Paylaş
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Hamdi Yakut, uçak yolculuklarında yaşanan kulak sorunlarının ‘orta kulak’tan kaynaklandığını hatırlatıyor. Orta kulak, kulak zarıyla iç kulak arasında kalan ufak boşluk. Burada üç adet kemikçik, kulak kemiğinin hava boşlukları bulunuyor. Ufak bir hava boşluğu olduğu için, uçağın içindeki hava basıncı değişikliklerinden etkileniyor.
Bu basınç değişikliklerinin eşitlenmesi için östaki borusunun o sırada hemen açılıp kapanabilmesi gerekiyor. Bu olay özellikle uçak inişe geçtiğinde görülüyor. Önceleri basınç eşitlenmesi sağlanamayan uçaklarda bu gerçek bir problem oluşturmaktaydı. Günümüzde bu olay en aza düşürüldü. Buna rağmen hâlâ bazı önlenemeyen basınç değişiklikleri olabiliyor.
Yutkunun, esneyin, inişlerde uyumayın
Gerçekte basınç değişikliğine yol açan her türlü durum problem yaratır. Aynı durumla, yüksek binalarda hızla hareket eden asansörlerin içinde veya suya dalarken de karşılaşabilirsiniz. Kulakların tıkanmasını önlemek için:
Yutkunun: Yutma işlemi östaki borusunu açan kasları harekete geçirir. Sakız çiğnerken veya naneli şeker yerken daha sık yutkunursunuz. Bunlar inişe geçmeden önce yapılabilecek iyi egzersizler.
Esneyin: Hatta bu daha bile iyi bir çözüm.
İnişlerde uyumayın: Uyurken yutkunma çok yavaşlar.
Şayet yutkunmak ve esnemek işe yaramadıysa... Burun kanatlarınızı elinizle sıkıca kapatın. Ağızdan kuvvetli bir soluk alın. Ağzınız ve burnunuz kapalı olduğu halde bu nefesi yanak ve yutma kaslarınızı kullanarak dışarı üflemeye çalışın. Böylece basınçlı hava östaki borusundan orta kulağa geçebilir. Kulağınızda basınç veya ses hissettiğinizde sorun giderilmiş demektir. İniş sırasında bu işlemi birçok kez yapmanız gerekebilir.
İniş sırasında bebeğinizi emzirin veya besleyin. Su içirin. Emzik emiyorsa ağzına verin. Uyumalarına izin vermeyin
Paylaş