Her yıl çok sayıda insan şu veya bu nedenle seyahat ediyor.
Seyahate karar verdiğinizde, kullanacağız taşıt, yapacağınız aktivite (dalma, dağcılık, safari), gidilen ülkelere özgü enfeksiyonlar, kişisel sağlık sorunlarını da göz önüne alarak planlamanızı yapın. Riskleri önceden görmek ve önlem almak, hem seyahat sırasında hem de sonrası sorunlarla karşılaşmanızı önler.
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sunay Sandıkçı, yurtdışına seyahat edenlerin (özellikle bazı hastalıkların sık görüldüğü coğrafyaya gidiliyorsa) mutlaka bir uzmandan danışmanlık almasını öneriyor. Seyahat tıbbıyla uğraşan doktorlar bu konuda yardımcı olabilir. Ancak yola çıkmadan en az bir ay önce görünün ki aşı yapıldıktan sonra bağışıklık gelişsin.
Bavulunuzda sağlık çantası için de yer ayırın. Sık karşılaşılan basit hastalıkları tedavi eden temel ilaçlar, ilk yardım malzemeleri ve birtakım koruyucu malzemeler bu çantada bulunmalı. Antiseptik yara temizleyici, tıbbi flaster, steril sargı bezi, göz damlası, böcek kovucular, alerji ve yanık kremleri, burun açıcı damla, basit ağrı kesici (örneğin parasetamol), bandajlar, termometre, koruyucu güneş kremi, ishal önleyici ilaçlar, su dezenfektanları da... Ve tabii sürekli kullandığınız ilaçlar da çantanın olmazsa olmazı.
TURİST İSHALİ EN SIK GÖRÜLEN SORUN
Seyahatte en sık görülen tıbbi sorun enfeksiyon hastalıkları. Enfesiyon hastalıkları su ve besinler, solunum yolu, sivrisinek-böcek sokmaları veya cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Seyahat edenlerde en sık görülen hastalıksa turist ishali. Su ve yiyeceklerle bakteri, virüs ve parazitlerin bulaşmasıyla gelişiyor. İshalle birlikte bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş olabiliyor. Genellikle 1-5 gün içinde kendiliğinden düzeliyor. Tedavide asıl olan yeterli sıvı almak. En uygunu tuz ve şeker içeren sıvı. Bunu bir litre suya yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı soda ve dört çorba kaşığı şekerle hazırlayabilirsiniz.
YEDİĞİNİZE, İÇTİĞİNİZE ÇOK DİKKAT EDİN!
Yiyecek ve içeceklere dikkat etmek ishal riskinizi azaltır. Özellikle hijyenik koşulları iyi olmayan bölgelerde, enfeksiyonu önlemek için su ve yiyeceklerle ilgili önlemleri özenle alın. Musluk suyu mikrop içerebilir. Olanağınız varsa kaynatıp soğutun. Yoksa iki litre suya beş damla tentürdiyot eklenmesi, 30 dakikada mikropların çoğunu öldürür. Sudan kuşkunuz varsa dişlerinizi fırçalamak için dahi kullanmayın. Ayrıca, soyulmayan meyveleri yemeyin. Meyveyi yemeden hemen önce kendiniz soyun. Çiğ sebze yemeyin, pastörize olmayan süt ürünlerini yiyip içmeyin. Çiğ veya az pişmiş et, balık ve deniz ürünlerini yemeyin. Ellerinizi sık sık sabunlayın.
İnternetten bilgi alın
Yurtdışı seyahatlerinden önce www.cdc.gov/travel ve www.who.int/ith sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Uzmanların önerisi seyahatten dönüşte (özellile sağlık ortamı açısından riskli bölgelerden) doktora başvurulması. Bazı hastalıklar döndükten birkaç hafta sonra da çıkabiliyor.