni nesil evlerinde İtalyan ezgili dekorasyon paketlerini alıcılarıyla buluşturuyor. Lansmana başlamadan önce talep formu rekorları kırdıklarına dikkat çeken Aryom İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Günday, “Aryom Koru’nun ilk etabından sonra merakla beklenen ikinci etabı da A2 Blok’ta birebir dayalı döşeli yeni nesil ev örnekleriyle ziyaretçilerini karşılıyor. İlk etabın satışları hızla devam ederken, ikinci etap için oluşturulan yüzde 25 indirim içeren lansman imkanları kısa bir süreliğine kaçırılmayacak fiyat avantajları sağlıyor” diye konuştu.
Yeni nesil evler
“Yalınlık ulaşılabilecek en ince zevktir” felsefesiyle hareket etiklerini aktaran Günday, “Tasarımı geleceğin vizyonuyla oluşturmanın önemine inanan Aryom Koru, yeni nesil evleriyle yarattığı fonksiyonel ve dinamik yapıyı geleneksel İzmir yaşam kültürüyle de örtüştürüyor. 2018’de teslimi planlanan Aryom Koru, çam ve dağ kekiği kokusuyla taçlandırılmış doğasıyla Gaziemir Çatalkaya Korusu eteklerinde, sunduğu yüksek sosyal donatıları sebebiyle 5 yıldızlı otel konforunda” ifadesini kullandı.
Paylaş