Paylaş
Organik atıkların geri dönüşümünü sağlayan sistem üzerine çalışan Levent Çalışkan ve Dr. Mevlüt Aldırmaz, bir enzim kokteyli geliştirir. Enzimin uygulanacağı makineyi ürettirmek için kapısını çaldıkları Aydınlı HAUS’tan ortaklık teklifi gelir. Bu teklifle ortay çıkan BİOHAUS’la şimdi Türkiye’yi geçin, dünyada 1.5 rakiplerinin olduğu hızlı fermantasyon sistemlerinde çığır açmaya hazırlanıyorlar.
LEVENT Çalışkan ve Dr. Mevlüt Aldırmaz girişimcilikte farkındalık yaratanlardan... Farmakoloji uzmanı doktor Mevlüt Aldırmaz ile ziraat mühendisi olan Levent Çalışkan, Ege’nin pek alışık olmadığı ortaklık kültürüyle başarıya koşuyor. Biomiyl’in kurucuları ve BİOHAUS’un ortakları Dr. Aldırmaz ile Çalışkan’ın hem girişimcilik öykülerini hem de yeni çalışmalarını konuştuk. Bir dönem Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde farmakoloji alanında çalışan Aldırmaz, şirketleşme sürecini şöyle aktardı:
Akademik kariyer yerine girişimcilik
“Doktorluk, akademik kariyer farklı bir durum. Ama ben nedense o alanda değil de girişimcilikte bir takım farkındalıklar yapmak istedim. Bunun değişik bir hazzı var. Organik atıkların geri dönüşümü üzerine çalışmalarım vardı. Bunu üniversite yıllarından tanıdığım ziraat mühendisi Levent Çalışkan ile paylaştım. O da bu fikre olumlu yaklaştı ve biz 2012’de güçlerimizi birleştirdik. Biomiyl’i kurduk. Ve organik atıkların geri dönüşümünü sağlayan sistem üzerinde çalışmalara hız verdik. Bu kapsamda da bir enzim kokteyli ortaya çıktı. Bu benim ikinci patentli ürünüm oldu.”
Makine istemeye gitti ortak oldu
Çalışkan ve Dr. Aldırmaz, organik atıkların geri dönüşümü kapsamında ortaya çıkardıkları enzim kokteyli için bir makineye ihtiyaç duyar. İkili, makine için ise bu alanda sektörün güçlü firmalarından Aydınlı HAUS Santrifüj Teknolojileri’nin kapısını çalar. Dr. Aldırmaz, öykünün devamını şöyle aktardı:
“İhtiyacımız olan reaktör için kapılarını çaldığımız HAUS’tan ortaklık teklifi geldi. Ve iki kurum güçlerini birleştirerek BİOHAUS kuruldu. Organik tarımda kullanılabilir tarım ilacıyla ilgili KOSGEB projem vardı. Oradan organik gübreye geçtik. Makine kısmını da halledince sistem ortaya çıkmış oldu. 3 yıllık Ar-Ge çalışmalarının ardından bugün hızlı fermantasyon sistemleri üzerine çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz sistemle bir günde fermente yem hammaddesi ve organik gübre üretiyoruz. Bu alanda da Türkiye’de tekiz. Dünyada ise bize benzer iş yapan 1.5 firma var.”
ÇÖPE ATMA, PARA KAZAN
Dr. Mevlüt Aldırmaz, yaptıkları makine ile düne kadar birçok sektör için sıkıntı yaratan atık sorununu tamamen çözdüklerini söylüyor. Aldırmaz, makinenin kullanım alanıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Biz kum, çakıl ve taş dışındaki tüm atıkları dönüştürebiliyoruz. Zeytin sektörü için büyük sorun olan karasu artık problem değil. Çünkü biz oradaki atıktan hayvan yemi hammaddesi üretiyoruz. Besin değeri de gayet iyi. Restoran-yemekhane, kullanımı günü geçmiş gıda ve çürümeye yüz tutmuş slaj, kesimhane, kuluçka ile balık işleme gibi tüm atıklar yem hammaddesine dönüştürülebilir. Tabii mevzuatın yem hammaddesi olabilir dediği şeyler bu sınıfta. Hayvan dışkısı, organik atıklar ise organik gübre oluyor. Yani ‘çöpe atmayın, para kazanın’ diyoruz.”
HEM İÇERDE HEM DE DIŞARIDA
Şu an yıllık 50 makine üretme kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Levent Çalışkan, hedeflerinin bunu günde 1 makineye çıkarmak olduğunu paylaşarak, “Sistem satışlarının başlamasıyla birlikte taleplerde gelmeye başladı. Şu anda sahada olan makinelerimiz var. Yurt dışından da talep aldık. İlk ihracatımız Endonezya’ya olacak. Burada HAUS’un yurt dışı deneyiminden de faydalanacağız. 2016 bizim için sıçrama yılı olacak. İspanya’dan zeytincilerden, Fransa’dan ise üzümcülerden teklifler aldık” bilgisini paylaştı.
SIRADA BİYOGAZ VAR
Arıtma çamuruyla ilgili de çalışma yürüttüklerini aktaran Levent Çalışkan, “Yaptığımı sistemde atık çamuru da fermente etme şansımız var. Bununla ilgili şu an İzmir’de çalışmalar sürüyor. Çamurdan da gübre yapacağız. Bu gübre, park ve bahçelerde kullanabilecek. Bu, özellikle İzmir’in ilçelerine yönelik bir sistem. Bunun yanında biyogazla ilgili çalışmalarımız var. Burada da verimi yüzde 40 artıran bir sistem üzerinde çalışıyoruz” bilgisini verdi.
BU İŞTE HAMMADDE BEDAVA
Zeytin posasında sistemin 8 ayda, diğer atıklarda ise 1.5 yılda kendini amorti ettiğini paylaşan Dr. Aldırmaz, “Şu an makinenin 350 bin dolar gibi bir fiyatı var. Aslında bu parayla yatırımcı bir fabrika kurmuş oluyor. Burada ön büyük avantaj ise hammaddenizin bedava olması. Dün çöp olan şey sizin hammaddeniz oluyor ve bundan da para kazanıyorsunuz. Bu tip iş başka hiçbir yerde yok” ifadesini kullandı.
KISA KISA
* Sistemin enerji tüketiminin verimli olduğunu paylaşan Dr. Mevlüt Aldırmaz, “Elektriğin yanı sıra kömür ve doğalgaz uyumu da var” dedi.
* Levent Çalışkan, sistemin tarım ve kırsal kalkınma destekleri kapsamında yüzde 75 hibe aldığını söylüyor.
* Tam entegre bir sistem olan makinenin hacminin 22 metreküp olduğunu söyleyen Levent Çalışkan, “15-20 ton atık alabiliyor. İleride bunun ev tipi ya da daha büyüğünü yapmayı hedefliyoruz” diyor.
Paylaş