Seyahatlerde ve tatillerde beslenmeyle ilgili kurallar, disiplin genellikle zaafa uğrar.
Özellikle devam eden bir zayıflama programınız varsa, dişinizi biraz daha fazla sıkmanız gerekebilir. Daha rahat ve sağlıklı bir seyahat için dikkat etmeniz gereken bazı kritik noktaları hatırlatalım.
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, seyahatlerde yeterli ve dengeli beslenme kuralının unutulmaması gerektiğini söylüyor. "Öğün atlamayın" diyor. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyin. Çünkü atlanan her öğünden sonra diğer öğündeki besin tüketimi daha azla oluyor. Ayrıca:
Uzun otomobil yolculuklarında ve uçak seyahatlerinizde, saat başı su içmek ve biraz yürümek gaz ve kabızlık şikayetlerine engel olur. Uçakta alkol yerine su ve meyve suyu içmek vücudun susuz kalmasını önler.
Arkadaşlanızla buluşmaya, davetlere ya da yemeklere çok aç gitmeyin. Kalabalık ortamlarda açlığınızı kontrol edemeyebilirsiniz. Çok alkol almak istemiyorsanız, beyaz şarapla sodayı karıştırmayı deneyin.
YEMEĞİ ŞÖLENE DÖNÜŞTÜRÜN
Domates soslu makarna, kremalıdan daha az kalorilidir. Soslara dikkat edin. Aynı şekilde salata büfesinden alacağınız mayonez soslu bir seçim, bir hamburgerden çok daha fazla yağ ve kaloriyi yükler.
Gittiğiniz restoranda garsona soru sormaktan çekinmeyin. Beyaz ekmek yerine kepekli seçeneğini sorun ve isteyin. Bilmediğiniz sosların içeriğini öğrenmeye çalışın.
Kilo verme programlarında duraksama dönemlerinin olması doğal. Bu durum herkesin başına gelebilir. Böyle dönemlerde sakın umutsuzluğa kapılmayın. İlk haftalarda hızlı su kaybı olabilir. Sonrasında yağ yakacağınız için yavaş kilo vermek sizi korkutmasın, devam edin...
Yemeğe başlamadan servis edilen ekmek ve zeytinyağlı soslar, yemeyi planladığınız salatadan daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Dikkat edin...
İştahınızı kontrol etmek için yavaş yemeye çalışın. Her lokmadan sonra çatal bıçağı bırakın. Yemeğinizi seyredip, mutlu bir ifadeyle tekrar ikinci lokmayı alın. Yemekle savaşmak yerine onu gerçekten bir kutlama haline getirin ve küçük lokmalar halinde tüketin.
Çiğ yiyecekler yerine iyi pişmişleri tercih edin
İyice pişirildiğinden emin olmadığınız, pişirilme sürecini görmediğiniz gıdaları asla sokak satıcılarından almayın. Besinin hazırlandığı yer, tabak ve tencereler temiz olmalı.
Eğer bilmediğiniz bir restoranda yemek yemeniz gerekiyorsa, iyi pişmiş et, tavuk veya balığı tüketin. Pişmiş sebze yemeklerini tercih edin. Çiğ sebzeleri ve salataları tüketmeyin. Sadece soyulabilen çiğ veya pişmiş meyveleri tüketin. Bazı kentlerde, ülkelerde kötü hijyen koşulları veya tarımsal uygulamalar nedeniyle besinlere bakteri, parazit ve virüslerin bulaştığı gerçeğini unutmayın.