Paylaş
Önlemler gidilen bölgenin özelliklerine göre değişebilir. Bu nedende önceden bilgi edinmek önemli. Neyse ki internet size bu konuda çok yardımcı olacaktır. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı Merkezi seyahat edenlere aşağıdaki önerilerde bulunuyor...
* Kalış süresine göre ilaç reçetesi temin edin. Doktorunuzdan sağlık çantası oluşturmayla ilgili tavsiyeler alın. Diş kontrolünü yaptırın. Gözlük kullanıyorsanız yedek gözlük alın. Bazı özel koşullara bağlı diğer kontrolleri (hamilelik, diyabet gibi) tamamlayın.
* Suyun temizliğinden emin değilseniz kaynatın. Musluk suyunun uygun şekilde klorlanmadığı veya hijyen ve sağlık şartlarının kötü olduğu bölgelerde, kaynatılmış suyla hazırlanan çay ve kahve gibi içecekler, kutulanmış veya şişelenmiş, ağzı kapalı ve mümkünse pastörize edilmiş meyve sularını tercih edin. Musluk suyu, doğal kaynak suyu ve hangi suyla yapıldığını bilmediğiniz buzlu içecekleri içmeyin. Eğer mutlaka içmek zorunda kalacağınızı düşünüyorsanız filtre veya iyot tabletleri kullanın. Suyun kirli olabileceği yerlerde, buzun da riskli olabileceğini göz önüne alarak içeceklere koymayın.
* Islak kutu ve şişeleri açmadan önce kurulayın. İçerken ağza doğrudan temas edecek yüzeyi silerek temizleyin. Suyun bulaşık olabileceği yerlerde dişlerinizi musluk suyu ile fırçalamayın.
* Tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdaları yemeyin.
* Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyecekler bulaşık olma riski taşır. Bunları yemekten kaçının.
* Özellikle hijyen ve sağlık şartlarının yetersiz olduğu bölgelerde salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi yiyecek ve içeceklerden kaçının. Pişirilmiş ve sıcak servis edilen yiyecekleri veya kendinizin soymuş olduğu kabuklu meyveleri yemeye özen gösterin.
KAYNAT, PİŞİR, SOY VEYA UNUT GİTSİN
* Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin hastalık riskini fazlasıyla artıracağını unutmayın. “Kaynatın, pişirin, soyun veya unutun gitsin” kuralını unutmayın.
* Bebekler için en güvenilir besin kaynağı anne sütü. Bebek memeden kesilmişse, kaynatılmış suyla hazırlanmış mamayla besleyin.
Ambalajlı olarak satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edin.
* Nereye giderseniz gidin, ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
* Yeterince tanımadığınız kişilerle cinsel temastan mutlaka kaçının. Şüpheli durumlarda (meni, vajinal akıntılar ve kan gibi vücut sıvılarıyla teması önlemek için) mutlaka prezervatif kullanın.
* Herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurursanız sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat edin.
* Haşerelere karşı gerekli önlemleri alın. Sinek kovucu spreyler kullanın. Gece yatarken cibinlikle yatın.
HAVUZLAR DA RİSKLİ
* Temizliği şüpheli sularda yüzmek veya bu sularla temas etmek çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz sularında kesinlikle yüzmeyin.
* Tatlı sularda yüzmekten kaçının. Tuzlu sular, her zaman daha güvenlidir.
* Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının. Isırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen tıbbi otoritelere başvurun.
* Mantar ve parazit enfeksiyonlarından korunmak için ayaklarınızı temiz ve kuru tutun.
* Kapsamlı yurtdışı sağlık sigortası yaptırın.
Paylaş