Tedbiri elden bırakmayın

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 350 milyon kadın ve erkek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birine yakalanıyor. Yine örgütün verilerine göre seyahatlerde korunmayla ilgili önlemler gevşetiliyor. Dolayısıyla güzel anılar yerine, hastalıkla dönme riski de artıyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların sayısı hiç de az değil. 40’tan fazla hastalık bu yolla bulaşıyor. HIV-AIDS, bel soğukluğu, frengi, klamidyoz, trikomoniyazis, hepatit B ve C, yumuşak şankır, genital siğiller, uyuz ve genital herpes gibi sık rastlanan bu hastalıklar vajinal (dölyolu), anal (makat) ve oral (ağız) cinsel ilişkiyle kolayca geçiyor.

TİPİNE BAKIP KARAR VERMEYİN

Birçok kadın ve erkek partnerini seçerken giyimi, fiziği, davranışlarını referans alıyor. “Çok temiz ve şık, eğitimli” diye düşünerek cinsel birliktelik esnasında korunmayı ihmal ediyor. Halbuki karşınızdaki de aynı referansları esas alarak pekala cinsel yolla bulaşan bir hastalığı bulunan biriyle sizden önce ilişkiye geçmiş ve mikrobu almış olabilir. Bunu bir bakışta anlamanız mümkün değil.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın iki yolu var: Cinsel ilişkiye girmemek ya da prezervatif kullanmak. Sakın cinsel ilişkiye girmeyin, diyecek değiliz elbette. Ancak geleceğinizi şansa bırakmayın, prezervatif kullanmayı, kullandırmayı ihmal etmeyin. Bu arada partner sayısı arttıkça riskin arttığını da hatırlatmak isterim.

PREZERVATİF İYİ KORUYOR

Prezervatif kullanmak aslında çok etkili bir korunma yöntemi. HIV-AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden ve tabii ki gebelikten oldukça yüksek oranda koruyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları ciddiye almakta yarar var. Çünkü ciddi, ağrılı ve sağlık yönünden pek çok zararlara yol açabilir. Bazıları tedavi edilirse geçiyor. Bazen hiç belirti vermeyebilir ya da belirtileri kendiliğinden geçebilir. Her iki durumda da tedavi yapılana kadar geçmiş sayılmaz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açan mikroplar yaşamak için sıcak ve nemli ortamları sever. Ağız, makat ve cinsel organlara (vajina, penis ve testisleri) yerleşir. Hepatit B ve HIV/AIDS gibi hastalıklar kan teması veya anneden bebeğine de geçebilir. Bu arada cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV-AIDS dahil) tuvalet, hamam, el sıkışma, özel eşyaları kullanma, aynı ortamda bulunma, hasta birinin yaptığı yemekleri yeme, sinek, böcek sokmalarıyla bulaşmaz.
Yazarın Tüm Yazıları