Dondurmada yeni bir hikaye yazıyor

Mimarlık eğitimi için gittiği İtalya’da hem çalışır hem de okur. Yaklaşık 4,5 yıllık İtalya macerasını çeşitli nedenlerle yarım bırakıp doğduğu topraklara, İzmir’e döner.

Haberin Devamı

 Satış-pazarlama odağında kariyer yolculuğuna yön verir. Bir taraftan da farklı arayışlara girer. Bu arayış Aslı Kaya’yı İtalya’da yediği dondurmalara götürür. Yerel tarım ürünlerini kullanarak İtalyan tarzı dondurma üretip, etkinliklerde tüketiciyle buluşturma planları yaparken de pandemi gerçeğiyle yüzleşir. İş modelini dondurma dükkanı üzerine yeniden kurgulayan Aslı Kaya, markası Novella için kaynak yaratmak adına da girişimcilik programlarına katılır. Yoğun mücadelelerin ardından Aslı Kaya, İzmir Bostanlı’da 8 metrekarelik dondurma dükkanını açarak hedefine ulaşır. Gündemde ise girişimin daha da geliştirilmesi var.

Dondurmada yeni bir hikaye yazıyor

Haberin Devamı

ASLI Kaya... Hayallerinin peşinden giden mücadeleci genç bir girişimci. Yerel ürünlerle globali harmanlayan bir kadın dondurma ustası. Novella Storia Di Gelato markasının kurucusu Aslı Kaya ile kariyer yolculuğundan markanın doğuş sürecine ve yarınlara dair hedeflerine kadar birçok konuyu konuştuk. 1993 İzmir doğumlu olan Aslı Kaya, İtalya ve İtalyan kültürüne karşı hep bir hayranlığı olduğunu paylaşarak, hikayesinin devamını şöyle sürdürdü:

TUTKUSUNUN PEŞİNDEN GİTTİ
“İtalyanca dil olarak bana çok sempatik geliyordu. Bu nedenle de ortaokuldan itibaren, ‘acaba liseyi İtalya’da mı okusam’ diye de hayaller kuruyordum. Liseyi İtalya’da okuyamadım, Bornova Anadolu Lisesi’ne gittim ama bir başka tutkum olan mimarlık için bu ülkenin şartlarını zorlamaya karar verdim. İtalya’nın en iyi teknik üniversitelerinden ‘Politecnico di Milano’yu kazandım. Mimarlık okumak için İtalya’nın yolunu tuttum. Dil konusunda ilk etapta zorlansam da hatta biraz zaman kaybetsem de sempatik bulduğum İtalyancayı da layıkıyla öğrendim.”

HEM ÇALIŞTI HEM DE OKUDU
Aslı Kaya, İtalya’da hem bir yandan mimarlık eğitimi için koştururken öteki taraftan da harçlığını çıkarmak adına hizmet sektöründe çalışır. Aslı Kaya, “Dondurmacıdan restorana birçok yerde garsonluk yaptım. Yeme içme sektöründe deneyim kazandım. Bir süre sonra farklı gelir kalemleri de yaratmak adına danışmanlık vermeye başladım. Eğitim için İtalya’ya gelenlere yol gösterdim, ev bulmalarına yardım ettim. Benim yaşadığım sıkıntıyı yaşamasınlar istedim. Bu küçük bir girişimcilik adımı da oldu. Ama 4,5 yıllık İtalya maceramı; ekonomik, ailevi ve sağlık gibi birçok nedenden dolayı 2017’de noktaladım. Türkiye’ye dönme kararı aldım. Mimarlıkta tez yazım aşamasına geldiğim süreçte böyle bir tablo yaşandı. İzmir’e geldikten sonra İtalyanca bilgisiyle de profesyonel iş hayatına adım attım. Özel sektörde satış ve pazarlama ağırlıklı çalışmaya başladım” diyerek, bu dönemde de hep bir arayış içinde olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

O SORUDAN GİRİŞİM ÇIKTI
İtalya’da okurken aldığı ilham ile İzmir’de çalıştığı süreçte edindiği sektörel tecrübeyle birlikte de kendi işini kurmak ister. Son çalıştığı firmanın da dondurmacılık sektörüyle bağlantılı işler yapması Aslı Kaya’da bir fikir oluşturur ve İtalya’da yediğim dondurmalar neden burada yok’ sorusunu kendisine sormaya başlar. Türkiye’nin tarımsal ürünler noktasında çok zengin bir coğrafya olduğunu bilen Aslı Kaya, “Bunu da kullanmak adına fikirler geliştirmeye başladım. Yerel üreticilerin ürettiği üzüm, karadut ya da mandalinalarla İtalyan tarzı dondurma üretmek için hareket geçtim. Ama dondurma yapmayı bilmiyordum. İtalyanca kaynaklarda yaptığım yoğun araştırmalar sonucunda bir formül oluştu. Bu süreçte de ortaokuldan arkadaşımla birlikte hareket ediyorduk. Tabii evdeki imkanlarla bu dondurmayı üretmek kolay değildi. Çevremizde bulunan pastanelerden dondurma makinelerini kullanmak için ricacı olsak da sonuç alamadık. Daha sonra İstanbul’da eski tip bir dondurma makinesinin satılık olduğunu öğrendik. Hemen irtibata geçtik ama öncesinde bir deneme yapma şartıyla karışımızla birlikte İstanbul’a gittik. Sonuç çok başarılı oldu. Ve markalaşma kararı aldık. İlk etapta da evde deneme üretimleri yapıp çevremizdekilere sunduk. Tabi o dönem hedefimiz bir mekan açmaktan ziyade, ürettiğimiz İtalyan tarzı dondurmaları etkinliklerde tüketicinin beğenisine sunmak yönündeydi. Tüm hazırlıkları tamamladığımız süreçte pandemi patladı ve etkinlikler iptal oldu. Bizim iş modelimiz başlamadan bitti. Daha sonra stratejimizi mekan üzerine kurguladık. Bu süreçte de arkadaşımla yolları ayırdık ve yola tek başıma devam etim. 2020’de İzmir’de Storia Gıda’yı kurdum. İlk etapta Bornova’da bir oluşumun içinde dükkan açtım ama daha sonra oradan ayrıldım. Ve bu yıl Karşıyaka Bostanlı’da 8 metrekarelik bir dondurma dükkanında ‘Novella Storia Di Gelato’ markasıyla tüketiciyle buluştuk” diyerek, Novella’nın doğuş öyküsünü paylaştı.

 

Haberin Devamı

EVLERE DONDURMA
SERVİSİ DE YAPTI
İLK etapta kaynak yaratmak adına da hem girişimcilik programlarına hem de ödül programlarına yarışmalara başvurular yaptıklarını söyleyen Aslı Kaya, “Bu kapsamda hem Türk Kızılay hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimcilik programlarından destek aldık. Bu desteklerle de İzmir Bornova’da yerimizi açtık. Ama bulunduğumuz yerde farklı markalarda yeme içme üzerine üretimleri vardı. Dondurma kokudan etkilenmesin düşüncesiyle, üretimi Balçova’da bir yere taşıdım. Bir süre sonra da Bornova’daki yerimizi kapattık. İlk günden beri Bostanlı’da bir yerimiz olsun istiyordum. Bu hedef gerçekleşene kadar da ürettiğim dondurmaları paket servis modeliyle evlere götürüyordum. Bu servis sistemi de bu yıl Bostanlı’da 8 metrekarelik dondurma dükkanımızın açılmasıyla son buldu” diyor.

 

Haberin Devamı

KARADUTLAR VİLDAN HANIM’DAN
ÇİLEKLER ŞERİFE’NİN TARLASINDAN
DONDURMAYI katma değerli bir tarım ürünü olarak gören Aslı Kaya, çiftçinin üretim değerini artırma hedefi nedeniyle kendini sosyal girişimci olarak tanımlıyor. Aslı Kaya, “Şu an tezgahımızda her gün 10 çeşit ürün oluyor. Sade sütlü, bitter, karamela fıstık, elma tart, çikolata parçacıklı bunlar benim sabit ürünlerim. Her mevsim tezgahta yerini alıyor. Bunların yanı sıra mevsimsel ürünlere göre yaptığım mandalina, limon, çilek, kavun, şeftali, karadut, taze ıhlamur, ham incir reçeli, orman meyvesi ve isabella üzümünden yaptığım İtalyan tarzı dondurmalarımız var. Burada da en önemli detay, tüm tarımsal ürünlerimizi yerel üreticiden alıyoruz. En az el değen üründen, iyi bir dondurma çıktığını düşünüyorum. Karadutumuz Vildan Hanım ile Hüseyin Amca’dan, Bodrum mandalinamız Gülay Hanım’dan, çilekler ise Şerife’nin tarlasından geliyor. Bu üreticilerle bire bir iletişim kurmayı seviyorum. Ürünlerin hikayesinin dinlemek mutlu ediyor beni. Bu da bizi farklı kılan yanlarımızdan biri” diyor.

Haberin Devamı


GÖNÜLLÜKTEN
BAŞKANLIĞA
BİR yandan kendi markası için emek veren Aslı Kaya, öte tarafta ise bir kadın kooperatifinin üyesi, hatta başkanı. Aslı Kaya, arayışta olduğu süreçte yolunun kooperatifçilikle de kesiştiğini aktararak, şöyle devam etti:
“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Japonya hükümeti işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi’ projesinden yararlanan Suriyeli ve Türk kadınlar tarafından kurulan Turna Kadın Kooperatifi var. Ben de ilk başta gönüllüsü olduğum bu yapının, süreç içinde üyesi ve sonrasında da başkanı oldum. Kooperatif, midye dolma ile başlamıştı, şimdi de coğrafi işaretli ürünler eklendi. 19 kadın ortağı var. 6 da gönüllüsü bulunuyor.”

KISA KISA

* Şu an üretim Aslı Kaya’ya emanet. Genelde erkek egemen bir alanda kadın dondurma ustası olarak çalışan Aslı Kaya’nın üretim, satış ve pazarlama ayağında da 3 hemcinsinden destek alıyor. Kaya, “Gastronomiden bu sene mezun olacak olan kız kardeşim Zeynep Kay ile onun okuldan arkadaşı Tümay Köse ile dükkandaki destekçim Melis Caferoğlu ile yol yürüyorum. En az benim kadar bu işe inanıyorlar. Hedefimizde bu işe inan yeni arkadaşlarla işimizi büyütmek” diyor.

* Aslı Kaya, “Bostanlı’daki dükkanımız ise Hafta içi 14.00-22.00, hafta sonu ise 12.00-22.00 saatleri arasında dükkanımız açık. Ama genelde ürünlerimiz 20.30 gibi tükeniyor. Bu nedenle gelecek planlarımız arasında üretim miktarımızı artırmak var” diyerek, burada da yeni yol arkadaşlarıyla bunu yapmak istediğini paylaştı.

* Novella’nın İtalyanca kısa hikaye anlamına geldiğini paylaşan Aslı Kaya, “Storia’da aynı şekilde hikaye anlamına geliyor. Biz de uzun soluklu bir hikaye yazmak için çalışıyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları