Paylaş
Sıcak, besinlerin içinde mikroorganizmaların üremesi ve bozulmasını kolaylaştırıp ve hızlandırıyor. Besin zehirlenmelerine neden olan mikroplar, çoğunlukla yiyeceklerde doğal olarak bulunuyor. Eğer uygun koşullar sağlanmış olursa (sıcak gibi) bir tane mikroptan yedi saat içerisinde yaklaşık iki milyon mikrop meydana gelebiliyor. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, yazın besin zehirmelerinden korunabilmek için şu önerilerde bulunuyor:
- Kremalı ve mayonezli yiyeceklerden uzak durun.
- Pirinç pilavı da riskli besinler arasında. Bu nedenle taze olmasına özen gösterin.
- Çabuk bozulan bu besinler sindirim açısından da vücudu zorlar.
- Aşırı yağlı hamur ve şerbetli tatlılardan kaçının.
- Yaz ishalleri, genelde kontamine (bulaşmış) olmuş suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkıyor.
- Temiz su tüketimi oldukça önemli. Kapalı suları tercih edin.
- Çiğ gıdalar yerine pişmiş ve soğukta saklananları yiyin.
- Unutmayın iyi koşullarda hazırlanmayan ve saklanmayan tüm et çeşitleri, tavuk, ördek, kaz ve hindi gibi kümes hayvanları, yumurta ve yumurta ile yapılan ürünler, salam, sucuk, pastırma ve sosis, balık ve diğer deniz ürünleri, pirinç pilavı ve makarna, haşlanmış veya fırınlanmış patates zehirleyebilir.
Paylaş