Paylaş
UFUK Kurtlar. Asıl mesleği gümrük müşavirliği. Yoğun tempolu ve stresli iş hayatında nefes almak için 15 yıl önce yarış atı alır. Bu adımı aslında hayatının da akışını değiştirir. 2003’te de radikal bir kararla mesleği bırakarak Ayvalık’a yerleşir. Atları için de Dikili Bahçeliköy’den bir çiftlik alır. Yeni Zelanda, Avustralya ve İspanya’da yaygın olan, denizde antrenman yöntemiyle atlarını çalıştırır. Ve dışarıdan da talepler gelince bir ilk imza atarak ‘at oteli’ kurar. Kurtlar, 7 yıldır bu otelde sezon boyunca hipodromlarda dört nala koşarak strese giren, yorulan, motivasyonu azalan, sakatlık ya da kilo problemi yaşayan safkan Arap ve İngiliz yarış atlarını konuk ediyor. Denizde uyguladığı antrenman programıyla da milyon dolarlık atları yeni yarışlara hazırlıyor.
Türkiye’nin, hatta dünyanın en ünlü sahillerinden Sarımsaklı ve Altınova’nın hemen arkasındaki Bahçeliköy’deki 21 odalı otelin kurucusu Kurtlar ile saat 09.30’da başlayan ve ne zaman biteceği belli olmayan antrenman arasında konuştuk. Sahibinin kimi zaman milyon dolarla ifade edilen yatırımlarını misliyle geri döndüren atlar için, tabir yerindeyse, tatil köyü kuran Ufuk Kurtlar, gümrük müşavirliğinden atçılığa geçişini şöyle anlatı:
Hayatını değiştiren karar
“İstanbul’da gümrük müşavirliği yapıyordum. Stresli ve yoğun tempoyla çalışıyordum. Atlara karşı hep merakım vardı. Ve bu merak zamanla stres atmamın anahtarı oldu. Yaklaşık 15 yıl önce bir safkan Arap atı ve tayı aldım. Bu, hayatımın da akışını değiştirdi. Bir taraftan gümrük müşavirliği devam ediyordu. Öte yandan atımı yarışlara sokmaya başladım. Ve zamanla da at sayım 6’ya ulaştı. Bende o yıllarda mesleğimi bırakarak Ayvalık’a yerleşme kararı aldım. Atlar için de bir çiftlik satın aldım.”
İş kapısı oldu
Yaşamının merkezine atları alan Kurtlar, onların eğitimi ve rehabilitasyonu gibi konulara kafa yormaya başlar. Dünyada da kullanılan denizde antrenman programını araştıran Kurtlar, “Öğrendiklerimi kendi atlarımda denemeye başladım. Programa tabi tuttuğum atlarımın performansları çevremdeki sektör temsilcilerinin de dikkatini çekti. Çevremdeki arkadaşlar da bu yöntemi istemeye başladı. Ben de önce kendi atlarım için başladığım yöntemi iş kapısına çevirdim. Ve at oteli kurdum. 6-7 yıldır da kendi atlarımın yanı sıra Türkiye’nin değerli yarış atlarını burada ağırlıyorum” diyor.
KONAKLAMA BİR AY
Atlara bir aylık program uyguladıklarını anlatan Kurtlar, şöyle konuştu: “Kimi at fazla kilo, kimi sakatlık, kimi stres, kimi de sadece dinlenip rahatlamak için geliyor. Önce atın tüm özelliklerini belirleyip sorunun ne olduğunu analiz ediyoruz. Yaptığımız tespitlere göre uygun bir idman programı belirliyoruz. Atlar haftanın altı günü, 10 dakikadan 45 dakikaya kadar değişen sürede denizde yüzerek antrenman yapıyor. Atlar için denizde çalışmak karadan çok daha avantajlı. Sakatlığı olan atların ayaklarına fazla yük binmeden çalışma olanağı buluyor.”
YARIŞAMAZ DEDİLER 600 BİN LİRAYLA DÖNDÜ
Otel, bugün kadar bir çok ödül sahibi ata ev sahipliği yapmış. Liste uzun. Sarı Lira, Zepka, Binde Gör, İlbeyi, Doğubeyi, Battal, Özlenen At, Pusu, Alpak, Nihalim... Kampa katılan atların performanslarında önemli gelişme olduğunu ve 4-5 aylık zaman kazandırdığını anlatan Kurtlar, ‘koşmaz’ denilen atları bile koşturduklarını söylüyor. Kurtlar, bununla ilgili şu örneği paylaştı:
“Sarı Lira, sezonda 1 milyon TL kazanmış, kum sahalarda şampiyonlukları olan harika bir İngiliz atıydı. Bize bir daha koşamaz diye geldi. Ciddi bir tendon problemi vardı. 2.5 ay sıkı bir çalışma yaptık. İyileşti ve kondisyon kazandı. Koşamaz denen Sarı Lira, Adana’da katıldığı yarışta birinci oldu ve 600 bin TL kazandı.”
TÖKEZLEDİ GERİ DÜŞTÜ KAZANDI
Ufuk Kurtlar’ın şu anda 6’ı atı var. İki Arap tayı bu sene yarışlarda boy göstermiş. Terzi Kenan ve Muhlis... Muhlis katıldığı 3 yarışta da dereceye girmeyi başarmış. Bir birinciliği, iki de üçüncülüğü var. Her iki atına da güvenen Ufuk Kurtlar, “Muhlis birinci olduğu yarışta, tökezledi ve geri düştü. Ama yine de kazanmayı bildi. 3 boy da fark attı. Gelecek vadeden bir at. Onun için otelde dinlendiriyorum ve denizde çalıştırıyoruz” diyor.
KISA KISA
* 21 odalı at otelin sezonu nisanda başlıyor hava durumuna göre ekime kadar devam ediyor. Her yıl 60’ın üzerinde at bu otelin yolunu tutuyor.
* Otele, İzmir başta olmak üzere, Bursa ve Ankara’dan atlar geliyor.
* İşin maliyetiyle ilgili bilgi veren Ufuk Kurtlar, ‘Aylık bin 400 lira gibi bir ücretimiz var. Ama ticari bir beklentiyle bunu yapmıyorum. Çiftliğin giderlerini çıkarsın yeter” diyor. Ama otel ücretinin dışında at sahiplerinin bir aylık masrafı 3 bin lirayı buluyor.
* Denizde yapılan 10 dakikalık antrenman 2,5 hipodrom turuna eşit. Bu 5 kilometre demek.
* Atlar, ‘otellerine’ seyisleriyle geliyor. Denizdeki antrenman dışında atla ilgili tüm işleri seyisleri yapıyor.
* Otele gelen tüm atları Ufuk Kurtlar çalıştırıyor. Eğitim, derin sularda veriliyor. Kurtlar’ın bir de yardımcısı var. Ama o sadece Ufuk Kurtlar’ın atlarını çalıştırıyor.
* Yaklaşık 2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan atçılık sektöründe, 400’ün üzerinde hara bulunuyor. 30 bin Arap ve İngiliz yarış atı bulunuyor. 3 bini de yarışlarda koştuğu tahmin ediliyor. Ege de atçılık konusunda önemli bir üs haline gelmeye başladı.
Paylaş