Paylaş
Uzman diyetisyen Serkan Tutar seyahate çıkmadan önce kurubaklagillerden (kurufasulye, nohut gibi) kaçınılmasını öneriyor. Malum bunlar hemen herkesi şişiriyor. Üzerine uzun saatler oturmak, hareketsizlik eklenince sorun büyüyor. Hızlı acıkmak istemiyorsanız yola çıkmadan 2-3 saat önce, haşlanmış yumurta yiyin. Evden çıkmadan hazırlayacağınız peynirli, domatesli bir sandviçi yolculukta güvenle atıştırabilirsiniz. Tutar’ın yola çıkmadan önceki diğer önerileri şöyle:
* Süt de gaz yapabilir. Mide bulantısına yol açabilir. İlla içerim diyorsanız, yolculuğun bitmesini bekleyin.
* Evinizde, yola çıkmadan önce meyve tüketmeniz yol boyunca rahatlatır. Yolda yemek için de yanınıza meyve alabilirsiniz.
* Yola çıkmadan önce son tükettiğiniz besin çok önemli. Bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz.
* Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü bulantı ve kusmaya neden olabilir.
* Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta, potansiyel riskli besinler diye adlandırılan et, tavuk gibi besinleri tüketmemek. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez gördükleri için hijyeni ihmal edebiliyor. Havaların ısınmasıyla gıdaların daha kolay bozulduğunu da göz önüne alın. Bozuk gıdalar besin zehirlenmelerine yol açabilir. Uzman diyetisyen Tutar yolculuklarda ayrıca aşağıdaki konulara dikkat edilmesini hatırlatıyor:
MOLADA YİYECEKLERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
* Molada yiyeceklerinizi özenle seçin. Kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinleri tercih edin. Açık ayran yerine kapalısını için. Bayat ayran da besin zehirlenmelerine neden olabilir.
* Molalarda şekerli yiyecekler yerine tuzluları tercih edin. Tuzlu besinler midenizin ve bağırsaklarınızın rahatsız olmasını engeller.
* Paket halinde satılan cipsler zaman geçtikçe rahatsızlık verecektir. Uzak durun.
* Kola, gazoz, meyve suları yerine su ve kapalı kutuda satılan ayranları tercih edin.
Paylaş