Her yeni yılın başlangıcı birçoğumuz için hayatın muhasebesini yapmaya vesile. Ve yeni kararlar almaya. Ancak psikologlar bunu abartmanın, gerçekleşmeyecek hayal ve planlara yönelmenin yarardan çok zarar verdiğini düşünüyor.
Psikolog Ferahim Yeşilyurt’a göre, yeni yılda yeni kararlar almak güzel. Ama mutlaka yeni kararlar alacağım diye strese girip, aceleci davranmak, gerçekleşmeyecek hayaller peşinde koşmak, tüm umutları piyango biletlerine bağlamaksa yanlış. Malum, insanlar zaman zaman yeni kararlar almak veya bunları uygulamak için belli tarihlere ihtiyaç duyuyor. Örneğin diyete başlayacak birinin pazartesi gününü beklemesi gibi. Yılbaşı da hayata karşı beklentilerimizi, yaşam doyumumuzu yeniden değerlendirmek, hayata karşı bakış açımızı yeniden gözden geçirmek için iyi bir fırsat. Ancak bu tür sorgulamalar için ille de yılbaşını beklemek gereksiz olsa da hatırlatıcı olmasında hiçbir sorun yok.
POZİTİF DÜŞÜNÜN
Yeşilyurt yeni yılın ilk günleri için şu önerilerde bulunuyor: * Yılbaşında hayatımıza bir an için dışarıdan bakma fırsatını yakalarız. Geçen yıl neredeydim, nereye gitmek istiyorum ve şu an istediğim yerde miyim, gibi sorular sorarız. Böylece geride bıraktığımız yılın muhasebesini yapmış oluruz. Bu muhasebede kendinizi acımasızca eleştirmek yerine geliştirici eleştirilerde bulunmakta fayda var. Örnek vermek gerekirse, “Neden para kazanamıyorum” demek yerine, “Nasıl para kazanabilirim” diye düşünmeye çalışabilirsiniz.
SOMUT ÇÖZÜM ARAYIN
* Beklentileriniz makul olsun. Yeni yılla birlikte hayata yeni bir başlangıç yapmak isteniyor. Yeni umutlar, yeni beklentiler, yeni hedefler belirlenmeye çalışıyoruz. Ancak bunu yaparken bu beklentilerin ulaşılamaz olması kişileri hayal kırıklığına uğratabiliyor. Her ne kadar yıl başı yeni bir başlangıcı ifade ediyorsa da geçmişteki yaşantımızdan bir anda kurtulup yepyeni bir hayata başlayacağımızı düşünmek hayalci bir yaklaşım olacaktır. * Karar almak mı, hedef koymak mı diye soracak olursanız... Yeni yıldan soyut ve belirsiz şeyler beklemektense daha somut şeyler bekleyin. “Yeni yılda mutlu olmak istiyorum” yerine “Mutsuz olduğum işimi değiştirmek istiyorum” demek sizi hedefinize daha kolay yaklaştırır. Uygun koşulları daha kolay oluşturursunuz.
EĞLENİN VE ÜZÜLMEYİN
Şans oyunları yaşamımızı değiştirebilmek için bir araç olabilir. Tabii ki çıkarsa. Tamamen piyangoya odaklanmak, çıkmaması halinde büyük hüsrana yol açabilir. Yeşilyurt, “Bazı kişiler şans oyunlarını çok fazla abartıyor. Bunun bir eğlence ve heyecan getirmesinden ziyade, kumara dönüştürüyor. Çekilişin sonunda, sonuç olumsuz olduğunda yoğun hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. Şans oyunları belirli ihtimaller üzerine kurulur. Yılbaşında büyük ikramiyeyi kazanma ihtimali belirlidir. Ve bu ihtimal de çok yüksek değildir. Büyük ikramiyeyi kazanamadıysanız bu durumu milyonlarca kişi ile paylaştığınızı unutmayın. Sadece ben kazanamadım şeklinde düşünmek, durumu kişiselleştirmek yaşadığınız hayal kırıklığını artıracaktır” diyor.