Paylaş
1994’te ise Almanya’nın yolunu tutar. El becerisini esnaflık tecrübesiyle harmanlayan Şenol Özbey, otomotiv yan sanayinde çalışır. Özbey, 11 yıllık Almanya macerasının ardından Türkiye’ye dönüş kararı alır. İzmir’e eli dolu gelen Şenol Özbey, Almanları da ikna ederek Ege Serbest Bölgesi’nde sanayi tipi streç film üretmeye başlar. Gece gündüz çalışarak Beypak’ı büyütür. Bugün birçok ülke ve markaya ürün gönderen Özbey, şimdi de iki atıl binanın yerinde kuracağı tesiste fark yaratan ürünler üretmeye hazırlanıyor.
ŞENOL Özbey... Genelin aksine farklı olanın peşinden giderek sanayi tipi streç film sektöründe başarıyı yakalamış bir girişimci. ‘Zamana uymayan zamanla gider’ sözüyle yol haritasını çizen Beypak Stretch Film’in yönetim kurulu başkanı Şenol Özbey, girişimcilik öyküsünden yatırıma ve hedeflere kadar birçok şeyi anlattı. 1965 doğumlu, memur bir babanın 5 çocuğundan ortanca olan Şenol Özbey, elektrik teknisyeni babasının görevi nedeniyle bir dönem Ankara’da yaşar. Özbey, hikayenin devamını şöyle anlattı:
SU DA SATAR, ÇIRAKLIK DA YAPAR
“Merhum babam emekli olduğunda Aydın’a geldik. Daha sonra ise İzmir’e taşındık. Bu süreçte ben okuldan arta kalan zamanda kendimi bildim bileli hep çalıştım. Su da sattım, çıraklık da yaptım. Dükkan açıp-kapattım. Dükkanın önünü süpürdüm. Ama ilk maaşlı işim 14 yaşında merhum ağabeyimin yanında oldu. Ondan esnaflık kültürünü öğrendim. Bir süre onun peşinden yürüdüm. 1994’te ise Almanya’ya gitme kararı aldım. Orada da bir süre sıkıntı yaşadım. Babam sanatkar bir adamdı. Ondan bana geçen bir el becerisi vardı. Onu esnaflıkla harmanlayarak otomotiv yan sanayinde işe girdim. Burada grup şefliğine kadar yükseldim. Audi’nin ilk A6 modelinde iç dekorasyonu konusunda oluşturulan 5 kişilik çekirdek ekipte yer aldım.”
ALMANLARDAN ORTAKLIK TEKLİFİ
Bir süre sonra Şenol Özbey’in çalıştığı firma kapanır. Bu süreçte lise mezunu olan Özbey, mesleki eğitim almaya karar verir. Özbey, şöyle devam etti:
“38 yaşında ve iki çocuk babasıydım. Tabii, ilk etapta meslek yüksekokulu beni kabul etmedi. Çeşitli sınavları geçerek bu amacıma ulaştım. Endüstriyel mekanik üzerine eğitim almaya başladım. Bu dönemde de yeni iş arayışlarına girdim. İtalyanların dondurma üretimi dikkatimi çekti. Bu yapıyı Türkiye’ye taşıma fikri ortaya çıktı. Artık ülkeme dönmek istiyordum. Ama İtalyanları ikna edemedim. Bir vesileyle sanayi tipi streç film üreten Alman m+b packaging group’un kurucularıyla tanıştım. Bir süredir beni gözlemeyen bu gruptan Türkiye için ortaklık teklifi aldım. Bilmediğim işe girmeyeceğimi ve bunun eğitimini almam gerektiğini söyledim. Bu işin eğitimini veren kurumun olmadığını söylediler ve Almanya’daki fabrikalarının kapılarını bana açtılar.”
GURBETTEN ELİ BOŞ DÖNMEZ
Şenol Özbey, 8 ay boyunca işi öğrenmek adına gece gündüz m+b packaging group’ta çalışır. Sevkiyattan ürün sarmaya ve makine kurulumuna kadar her birimde staj yapan Özbey, “Artık Türkiye’de bir şey yapma zamanı gelmişti. Geri dönerken de eli boş dönmek istemiyordum. Yatırım için çeşitli kentlerde incelemelerde bulundum. 2005’te yatırıma karar verdik. 2006’da ise Ege Serbest Bölgesi’nde Beypak’ı kurduk. Yarı mamulden ürettiğimiz strecin yanı sıra palet streçleme ve ambalaj makinelerini Türkiye’de satmaya başladık. Benimle birlikte iki kişi vardı. 5 yıl gece gündüz çalıştım. 2011’de de daha büyük bir yere ve üretimi büyütme kararı aldık. Alman ortakları da ikna ettik. Tabii, yeni tesisle özel ürünlerle büyüyebilirdik. Ve olmayanı yapalım dedik. O güne kadar 23-17 mikron aralığında olan streci biz 9 mikrona indirip ürettik. Mukavemeti yüksek olan bu ürünle şu an dünyadaki üç üreticiden biriyiz” diyerek geldikleri durumu paylaştı.
ATIL TESİSLER ÜRETİME DÖNÜYÜR
YATIRIM konusunda boş durmayı sevmeyen Şenol Özbey, 2012’de yeni tesiste üretime başladıkları süreçte bu alanın da kendilerine yetmeyeceğini düşünür. Özbey, “Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan fabrikamızın karşında yıllardır atıl durumda olan iki bina vardı. Uzun uğraşlar sonucunda bu iki alanın tahsisini almayı başardık. Ve geçtiğimiz günlerde de burada temel atma töreni yaptık. Temmuz gibi de yeni fabrikamızda üretim yapmayı planlıyoruz. Şu an 5 bin ton olan yıllık üretimimizi 10 bine, 10 milyon dolar olan ihracatımızı ise 20 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz. 5 milyon euroluk bir yatırım olacak” diyerek yeni yatırımları hakkında bilgi verdi.
KIYMETLİ ÜRÜNLERE ZIRH
“ZAMANA ayak uydurmayan zamanla gider” diyen Şenol Özbey, “2012’de bunu yaptık. Bu sektörde çok oyuncu var. Dolayısıyla rekabet etmek ve bir adım öne geçmek için bu tip hamlelere ihtiyaç var. Biz butik bir üretici olarak farkımızı ortaya koyuyoruz. Şimdi yeni tesisle birlikte de farklı ve rekabetçi ürünler üreteceğiz. Herkesin ürettiği ürün kendine kıymetli. Biz de bu kıymetli ürünlerin nakliye sırasında güvenliğini sağlayan streç filmi üretiyoruz. Bir yerde zırh görevi üstleniyoruz. Ve farkındalık yaratan ürünlerimiz onlara fayda sağlıyor” diyor.
BU İŞ OLMAZ DİYEN ÇOK OLDU
“ÜLKEMİZİN ve firmamızın geleceğine güveniyoruz” diyen Şenol Özbey, “Yeni fabrikamızda ikinci üretim hattımız 2018’de devreye girecek. Biz o gelmeden üçüncü üretim hattının da siparişini verdik. İlklere imza attığımız sektörde zorluklarla karşılaştık. ‘Bu iş olmaz’ diyen çok oldu. Kapları çalmaktan hiç korkmadım. Fakir bir ailenin çocuğu olarak başarmak zorundaydım. Butik ve farklı mal üreterek bunu başardık. Bu mantıkla yeni tesisinde bir süre bize yetmeyeceğini düşünüyorum” diyerek gelecekte de yeni yatırımların sinyalini verdi.
KISA KISA
* Şu an 30 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyleyen Şenol Özbey, yeni yatırımla bu sayının 50’ye ulaşacağını söylüyor.
* Şenol Özbey, Beypak’ın üretiminin yüzde 90’ını başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ettiğini söyleyerek, “Burada da Alman ortağımızla yarattığımız ENOfilms markasıyla yol alıyoruz” diyor.
* Bu yıl içinde tamamlanması beklenen yeni fabrikada sıra dışı bir de toplantı salonu olacak. Şenol Özbey, “İdari bina ile üretimi bir birine bağlayan bir asma köprü yapılacak. Bu köprü gerekli durumlarda paneller yardımıyla kapatıldığında toplantı salonuna dönüşecek” bilgisini verdi.
Paylaş