Malum hava koşulları nedeniyle giderek daha fazla kapalı, havasız ve kalabalık ortamlarda bulunmamız özellikle solunum yolu hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırıyor. Zatürree de bu hastalıklardan biri. En sık zatürree nedenlerinden olan pnömokok adlı bakteriler, hava yoluyla bulaşıyor.
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. İlkay Keskinel’in verdiği bilgiye göre, zatürree (pnömoni) akciğerin iltihaplanması hastalığı. Tek hastalık gibi görünse de birden fazla nedenle (bakteri, virüs, diğer enfeksiyon etkenleri ve çeşitli kimyasallarla) oluşabiliyor. Zatürreeye en sık yol açan etkense pnömokok adlı bakteri. Akciğeri hasta eden bu bakteri hava yoluyla bulaşıyor. Hastaların hapşırması ya da öksürmesiyle ağzından çıkan damlacıklardaki bakteriler sağlıklı insanlara geçiyor. Neyse ki bakteriyi alan herkes hastalanmıyor. Ama bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşın üzerinde, akciğer, kalp ya da böbrek hastalığı bulunanlar, şeker hastaları, sigara kullananlar ve alkoliklerde zatürree gelişme riski daha fazla.
PNÖMOKOK’UN TEK HEDEFİ AKCİĞER DEĞİL
Pnömokok bakterisi sadece zatürree yapmıyor. Sinüzit, orta kulak iltihabı, menenjit gibi hastalıklara da yol açabiliyor. Pnömokok bakterisinin pekçok türü var. Ancak bunlardan en sık görülen 23’üne karşı etkili aşısı var. Aşı dışında, genel hijyen önlemlerinin alınması (sık ve gerektiği gibi el yıkama) da önemli. Aşısı her mevsim yapılabilir. Risk altındaki kişilerde 5 yıl sonra ikinci bir doz aşı öneriliyor.
İYİ TEDAVİ EDİLMEZSE HAYATİ RİSK YARATIYOR
Öksürük, balgam çıkarma, ateş, göğüs ya da sırt ağrısı, halsizlik zatürreenin başlıca belirtileri. Akciğer filmi, kan tetkikleri ve kimi zaman balgam tahlilinden yararlanılıyor. Genç, altta yatan hastalığı olmayan hafif zatürree hastaları evde tedavi edilebiliyor. Ancak, bağışıklığı bozan bir hastalığı bulunanlara hastanede tedavi öneriliyor. Düzgün tedavi edilmeyen zatürree öldürücü dahi olabilir.