Soğukta grip zirve yaptı

Grip vakalarının en sık görüldüğü aylardayız. Türkiye’de grip, kasım - mayıs ayları arasında görülse de ocak ve şubatta zirve yapıyor. Soğuk virüsün yaşaması ve yayılmasını kolaylaştıran etkenlerden.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, artan grip vakalarına karşı uyarıda bulunuyor. Gripten korunmanın en etkili yolu aşılanmak. Ancak aşı için en uygun zaman, henüz salgınların başlamadığı eylül, ekim ayları. Korunmak için ayrıca grip ya da soğuk algınlığı geçirenlerden uzak durmak, sık dokunulan eşyaların sürekli temizlenmesi, ortamın havalandırılması, ellerin sık yıkanması, sağlıklı beslenmek, havaya göre giyinmek ve kalabalık ortamlardan kaçınmak alabileceğiniz diğer önlemler. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak da önemli.

HASTALIĞI YAYMAYIN

Hastalansanız da çevrenizdekilerin sağlığını düşünün. Mümkünse evden çıkmayın. Ayrıca öksürürken, hapşırırken mendil kullanın, ellerinizi sık sık sıcak su ve sabunla yıkayın. Hastayken maske kullanmak da etrafınızı gripten korumak için alabileceğiniz önlemlerden.
Kronik hastalığı olanlar daha dikkatli davranmalı. Grip olan kişilerin çoğu tedaviye ihtiyaç duymadan, hafif bulgularla hastalığı en geç iki haftada tam olarak atlatabiliyor. Bazı kişilerde ise hastalık daha şiddetli seyrediyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üzerindekileri, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda zatürree, bronşit, sinüzit, kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar daha sık görülüyor. Astım, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalarının altta yatan hastalıklarının seyri kötüleşebiliyor.

SOLUNUM YOLLARINI DARALTIYOR

Soğuğun vücuda etkisi büyük. Soğuğa bağlı gelişen burun akıntısı bunlardan biri. “Kayakçı burnu” da denen bu duruma toplumdaki kişilerin yaklaşık yarısında rastlanır. Soğuk hava solunduğunda, burunda şişme, tıkanma, hapşırık görülebilir. Bu yakınmalar astımlı ya da rinit denen burun iltihabı olan kişilerde daha şiddetli seyreder. Soğukla tetiklenebilen bir diğer sağlık sorunuysa astım. Soğuk havaya maruz kalmak, astımlı kişilerde nefes darlığı, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Normalde, solunum yolları ince bir sıvı tabakasıyla kaplı. Hızlı bir biçimde soğuk hava solumak, bu sıvının buharlaşmasına neden olur. Aynı hızla yerine konamadığında, sıvının akışkanlığı azalır, solunum yollarında kuruma meydana gelir. Sadece soğuk havayı solumakla değil, yüz derisine soğuk uygulanmasıyla bile havayollarında hafif bir daralma meydana gelebilir. Bu daralma, ileri yaştakilerde daha da belirgin. Sağlıklı bireylerde, hafif daralma sorun yaratmaz, ancak zaten altta yatan bir akciğer hastalığı varsa, hastalar, soğukta soluk darlığı hissedebilirler.
Yazarın Tüm Yazıları