Taşıt tutuyorsa otomobilde önde gemide güvertede uçakta kanat önünde oturun
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Karayolu, havayolu, deniz yolculuklarını eziyete çevirir taşıt tutması.
Doktorların hareket hastalığı dediği taşıt tutması seyahat eden her 100 kişiden 30’unda görülüyor. Sorunla başetmek için bazı önlemler almak mümkün. Taşıt tutmasına karşı ilaç alacaksanız yola çıkmadan 1 saat önce için. Amerikan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Dr. Erkhan Genç, taşıt tutmasını önlemenin yollarını anlattı.
Sekiz altın kural
Öncelikle taşıtın hareketinin gözlerle rahatça algılanabileceği bir yerde oturulmalı. Otomobilin ön koltuğu gibi yolun ve manzaranın rahatça takip edilebileceği bir yer, "taşıt tutması" riskini azaltır.
Gemi veya teknelerde güvertede olmak, iç kısımlara göre kişiyi daha rahat ettirir.
Uçaklarda hemen kanat önündeki koltukta oturmak hareketin daha az hissedilmesine yardımcı olur.
Yola çıkarken, yolculukta mideyi rahatsız etmeyen yiyecekleri seçin, az yiyin.
Yolculuk sırasında başınızı sabit tutmaya çalışın.
Alkol almayın, sigara içmeyin.
Ufuk çizgisine bakın.
Yolculuk sırasında midenin yatışması için kraker benzeri yiyecekler ve karbonlu içecekler tüketilebilir.
İlacın emilmesine zaman tanıyın
Bazı ilaçlarla, yolculuk sırasındaki bulantı ve kusma hissinin önüne geçilebilir. Basit antihistaminikler veya anksiyolitik gibi ilaçlar bu amaçla kullanılabilir. İlaçların yolculuk başlamadan bir saat önce alınması gerekir. Eğer yolculuk başladıktan sonra alınırsa ilaçlar, mide-bağırsak sisteminden emilecek zaman bulamadan, bulantı ve kusmayla vücuttan atılabilir.
Bu durumda ilaç damar içerisine enjekte edilerek vücuda alınabilir. Ayrıca deriye yapıştırılarak kullanılabilen skopolamin bantları da taşıt tutmasında oldukça etkili. Bu bantlar kişiyi, ilaç almaya bağlı oluşabilecek olumsuzluklardan da koruyor.
Uzayda da taşıt tutuyor
Hareket hastalığı, hareketi algıladığımız duyu organları arasındaki ortak çalışmanın bozulmasıyla oluşuyor. Kimi zaman yaşlanmayla ortaya çıkan sorun, aslında duyu organlarının oynadığı bir oyun. Hastalığın temelinde merkezi sinir sistemine iletilen bilgilerin, her zamanki uyumunun bozulması yatıyor. Kişi, seyahat sırasında olmayan bir hareketi algılayarak, dengesizlikten yakınıyor.
Hastalık hafif bir bulantı yapabildiği gibi, kişiyi, çok şiddetli bulantı ve kusmadan bunaltacak kadar zorlayabilir.
Taşıt tutması sadece gemi, uçak veya otomobil yolculukları sırasında değil, yerçekimsiz veya yerçekimi az olan uzay seyahatleri sırasında da gözleniyor. Seyahat bittikten sonra da günlerce devam edebiliyor. Aslında taşıt tutmasının kesin nedeni bilinmiyor. Bu durumun oluşumunda önceden kestirilemeyen bazı düşük frekanslı hareketlerin, tetikleyici rol oynadığı tahmin ediliyor. İstem dışı hareketler, gözlerin sağladığı bilgilere uyum sağlamadığı için rahatsızlık duyuluyor.