Paylaş
Türkiye Hudut ve Sahiller Sahil Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı’nın verdiği bilgiye göre, enfeksiyon genellikle insandan insana doğrudan hava yoluyla bulaşıyor. Hastalık etkeni olan tüberküloz basiline maruz kalmak enfeksiyona yol açıyor. Fakat enfeksiyonların çoğu hastalığa neden olmuyor.
Enfeksiyonu kaptıktan sonra hastalığın yaşam boyu gelişmesi ihtimali yüzde 5-10. Bu oran bağışıklık sistemi baskılanması (örneğin ilerlemiş HIV enfeksiyonu-AIDS) gibi faktörlerle artabiliyor. Veremde asıl korkutucu olan ilaçlara karşı direnç gelişmesi. Tedavinin yarım bırakılarak, ilaçların alınmaması bunun en büyük nedeni. Dirençli türler diğerlerine göre farklı enfekte etme özelliğine, hastalığa yol açma olasılığı veya klinik etkilere sahip değil. Ancak eğer bir hastalığa neden olurlarsa, tedavi daha zor oluyor.
Ölüm riski de yükseliyor.
YOLCULAR İÇİN RİSK
Vereme dünyanın her yerinde rastlayabilirsiniz. Ancak enfeksiyonun yaygınlığı ülkeden ülkeye değişiyor. Veremi sadece az gelişmiş veya gelişmekte olan coğrafyaların sorunu sanmayın. Çok fazla göç alan, kalabalık, yaşam koşullarının kötü olduğu hatta New York gibi metropollerin bile başını ağrıtıyor. Çoğu yolcu için verem kapma riski düşük. Uzun süre için yurtdışına gidenlerin (3 aydan fazla), eğer gittikleri ülkedeki verem yaygınlığı kendi ülkelerindekinden daha fazlaysa, o ülkenin vatandaşlarına göre daha riskli bir konumda olabilir. Ziyaretin süresinin yanı sıra yaşama koşulları da enfeksiyon riski üzerinde etkili. Tıbbi tesisler, evsizler için sığınma evleri ve cezaevleri yüksek bulaşma riski bulunan yerler.
Paylaş