Bu da maketten konut

Haberin Devamı

İNŞAAT ya da gayrimenkul, bugün yüzlerce alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumda. Bu da ona ekonominin lokomotifi gibi haklı bir unvan veriyor. Tabii sektörün vitrininde AVM, rezidans, iş merkezi ya da konut var. Aslında vitrinde olan ve çok göz önünde bulunan ama İzmir ya da Ege’de pek bilinmeyen bir alan daha var. Maket... Girişimci Mustafa Bulut da bu alandaki boşluğu görerek 2009’da kurduğu ‘Maket İzmir’ ile sektör farklı bir pencereden katkı koyuyor.
Oldukça renkli, keyifli ve birçok insanın imreneceği türden bir iş yapan Bulut’la hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecek planlarını konuştuk. Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra kendi işini kuran Mustafa Bulut, maket tutkusunun nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Bu da maketten konut

İlaç kutularıyla başladı

“Müteahhit bir babanın, hemşire bir annenin çocuğu olarak küçüklüğümden beri maketlere büyük merakım vardı. Öyle ki, annemin işyerine gittiğim zaman yaramazlık yapmamam için verilen boş ilaç kutularından maket evler yapardım. Babamın da müteahhit olmasının etkisiyle mimar olmak gibi bir isteğim vardı. Ancak bir soru fazla yapınca mimarlık yerine maden mühendisiliğini kazandım. O bölümü hiç okumak istemiyordum. Ailemin de tepkisi hafifletmek adına radikal bir kararla kariyerime asker olarak devam etme kararı aldım. Hava astsubayı oldum. Orada da mimarlık hevesimi gidermek adına istihkamı seçtim. Bu aşama da mesai saatleri dışında mimar arkadaşlarıma takıldım. Maketler yaptım, sektördeki gelişmeleri yakından takip ettim.”

İzmir’e tayinini çıkarttı

2007’de emekli olan Bulut’un aslında kafasından hep kendi işini yapma fikri vardır. Bu da çocukluğundan beri tutkusu olan maket üretiminden başkası değildir. Bu planı ütopik bulanlarda vardır. Mustafa Bulut, “Ben bu işi İzmir’de yapmak istiyordum. Hem potansiyel vardı, hem de İzmir’e karşı büyük sevgim vardı. Askerlik sürecinden çok istememe rağmen bu kentte hiç görev yapmamıştım. Emekli olunca, 2008’de kendi kendimi bu şehre tayin ettim. 2000’de inşaat sektörünü etüt için geldiğim şehirde, 2009’da Maket İzmir’i kurdum. O yıllarda İzmir’de son teknolojiyi kullanarak maket yapılmadığını gördüm. Karton ve türevleri kullanılarak iş yapılan maket sektörüne dünyada popüler olan teknoloji ve malzemeyi kullanarak adım atmış olduk” dedi.

Haberin Devamı

Bu da maketten konut

İHRACAT DA YAPTI
Mustafa Bulut, bugün ağırlıklı gayrimenkul sektörü için maketler yaptığını söyleyerek, “İzmir ve çevre illere yönelik hizmet veriyoruz. Zaman zaman İstanbul’a da iş yaptık. Ayrıca, Kenya ve Kosova’ya da ihracatımız oldu. Hedefimiz ileride yurt dışı işlerini daha artırmak” bilgisini verdi.

3 BÜYÜK PROJE VAR
Şu ana kadar hedeflerinin yüzde 30’unu hayata geçirdiğini söyleyen Mustafa Bulut, gelecek planlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yapımında da kısmen görev aldığımı Miniatürk Park gibi İzmir’de de bir yapı planım var. Ama burada olmayanı yapalım istiyorum. Efes’in ilk halinin maketini yapmak istiyorum. 19 Mayıs 1919’dan bu yana yakın Türk tarihini 3 boyutlu maketlerle anlatmayı arzuluyorum. Yine anne ve babaların çocuklarıyla birlikte oynayacağı maketten bir kent kurma planım mevcut. Finansman olarak güçlendiğimiz zaman tüm bunları hayata geçireceğim.”

Haberin Devamı

Bu da maketten konut

KURTARICI OLDU

Maketin özellikle konut satışlarında yüzde 80’e varan katkısının varlığına dikkat çeken Mustafa Bulut, “Tabii sadece yatırımcıya fayda sağlamıyor. Konut alan kişinin de ileride yaşayabileceği mağduriyete karşı emniyet görevi üstleniyor. Bunun çeşitli örneklerini gördük. Konut alan biri, makette evinin önünde bir palmiyenin olduğunu görüyor. Ancak proje bittiğinde bu palmiyenin olmadığını fark ediyor. Sonuçta dava açarak, maketi de emsal göstererek o palmiyeyi diktiriyor” diye konuştu.

1 AYDA TAMAMLANIYOR
Mustafa Bulut, 6 kişilik ekiple çalışıyor. Birçok sektörde olduğu gibi o da yetişmiş iş gücü bulmakta zorlanıyor. Şu an ağırlıklı mimarlık ve teknik liselerdeki öğrencileri yetiştirerek bu açığı kapattığını söyleyen Bulut, yılda 20 maket üretme kapasitesine sahip olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Ortalama 1 maketin yapım süresi 1 ay. Süreyi dış cephe ve arazi yapısı belirliyor. Sonuçta aslının bire bir aynısını yapıyoruz. Yüzde 5 gibi bir fark var. Bu da kullanılan malzemenin farkından kaynaklanıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları