Tatileri sadece çocuklarla gençler iple çekmiyor. Yaşlılar da tatil heyecanı yaşıyor. Uzmanlara göre, yaşlılar için en uygun tatil mek nı uzun yürüyüşler yapabilecekleriyerler. Örneğin, yaylalar, ormanlar ve deniz kenarları.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aynur Özenir Başol, tatil için valizlerini hazırlamaya başlayan yaşlılara önerilerde bulundu:
İLAÇ LİSTESİ ÇIKARIN
Tatile çıkarken kullandığınız ilaçları gösteren bir listeyi, geçirdiğiniz ameliyatları, kan grubunu ve hastalıklarınızı gösteren bir bilgi kağıdını yanınıza almayı unutmayın. Valizinize önce ilaçlarınızı yerleştirin ki unutmayın!
Valizinizde güneş ışınlarına karşı koruyucu bir krem, sinek ve böcek sokmalarına karşı bir ilaç, ani burkulmalarda zaman kazandırmak için bir bandaj ve eczanelerde hazır satılan soğuk, sıcak paketine mutlaka yer açın. Güneş gözlüğü, şapka, hafif bir yürüyüş ayakkabısı, terletmeyen hafif pamuklu ve açık renkte giyecekler de tatil eşyalarınız arasında mutlaka bulunsun.
Yolculuk sırasında bazı önlemler almaya özen gösterin. Uçak içinde kısa aralıklarla yürüyüş ve egzersiz yapın. Uzun uçuşlara aktarma yaparak, dinlenip yolunuza devam edin. Karayolu yolculuğunda treni tercih etmenizde fayda var. Ama mutlaka arabanızla gitmeniz gerekiyorsa 3-4 saatte bir inip, egzersiz yapın. İçinde yürüyüş yapılabilen gemi seyahati de yaşlılar için önerilebilecek bir yolculuk çeşidi.
DENİZ BİSİKLETİNE BİNİN AMA ABARTMAYIN
Tatilinizi deniz kenarında geçiriyor ya da böyle bir yerde yaşıyorsanız elinizdeki fırsatı bilinçli ve verimli değerlendirin. Denize hangi saatte ve ne koşullarda gireceğinize dikkat edin. Sabah güçlü bir kahvaltıdan sonra kumsalda yapacağınız yürüyüşü takiben saat 10.00-11.00 arası denizde gönlünüzce vakit geçirin. Hafif ve sıvı miktarı yüksek bir öğle yemeğinden sonra bir saat dinlenin. Daha sonra günlük aktivitelere (okuma, el işi, TV seyretmek) vakit ayırıp, meyve suyu ya da ayran gibi ara öğünden sonra 16.30-18.00 arasında yeniden deniz kenarına inebilirsiniz.
Yüzdükten sonra güneşlenirken mayonuzu değiştirin, direkt rüzgardan korunun. Ayrıca havuzda egzersiz yapıyorsanız havuzun hijyeninden emin olun. Havuz kenarında kayma ve düşmeyi engelleyen terlikler kullanın.
Deniz kıyısında çok yorulmamak, uzun sürmemek kaydıyla deniz bisikleti ve kanoya binebilirsiniz. Saat 18.00’den sonra ise yine aşırıya kaçmamak şartıyla masa tenisi, tenis ve golf ya da dans, taibo ve aerobik gibi salon egzersizleri yapabilirsiniz.
Deniz kıyısında güneşlenerek, sığ yerlerde yürüyerek, dalgasız deniz ya da havuzda egzersiz yaparak kan dolaşımını hızlandırabilir ve çalışmayan adalelerinizi güçlendirebilirsiniz.
BULMACA HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Akşam saatlerinde ya da güneşin dik olduğu öğlen saatlerindeki dinlenme döneminde bulmaca çözmek, kelime oyunu gibi hafızayı güçlendiren oyunlara ağırlık vermek, tombala, tavla ve domino gibi konsantrasyon gerektiren oyunlar oynamak, hem tatilinizi keyifli hale getirir hem de sağlığınıza katkıda bulunur.
Tatillerini yaylada geçirenler ise uzun zamandır hareketsiz kalmış vücutlarını, keşif gezilerinin cazibesine kapılarak fazla yormamalı. Her gün gidererek artırılacak bir yürüyüş temposu planlanmalı. Solunum sıkıntısı olanların yayla ve orman gibi yüksek yerlerde sorun yaşayabilir. İlaçlarını yanlarında taşımalı. Ayrıca alerjik bünyeli kişiler yöredeki bitki ve hayvanlardan, böcek sokması ve bitki alerjisinden etkilenmemek için doktorlarına danışarak önlem almalı.
Güneş ve yürüyüş, ileri yaşlarda görülen kemik erimesine yani osteoporoza karşı ilaç etkisi yapar. Ancak denge sorunu yaşayan ve kırık riski olan osteoporozlular, engebeli arazideki yürüyüşte düşme riskini göz önünde bulundurarak çok dikkatli olmalı. Ayrıca çok dik yamaçların, kalbi ve tansiyonu tehdit edeceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle giderek yükselen bir tırmanma programı uygulamalısınız.
İŞTAHINIZA YENİK DÜŞMEYİN
Tatilin keyifli taraflarından biri de gidilen bölgeye özgü farklı tatları keşfetmek. Ama çoğu zaman bunun ölçüsünü kaçırırız! Fakat ileri yaştaki tatilcilerin bu konuya çok daha fazla özen göstermesi gerekir. Yöresel yiyecekler
tüketilirken, yaşlılıktan yavaşlamış olan sindirim sistemini göz önüne alarak, yeni yiyecekler azar azar denenmeli. Tolere ediliyorsa ve bir sorun doğmuyorsa, o yiyeceği almaya devam edilmesinde bir sakınca yoktur.