Paylaş
İç hastalıkları, kardiyoloji ve spor hekimliği olmak üzere üç ayrı uzmanlığı bulunan Prof. Dr. Erdem Kaşıkçığlu sporda ani ölümün karşılığının sportif aktivite sırasında veya takip eden bir saat içinde herhangi bir travma olmaksızın gerçekleşen ölümler olduğunu söylüyor.
Hiç egzersiz yapmayanlara göre egzersiz yapanların ani ölümle karşılaşma riskinin üç kat fazla olduğunu iddia eden uzmanlara karşı çıkan Prof. Dr. Kaşıkçıoğlu: “Yapılan çok sayıda gözlem ve bilimsel araştırma bu yargıyı çürüttü. Spor yapanlarda görülen bu oransal artışın, sporculardaki gizli kalp hastalığının oraya konmamış olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ölümün nedeni spor değil ama süreci etkileyen bir unsur” diyor. Bu durumda sporcular eğer spor yapmamış olsalardı halen yaşıyor olurlar mıydı? Prof. Dr. Kaşıkçıoğlu bu soruya da, “Spor yapmamış olsalardı bile günlük yaşantılarındaki herhangi bir stres anında aynı sonu yaşayabilirlerdi” karşılığını veriyor.
YÜZDE 95’İ KALBE BAĞLI
Spora bağlı yaşanan ani ölümlerin yüzde 95’inden fazlası kalp ve damar sisteminden yani kalp kasının yapısal bozuklukları, kalp kasının beslenmesiyle ilgili damarsal sorunlar, ritim bozuklukları ve diğer kalple ilgili sorunlardan kaynaklanıyor. 35 yaşın altındaki sporcularda ölüm nedeni çoğunlukla aşırı kalp kası büyümesi ve doğumsal damar sorunları. 35 yaşın üstündeyse sıklıkla görülen ölüm nedeni, damar sertliği sonucu kalp kasının beslenmesinin bozulması.
1 SORU 1 CEVAP
HPV (Human papilloma virüs) sadece kadınların sorunu mu?
- HPV kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini artıran önemli faktörlerden biri. Ancak erkeklerde de cinsel ve anal bölgede siğillere yol açabiliyor. Bazı tipleri penis kanseri riskini artırıyor. Birçok erkekte HPV hiçbir belirti vermediğinden, cinsellik esnasında partnerine bulaştırabiliyor.
TEK NEDEN KALP DEĞİL
Sporcularda kalp ve damar dışında ani ölümlere yol açan başka sorunlar da var. Bunlar, astım, akciğer embolisi, sıcak çarpması, beyin damarları embolisi, beyin atardamarlarının yırtılması, beyin damarlarının anevrisması, kafa ve boyun bölgesindeki omurilik darbeleri, ilaç kullanımı-doping, aşırı sıvı-elektrolit kaybı.
ŞİFA NİYETİNE
Spor yapıyorsanız egzersiz öncesinde kuru meyve gibi karbonhidratları, egzersiz sonrasıysa peynir ve ekmek gibi protein ve karbonhidratı birlikte tüketmelisiniz. Bu beslenme şekli, kaslarınızı korumanızı ve yağ yakmanızı da kolaylaştıracaktır.
ÜNLÜLERDEN SAĞLIK SIRLARI
Özlem Tekin (şarkıcı)
Düzenli aralıklarla check-up yaptırırım. Sporu ihmal etmem ve bir de beni mutsuz eden şeylerden uzak dururum.
Paylaş