Paylaş
Bir firmanın Ege distribütörlüğünü alan Şenkalyoncu, köy köy, kahve kahve gezerek işi büyütür. Simay Şenkalyoncu, geçtiğimiz yıl ise çiftçinin isteklerini göz önünde bulundurarak ‘Titanium’ markasıyla taban gübresi üretmeye başlar. Şu an fason üretim yaptıran Şenkolyoncu, en geç 5 yıl içinde kendi tesisini kurmayı hedefliyor.
SİMAY Şenkalyoncu... Çocukluğundan itibaren girişimci bir ruhla bugünlere gelmiş biri. Erkek egemen sektörlerde çalışma azmiyle başarıyı yakalayan Şenkalyoncu, genç yaşına rağmen bugün işinde önemli bir noktada. Kalyon Tarım Market’in kurucusu Simay Şenkalyoncu, hem girişimcilik hikayesini hem de gelecek planlarını anlattı. Merhum babasının bir döneme damgasını vuran bir şirketin traktör yedek parçası grubunda Ege distribütörlüğünü yürüttüğünü anlatarak söze başlayan Simay Şenkalyoncu, yedek parçacı olma hayaliyle büyüdüğünü söyleyerek, hikayenin devamını şöyle aktardı:
İFLASTAKİ ŞİRKETİ AYAĞA KALDIRDI
“4 yaşında babamın paçasına yapışıp beni de sanayideki dükkanına götürmesini istiyordum. Yani daha o yaşlardan itibaren bir atılımcılık-girişimcilik ruhum vardı. Çocukluk yıllarımdan itibaren de hafta sonu ve yaz tatillerim hep babamın iş yerinde geçti. Esnaflığı öğrendim. Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü 3’üncü sınıfta okurken de distribütörlüğünü yaptığımız firma sıkıntıya girdi. Bu babamın hem işlerini hem de sağlığını bozdu. İflas noktasına gelindi. İki kız kardeş ve annem için zor bir dönemdi. Ve 20 yaşında işin başına geçmem gerekti. O süreçte bir yandan okulu yoluna koymaya, öte tarafta ise işleri toplamaya çalıştım. 28 yıllık geçmişi olan babamın işini tekrar düze çıkarmayı başardım. Bir süre sonra babam da sağlığına kavuştu ve işe döndü.”
ÇOCUKLUK HAYALİNDEN VAZGEÇTİ
4-5 yıllık yedek parçacılık serüvenin ardından Simay Şenkalyoncu, çocukluk hayali olan yedek parça işinden çıkmak ister. Şenkalyoncu, “Hem o sektörün daralması hem de bazı olumsuzluklar nedeniyle çocukluk hayalimden vazgeçtim. Arayışta olduğum süreçte de farklı bir kente bizim gibi yedek parça alanında distribütörlük yapan bir firma, aynı zamanda gübre işindeydi. Bana gübreyle ilgili distribütörlük teklif ettiler. ‘Ne anlarım gübreden’ desem de Candem Gübre’nin teklifini kabul ettim. 6 ay tarlalarda dolaştım, çiftçiye konuştum. Babam karşı çıksa da annemin desteğiyle 2012’de 25 metrekarelik bir dükkanda Kalyon Tarım Market kuruldu. Ege’de köy köy, kahve kahve gezerek kendimizi anlattık. Geçmişte yaptığım işten de edindiğim çevreyle basamakları birer birer çıktım. İkinci yılın sonunda bayi sayısını 150’ye çıkardım. Bugün ise bu sayı 450 civarında. Zamanla farklı firmalarında Ege distribütörlüğünü de aldık. Ve şu an 7 firmanın Ege distribütörüyüz” diyerek geldiği noktayı aktardı.
ÜRETMEDEN OLMAZ
Simay Şenkalyoncu, sadece gübre ticaretiyle yetinmez. Sürekli sahada olan, çiftçiyle konuşan Simay Şenkalyoncu, gördüğü eksikler üzerine ve piyasadan gelen taleple birlikte geçtiğimiz yıl üretime de başladığını söyleyerek, “Çiftçinin isteklerini de göz önünde bulundurarak ‘Titanium’ markasıyla taban gübresi üretimine başladık. Farklılık yaratmak, verimi artırmak ve maliyetleri düşürmek adına Türkiye’de olmayan bir ürün geliştirdik. Ve ilk yılında çok iyi geri dönüşler aldık. Bu yıl taban gübresinin yanına yaprağı da ekledik. Önümüzdeki yıl ise damlama grubunda ürünlerimizi piyasaya sunmayı planlıyoruz” diyerek üretim alanındaki hedeflerini paylaştı.
SIRADA TESİS VAR
Simay Şenkalyoncu, üretim kısmını şu an fason olarak çözüyor. İlk etapta büyük yatırımlar yaparak tesis kurmak yerine Mersin’de fason üretim yaptıran Simay Şenkalyoncu, formüllerin ise tamamen kendisin ait olduğunu söylüyor. Şenkalyoncu, planlarını ise şöyle aktardı:
“Şu an fason üretim yaptırmak daha avantajlı. Ama hedefimiz en geç 5 yıl içinde kendi tesislerimizi kurma yönünde. İzmir’de planladığımız tesiste akıllı sistemle üretim yapacağız. Şu an Titanium için distribütörlüklerin yanı sıra ihracat konusunda da hamlelerimiz var. Kıbrıs’a ufak ufak ihracatımız oldu. Uzak Doğu ile de görüşme halindeyiz. Ama yurtdışında prosedürler çok zor. Onun için ihracatın biraz daha vadesi var.”
O SÖZLERE KULAK ASMADI
Çocukluğundan itibaren erkek egemen sektörlerde kariyerine yön veren Simay Şenkalyoncu, hem kadın hem de genç olması nedeniyle ön yargıyla bakanlara, ‘git evinde otur, çoluk çocuğa karış’ diyenlere kulak asmamış. Şenkalyoncu, “Tabii, bu ifadeler söylemin ötesine geçmedi. Köstek olan çıkmadı. Çok iyi tepkiler de aldım. Ziraat mühendislerinin ağırlıklı olduğu bir sektördeyim. Dolayısıyla benim ticaretimde geçmişten gelen deneyimlerimle birlikte bir esnaflık kültürü var. Bu da birçok üretici ve bayiye farklı geliyor. Büyümede kaldıraç oluyor” diyerek sektörde yaşadıklarını paylaştı.
ÖZEL FORMÜLASYON
Ürünlerinin tüm dünyada kabul gören ve tavsiye edilen gübre tipi olan yavaş salınımlı granül formülasyonlu gübreler olduğunu söyleyen Şenkalyoncu, “Ürünümüz, sebze, meyve, tarla bitkileri, çim alanlar ve süs bitkilerinin sağlıklı büyümesini ve dolgun bir formda gelişmesini sağlıyor. Bu tür gübreler bilinenin aksine yapısı organik olarak geliştirilip zaten tabiatta bulunan doğal kaynaklardan temin ediliyor. Tüm bitkilerin sağlıklı yaşayabilmeleri için fizyolojik ihtiyaçları göz önüne alınarak özel formüle edildi. Ayrıca kök gelişimini ve çiçeklenmeyi destekleyici, tüm bitkilerin daha koyu yeşil olmasını sağlayan ve topraktaki yosunlaşmayı engelleyen mikro elementlerle yapısı zenginleştirildi. Toprak yapımız göz önünde bulundurularak organik madde ve kaplama özelliği itibariyle toprak yapısını da iyileştirici özelliği var” diyerek ürünleri hakkında bilgi verdi.
KISA KISA
* Gübreyle ilgili her şeyi sahada öğrenen Simay Şenkalyoncu, şu an yeni mezun bir ziraat mühendisinden daha çok şey bildiğini iddia ediyor.
* Simay Şenkalyoncu, babasının mart ayında vefat ettiğini, yedek parça işini ise kız kardeşinin yürüttüğünü aktardı.
* Kurulduğu 2012’den bu yana her yıl yüzde 50 büyüdüklerini paylaşan Simay Şenkalyoncu, 2016’yı da benzer bir oranla kapatacaklarını paylaştı.
Paylaş