Genç beyinler ilkleri üretiyor

Elektrik, elektronik ve mekaniğe olan merakı çocuk yaşlarda başlar. 13’ünde babasının çalıştığı fabrikada atölye tozu yutar. İlgisi üniversite seçiminde de etkili olur. Ve Marmara Makine’nin yolunu tutar.

Haberin Devamı

Üniversite yıllarında da birçok işte tecrübe kazanan Murat Merdin, 2013’te MET İleri Teknoloji Sistemleri’ni kurar. Geliştirdiği onlarca projeyle, ulusal ve uluslararası şirketlere önemli bir katma değer yaratır. Şimdi de bir yandan enerji tasarrufu sağlayacak radyatör üretimi için çalışan Merdin, diğer tarafta ise Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in ihalesine teklif verdi. Endüstriyel otomasyon alanında gündemde ise daha birçok proje bulunuyor.

Genç beyinler ilkleri üretiyor


MURAT Merdin... Henüz 28 yaşında. Ama çocukluğundan itibaren edindiği deneyimlerle kendini geliştirmiş ve alanında ilk olacak birçok projeye imza atmış bir girişimci. Elektrik Elektronik Mühendisi olan kardeşi Oğuz Deniz’i de MET’e dahil eden Murat Merdin, hem mücadele dolu girişimcilik serüvenini, hem de gelecek planlarını anlattı. Murat Merdin, daha yürümeye başlar başlamaz ailesiyle çarşıda yaptığı gezintilerde soluğu elektrik ve elektronikçilerin vitrininde alır. Murat Merdin, öykünün devamını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Genç beyinler ilkleri üretiyor


MERAKI UĞRUNA ÇOK ÇARPILDI
“Çocukluğumdan beri elektrik, elektronik ve mekaniğe karşı büyük bir merakım vardı. Öyle ki, evdeki aletleri söküp, başka bir şeye çevirmişliğim çok oldu. Oyuncak arabalarımın elektronik aksamıyla, otomatik kapı açma sistemi gibi birçok çalışma yaptım. Bu uğurda çeşitli tehlikelere de sebebiyet vermişliğim oldu. Çok çarpıldım. Endüstri mühendisi babamın çalıştığı fabrika bakıma girdiği dönemlerde gönüllü olarak çalıştım. 13 yaşında tornayı, frezeyi öğrendim. Bilgisayar departmanında çalıştım. Oradan öğrendiklerimle kendi bilgisayarımı söküp taktım. Tüm bu merakların ışığında Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Lise dahil, üniversite yıllarında da her yaz ve bayram tatillerinde çeşitli şirketlerde çalıştım.”

Haberin Devamı

 Genç beyinler ilkleri üretiyor


MEZUNİYETİNE BİLE KATILAMADI
Üniversite döneminde Murat Merdin’in babası, ortaklı bir yapıyla otomasyon sistemleri üzerine şirket kurar. Burada da çalışan Murat Merdin, yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli projelerde görev alır. Hatta iş seyahatleri nedeniyle kendi mezuniyet ve ödül törenine bile katılamaz. Merdin, “Çünkü, o dönem aldığımız projenin montajı için Amerika’daydım. Kalabalık bir ekip olarak gitmemiz gerekirken, çeşitli diplomatik durumlar nedeniyle çok sınırlı sayıda kişiye bu projeyi hayata geçirdik. Birçok parçayı da kendim söküp taktım. Talaşlı imalattan, tasarıma kadar birçok alanda çalıştım. Üniversitenin ardından da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine yüksek lisan yaptım. Daha sonra ise makine mühendisliği üzerine doktora süreci başladı. Bu süreçte de geliştirdiğim bir ürün TÜBİTAK’tan destek aldı ve patent alma süreci oldu. MET İleri Teknoloji Sistemleri Şirketi’ni kurdum. Tabii, işler ilerlerken TÜBİTAK projesinin bir ömrü vardı ve 6 ay sonra işsiz kalacaktık. Onun için yeni projeler üretmek için harekete geçtim. Bugün ise endüstriyel otomasyon alanında ilkleri barındıran 16 projeyi hayata geçirdim ve bunların 15 ticari ürüne dönüştü” diyerek geldiği noktayı paylaştı.

Haberin Devamı

 Genç beyinler ilkleri üretiyor


YÜKSEK VERİMLİ RADYATÖR
VE MİKRODALGA FIRIN SIRADA

BUGÜNE kadar hayata geçirdiği birçok projenin Türkiye’de ve dünyada ilk niteliği taşıdığına dikkat çeken Murat Merdin, “Kimi zaman çeşitli sektörlerden gelen talebe göre, kimi zaman da gördüğümüz boşluklardan hareketle proje geliştiriyoruz. Şu ana kadar yaptığımız her proje ticarileşti. Önemli bir başarı. Bizim sınırlı bir kaynağımız var ve onun için ticarileşmeyeceğini düşündüğümüz işlere pek girmedik. İnce eleyip sık dokuduk. Bu alanda tek ticarileşmeyen projemiz ise ısıtma verimliliği daha yüksek olan, aynı zamanda da soğutma özelliğine sahip radyatörümüz. Burada da çalışmalarımız sürüyor. Şu an İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde faaliyet gösteriyoruz. Yakında atıl durumda olan bir tesiste atölyemizi kuracağız. Üretim bantlarımız olacak. Radyatörü burada üretmeyi hedefliyoruz. Üzerinde çalıştığımız bir diğer projemiz ise mikrodalga fırın. Burada birçok ürün kurutmak mümkün olacak. Bunun gibi gelecekte birçok yeniliğe imza atacağız” bilgisini paylaştı.

 

Haberin Devamı


CERN’İN KALBİNDE BİR İZMİRLİ

MET ile bugüne kadar birçok önemli projeye imza atan ve ilkeleri gerçekleştiren Murat Merdin, şimdi de yine önemli çalışma içerisinde. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in ihalesine teklif veren tek Türk firması oldu. Murat Merdin, bu alandaki süreci şöyle aktardı:
“CERN’de gerçekleşecek Big Bang’in (Büyük Patlama) cihazını hareket ettirecek sistemin ihalesine girdik. Gerçekleştirilecek çarpışmada plakaları hareket ettirecek hidrolik sistem için açılan ihaleye kabul edildik. CERN’de çarpıştırılacak plakaların aynı anda aynı hızda hareket ettirilmesi gerekiyor. Patlamadaki en önemli parçanın hareketini sağlamaya talibiz. Bizim dışımızda bu ihaleye teklif veren çok firma olduğunu sanmıyorum. Çok zor şartnamesi olan bir yapıya teklif verdik. Böyle zor bir işte ihaleye kabul edilmek önemli bir başarı. Biz aslında CERN’in kalbine girmeye hazırlanıyoruz.”

Haberin Devamı

 Genç beyinler ilkleri üretiyor


BUNU 21 YAŞINDA BİR
MÜHENDİS BAŞARDI

2014’te şirkete katılan Celal Bayar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden geçtiğimiz yıl mezun olan kardeşi Oğuz Deniz’in de kendisi gibi erken yaşlarda deneyim kazandığını belirten Murat Merdin, şöyle devam etti:
“Kardeşim geçen yıl endüstriyel mutfak sektöründe bir boşluk fark etti. Bugün özellikle bu alandaki yerli üreticiler az adetli üretim sürecinde çok fazla teknolojiyi kullanamıyor. Böyle olunca da uluslararası rakiplerle rekabette zorlanıyorlar. Biz bu firmalar için zor olan bir kalıp ve pres sistemi geliştirdik. Ve Türkiye’de büyük bir firma bunu uygulamaya geçirdi. Bu sistem dünyada tek gibi. Ve bunu 21 yaşında bir mühendis başardı. Bu yönüyle de ayrı bir başarı. Hatta hidrolik ekipmanlarını kullandığımız Amerikalı dünya devi, elde edilen başarının öyküsünü yayın organlarında dünyayla paylaştılar.”

 


BU DEĞER PARAYLA ÖLÇÜLMEZ

MET, az zamanda önemli başarılara imza atmış bir kurum. Tabii, bu performans birçok yatırımcının da dikkatini çekiyor. Murat Merdin, “Şirketi kurduktan 4 ay sonra büyük bir firma bizi satın almak istedi. Burada satın alınacak bir şey yok. Hiçbir para bizim bilgi, birikim ve tecrübemizi satın alamaz diye düşündüm. Kibarca reddettik. Ama temsilcilik, birlikte proje yapmak adına Almanya’dan Hindistan’a birçok ülkeden teklifler alıyoruz. Bunları da zaman içinde değerlendireceğiz” diyor.

 

KISA KISA

* Genç bir şirket olan MET’in ekibi de genç. Kurucu Murat Merdin’in yanı sıra elektrik elektronik mühendisleri kardeş Oğuz Deniz Merdin ile Doğukan Bayır da MET’in daha iyi noktalara gelmesi adına emek veriyor.
* Murat Merdin, bugüne kadar 9 TÜBİTAK projesi hazırlayıp, sadece geçtiğimiz yıl akıllı teknolojiler üzerine 5 buluşa imza attı.
* “Özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve TÜBİTAK’ın destekleri bizleri önemli ölçüde bir yerlere getirdi” diyen Murat Merdin, yüzde 100 yerli üretim yapabilmek için teknoparklardaki şirketlerin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları