Sığ suya balıklama atlamak felç riski içerir

Yaz aylarında boyun travmalarında belirgin bir artış gözleniyor. Nedeni, havuz ve denize balıklama atlamak.

Su sığsa, omurilik yaralanması ve buna bağlı felçler gelişebiliyor. Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, derinliği fazla olmayan sulara “balıklama” atlayışlar yüzünden çok sayıda omurilik felci vakasıyla karşılaştıklarını söylüyor.

Omurilik yaralanmasını neden önemli olduğunu anlamak için, sistemin nasıl çalıştığını hatırlatmakta yarar var.
Omurilik adı verilen sinirler yumağı beynimizin uzantısıdır ve ense kökünden başlayarak kurşun kalem kalınlığındaki bir demet şeklinde bel hizasına kadar uzanır, sonra da at kuyruğu şeklindeki sinir lifleriyle kuyruk sokumuna kadar devam eder.

GERİ DÖNÜLEMEZ HASAR VERİYOR

Omurilik, kollarımızı, bacaklarımızı, kısacası tüm gövdemizi hareket ettiren ve duyularını sağlayan sinirlerin çıkış yeridir. Beyinden gelen hareket komutlarını kaslara ileten sinir yollarını içerir. Boyun bölgesindeki omurilik, bu sinirsel ileti yollarıyla beraber kollarımızın ve ellerimizin hareketini sağlayan sinirleri de... Göğüs bölgesindeki omurilikten ise gövdemizi, karnımızı, sırtımızı ve kaburgalar bölgesinin hareketini ve duyularını sağlayan sinirler çıkar. Bacaklarımıza giden sinirlerin çıktığı omurilik bölgesi bel hizasında.
Derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgası aniden geriye doğru zorlanarak hasar görüyor. Prof. Dr. Kalyon, “Ancak buradaki zedelenme yalnızca omurgada kalmaz. Boyun bölgesindeki omurilik de zedelenir ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölür. Bunun sonucunda, omurilikteki sinir hücrelerinin fonksiyonları bir daha geri gelmeyecek şekilde kayba uğrar ve maalesef boyundan aşağı vücut kısımlarında yani hem kollarda hem de bacaklarda felç gelişir. Duyu ve hareket kaybının yanı sıra iç organ fonksiyonlarında da bozulmalar olabilir” diyor.

TAŞIRKEN YENİDEN BOYNU ZEDELEMEYİN

Böyle bir kazayla karşı karşıya gelindiğinde ilk yapılacak iş hastayı sudan çıkarıp, hastaneye nakletmek. Ancak bunu yaparken boynun öne ve arkaya doğru fazla gerilmemesine dikkat edilmeli. Boyunluk takarak boyun omurgasının hareketini engellemek gerekir. Akut dönemde gerekli tedaviler yapıldıktan sonra hasta, donanımlı bir rehabilitasyon merkezine nakledilerek kapsamlı rehabilitasyon programına başlanmalı.
Yazarın Tüm Yazıları