Paylaş
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamaya göre el temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizlik.
Ellerin sık sık ılık su, sabunla yıkanması; çatlak, sıyrıkların oluşmasının engellenmesi; tırnakların kısa, temiz olması, bulaşıcı hastalıkların artması ve yayılmasını önlemenin en etkili yolu. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması. Kirli ellerle besin maddelerini tüketmek, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabiliyor. Elleri yıkamak zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için şart. El yıkama tekniğinde önemli üç etken akar su, sabun ve ovuşturma. Akar suyun mekanik kuvveti ve elleri ovuşturma işlemi deri kıvrımlarına yerleşen mikroorganizmaları yerlerinden çıkartıyor. Sabun ise toz ve kiri eriterek ciltten kayıp gitmesine yardımcı oluyor.
Hem kendinizi hem de başkalarını koruyun
Eller mutlaka doğru teknikle yıkanmalı.
- Yemeklerden önce ve sonra,
- Tuvaletten önce ve sonra,
- Hapşırdıktan, öksürdükten sonra,
- Her dersten sonra,
- Saçlarınızı taradıktan veya elledikten sonra,
- Para alışverişinden sonra,
- Hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra,
- Burnunuzu temizledikten sonra,
- Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra.
Doğru el yıkama tekniği
El yıkamaya başlamadan önce yüzük ve saat gibi takılar mutlaka çıkarılmalı.
Giysiler lavaboya değmeyecek şekilde durulmalı.
Kâğıt havlu ile musluk açılıp, su akış hızı ayarlanmalı. Su ılık olmalı.
Eller ve bilekler ıslatılmalı. Eller dirsek düzeyinin altında kalacak ve su parmak uçlarından lavaboya süzülecek şekilde konulmalı. Suyun en temiz olan yerden, en kirli olan yere doğru akması sağlanmalı.
El sabunla iyice köpüklendirildikten sonra musluk vanası da sabunlanmalı, sonra üzerine su akıtılarak yıkanmalı, musluk bundan sonra kapatılmalı.
Kalıp sabun kullanıldığı zaman ellerin köpüğü korunacak şekilde sabunun durulanıp yerine bırakılması gerekir. Çünkü köpük üzerinde mikroorganizmalar kalabilir. Elde kalan köpük ile eller tekrar ovulur ve iki el birbirine kenetlenerek avuç araları, parmaklar, elin dış yüzeyi, bilekler, tırnak ve tırnak araları temizlenir.
10 saniye boyunca ellerin ve parmakların yüzeyleri ovulmalı.
Eller su altında iyice çalkalanmalı. Akan su ile kir ve mikroorganizmalar lavaboya akıtılmalı.
Bileklerin ve önkolun kirli olduğu düşünülen kısımları dairesel hareketlerle ovulup çalkalanmalı. Eller aşağıya doğru bükülerek suyun iyice akması beklenmeli. Bilek ve önkol elden daha temiz olduğundan, ellerin temizlenmesinden sonra yıkanmalı.
Ellere krem ya da nemlendirici sürülmeli. Derinin çatlaması önlenir ve yumuşak kalması sağlanır.
Hastalıktan korunmak için ellerinizi 30 saniye süreyle sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde el antiseptikleri kullanabilirsiniz.
Paylaş