Paylaş
Malarya da denen sıtma, başta tropik ve subtropik bölgeler olmak üzere tüm dünyada yaygın. Hatta 3,3 milyar kişi sıtma bulaşma riski bulunan bölgelerde yaşıyor. Genellikle enfekte dişi anopheles cinsi sivrisineklerin insanı sokmasıyla bulaşıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2010’da yüzde 81’i Afrika, yüzde 13’ü Güney Doğu Asya ve yüzde 5’i Doğu Akdeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 216 milyon sıtma vakası saptandı. Toplam 655 bin de sıtma kaynaklı ölüm kaydedildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2003’te 9 bin 182 olan yerli sıtma vakası sayısı 2009’da 38’e, yıllık sıtma sıklığı 100 bin nüfusta 13,1’den 0,05’e düşürüldü. Son iki yılda yerli yeni sıtma vakası tespit edilmedi. Sadece nüks vakalarla yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimleri yapıldı.
Sıtmanın en önemli belirtisi, üşüme, titreme, yüksek ateş, bol terlemeyle seyreden nöbetler. Doktor muayenesinde ateşle birlikte taşikardi, dalak büyümesi ve sarılık da saptanır. Neyse ki tedavisi olan bir hastalık. Erken teşhis edilip tedavi edildiğinde tam iyileşme oluyor.
15 gün önce koruyucu ilaçları alın
* Gideceğiniz ülkedeki sıtma riskini öğrenin.
* Sıtma riskli ülkeye gitmeden en az 15 gün önce Sağlık Bakanlığı’nın seyahat sağlığı merkezlerine başvurarak koruma amaçlı ilaç alın.
Gittiğiniz yerde sıtma varsa
* Güneş battıktan sonra pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyin.
* Sivrisinek kovucu losyon, mat gibi ürünler kullanın.
* Uyumadan önce odanızdaki sivrisinekleri spreyle öldürün.
* Mümkünse klima ve vantilatör gibi hava dolaşımı yapacak cihazlar bulunan odalarda uyuyun.
* Kapalı alanda tercihen, açık alanda mutlaka cibinlikle uyuyun.
* Sıtma görülen bir ülkeye gittikten bir hafta veya daha sonraki günlerde ateşiniz yükselirse, koruyucu ilaç almış bile olsanız teşhis ve tedavi için acilen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatten döndüğünüzü mutlaka söyleyin.
Paylaş