Paylaş
HER ikisi de çocukluk yıllarında kendi parasını kazanmanın ilk adımını atar. Biri üretim odaklı, diğeri ise ticarette kariyerine yön verir. Ama bir süre sonra işler pek de istedikleri gitmez. Hatta taraflardan biri iflas bile eder... İşte tüm bunların yaşandığı atmosferde, bir pastanede başlayan tanışıklık, ortak bir girişimin de fitilini ateşler. Baklava ustası Mustafa Bilgin’le işletmeci Levent Güvenç, küçük bir atölyede baklava üretip pastanelere satar. Kısa sürede baklavalarının ünü yayılır. Levent Güvenç ve Mustafa Bilgin, 2003’te ise ‘Fıstık Mıstık’ markasıyla doğrudan tüketiciyle buluşma yoluna gider. Bugün İzmir ve Manisa’da 8 mağazaya ulaşan Bilgin ve Güvenç, butik tarzla yollarına devam etmeyi planlıyor. Şimdilik franchise vermeyi düşünmeyen ikilinin gündeminde lezzetn ve kaliteden ödün vermeden yeni yerlerinde üretim var. Önümüzdeki yıl devreye girecek yeni yerle birlikte baklavanın yanına su böreği ve dondurma da eklenecek.
YILMAYAN GİRİŞİMCİLER
Gaziantepli iki girişimcinin İzmir’de kesişim noktası olan Fıstık Mıstık Baklavacısı’nın ortaya çıkış öyküsünü markanın kurucuları Levent Güvenç ve Mustafa Bilgin’den dinledik. İkisinin de yaşamı mücadeleyle dolu. Levent Güvenç, aslında Gaziantep’teki birçok çocuğun yaşadığı süreçten geçer. Ama memur bir babanın çocuğu olduğu için okuldan arta kalan zamanlarda çalışma konusunda ilk etapta sıkıntı yaşar. Birçok işte çırak olarak çalışan, daha sonra üniversite için Muğla’nın yolunu tutan Güvenç, şöyle devam etti:
SIFIRI TÜKETMİŞTİ
“Dokuz Eylül Üniversitesi işletme mezunuyum. O dönem o bölüm Muğla’daydı. Ben de okul sürecinde otelcilik yaptım ve kariyerime bu alanda yön verdim. Önemli pozisyonlarda çalıştım. Daha sonra Körfez Savaşı’nda işsiz kalınca rotayı Uludağ’a çevirdim. Orada da sezon bitince Bursa’da fastfood üzerine bir yer açtım. Sonra bir ortakla bu alanda 5-6 mağazam oldu. Ama 1999 depremiyle işlerimiz bozuldu. İflas ettim. Sıfırı tükettim. Ama bütün borçlarımı ödeyip yeni bir başlangıç umuduyla İzmir’e geldim. İzmir’de de dolar kredisiyle satın aldığım araçla Balıkesir’den topladığım cevizleri pazarlamaya başladım. Bu işi yaparken de bugün ortağım olan Mustafa Bilgin ile bir pastanede tanıştık. Ve birlikte iş yapma fikri ortaya çıktı.”
HER ŞEY O PASTANEDE BAŞLADI
Bugün Fıstık Mıstık Baklavaları’nın üretimi ile lezzetinde en önemli paya sahip olan Mustafa Bilgin de ortaklık öncesi emek dolu bir süreçten geçerek bu noktaya gelmiş. 11 yaşında Gaziantep’ten ayrılıp Ankara’ya gelen ve bir baklavacının yanında işe giren Mustafa Bilgin, “Ankara’dan sonra memleketime döndüm. Bir süre sonra da İstanbul’a gittim. Askerlik bitince ailemin bir bölümünün yer aldığı İzmir’e geldim. Bu sürede hep baklavayla ilgili çalıştım. 2001 ekonomik krizinde eniştemle İzmir’de ortak pastane açtık. 3 ay sonra eniştemle yolları ayırdık. 6 ay tek başıma işi devam ettirdim, ama dayanamadım kapattım. Kapattıktan sonra ise yakın arkadaşımın pastanesinde takılırken ortağım Levent Güvenç’le yollarımız keşişti. Geçmişte her ikimizin de kötü ortaklık tecrübeleri olsa da doğru insanı bulamamanın sonucu olduğunu düşündük ve güçlerimizi birleştirdik”
UN ŞEKER İÇİN TEPSİLERİ SATTILAR
İkili kısa bir süre ceviz satmaya devam etse de bir süre sonra Mustafa Bilgin’in mesleği olan baklavacılıkla yol almaya karar verilir. Levent Güvenç, o süreci şöyle anlattı:
“50 metrekarelik bir yerde pastaneler için baklava üretmeye başladık. Tabii ben sıfırı tükettiğim için elimde çok bir şey yoktu. 240 liraya İkiçeşmelik’te bir fırın aldık. Baklava yapmak için malzeme alacak para kalmayınca da tepsileri sattık. Yani imkansızlıklar içinde başladık. Kiloyla şeker, un, külahta yumurta alarak baklava üretiyorduk. Mustafa üretiyor, ben de baklavayı pazarlıyordum. Kısa sürede kendimizi kanıtladık. İşlerimiz açıldı. 2003’te ise toptan üretimi birine devrettik ve Karşıyaka’da Fıstık Mıstık Baklavaları mağazamızı açtık. 2006’da ise mağazalaşma yoluna gittik. Bugün biri Manisa’da, 7’si İzmir’de toplam 8 şubemiz var.”
KALİTE BOZULUR DİYE FRANCHISE VERMİYOR
8 şubenin tamamının kendilerinin olduğunu dile getiren Mustafa Bilgin, yoğun franchise talebi aldıklarını ama bayilik vermeyi tercih etmediklerini belirterek, nedenini şöyle aktardı:
“Bizim olmazsa olmazımız kalitemiz ve taze ürünümüz. Bayi verdiğin insan müşteriye bayat mal satmaya çalışıyor. Bunun denetimini sağlamak çok zor. Biz her şeyin tamamen kontrolümüzde olmasını istiyoruz.”
TERECİYE TERE SATTI
Günde 150-200 tepsi baklava ürettikleri bilgisini veren Mustafa Bilgin. “Bu, 700 kiloyla bir ton üretim anlamına geliyor. 23 çeşit baklavamız var. Bunlardan bazılarının patenti tamamen bizim. Yeşil gelin bohça, cevizli gelin bohça ve saray sarma bunlardan birkaçı. Gaziantep’teki baklavacılar bile bu ürünleri yapmaya başladı” diyor.
YENİ YER YENİ ÜRÜNLER
Bugün üretimi Çiğli’de yaptıklarını belirten Levent Güvenç, Ulukent’te 2 bin 100 metrekarelik bir yer aldıklarını, 2016’da üretimi buraya taşıyacaklarını söyleyerek, gelecekle ilgili planlarını şöyle aktardı:
“Yeni yerimizde bütün ürünlerimiz kara fırında pişecek. Baklavanın yanına dondurma ve su böreğini eklemek istiyoruz. Bunun dışında, yeni yerle birlikte kaliteye yatırım yapıyoruz. Mevcut mağazaların cirolarını artıracak hamlelerimiz olacak. Butik konseptimizle yolumuza devam edeceğiz.”
KISA KISA
* Her yıl baklava tüketiminin artmasına karşın bu yıl düşüş yaşandığını belirten Levent Güvenç, “Biz geçen yılla aynı cirolardayız ama sektörün genelinde ciddi bir düşüş var” diyor.
* Gaziantep’te baklavada kullanılan tereyağının koyun sütünden yapıldığı bilgisini veren Mustafa Bilgin, İzmir’de bunun tutmaması nedeniyle yüzde 100 inek sütünden yapılmışını kullandıklarını söylüyor.
* Baklava sektörünün üretim kısmında mesai biraz farklı. 03.00’de başlayan mesai 12.00-14.00 gibi bitiyor. Mustafa Bilgin, mağazalara bir sabah, bir de öğleden sonra taze ürün gönderdiklerini söylüyor.
* ‘27 ayar Gaziantep baklavası’ sloganıyla faaliyet gösteren markanın tüm ürünleri de anavatanı Gaziantep’ten geliyor.
Paylaş