Paylaş
Bakanlığın açıklamasına göre, domuz gribi (H1N1 virüsü) dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülmeye devam ediyor. Sadece H1N1 değil, ülkemizde son birkaç aydır H3N2 ve İnfluenza B tipinde mevsimsel grip virüsleri de dolaşımda ve hasta ediyor. Her 3 tip virüs de yeni değil, davranışları biliniyor. Kısacası paniğe gerek yok.
HASTALAR ÇEVRESİNE ÖZEN GÖSTERMELİ
Ancak astım, kalp ve damar, böbrek gibi kronik hastalığı bulunanlar, organ nakli nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, 65 yaş üstü ve çocukların griple ilgili önlem almalarında yarar var.
Grip ortaya aksırık, öksürükle kolayca saçılan ve bulaşan bir virüs. Dolayısıyla uzmanların ilk önerisi kalabalık, havasız ortamlardan uzak durulması. İlla gitmeniz gerekiyorsa, kalabalık olmayan saatleri seçin. Mevsime uygun giyinmek, doğru beslenmek de önemli.
Ayrıca gripten korunmak için:
*Nerede olursanız olun, ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Hastaların ağız ve burun salgılarının bulaştığı ellerini sürdükleri yerlere ve eşyalara sizin de ellerinizi sürmeniz halinde mikropla evinize dönebilirsiniz.
*Yaşadığınız ortamların havasının nemli olmasını sağlayın. Kurumasını önleyin. Soğuk da olsa sık sık havalandırın.
*Aşırı yorgunluk; alkol, sigara, az ve düzensiz uyku gibi vücut direncinizi düşürür. Bu da daha kolay hasta olmak demek.
*Hastayken başkalarını da düşünün. Mümkünse evden çıkmayın. Hapşırır, öksürürken ağzınızı kâğıt mendille kapayın ve işiniz bitince çöpe atın. Kalabalığa girmeyin.
Gribe virüsler yol açıyor. Daha hafif seyreden soğuk algınlığına ise 200’e yakın mikrop türü. Grip; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları yapıyor. Çocuklar ve yaşlı kişilerde daha ağır seyrediyor.
ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN
Soğuk algınlığında mikrop vücuda girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlıyor. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması, hafif ateş en sık görülen belirtiler. Hastalık solunum yoluyla bulaşıyor, fakat gözden kaçan önemli bir bulaşma yolu aynen gripte olduğu gibi kirli eller.
Bu hastalıklar kışın artıyor
*Farenjit ve tonsillit: Farenjit boğaz, tonsillit ise bademciklerin iltihabı. Ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda gıcıklanma hissi ve vücut ağrıları olabiliyor.
*Sinüzit: Kafatasında bulunan sinüs adı verilen kemik boşluklarının iltihabı. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, geniz akıntısı gibi belirtilerle seyrediyor.
*Orta kulak iltihabı: Çoğunlukla şiddetli boğaz iltihaplarından sonra gelişiyor. Kulak ağrısı, ateş ve genel durum bozukluğu ile seyredebiliyor.
*Larenjit: Ses tellerinin olduğu gırtlak kısmının iltihaplanması. Boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerinin yanında ses kısıklığıyla seyrediyor.
*Bronşit: Akciğerlerdeki bronşların iltihabı. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler gösteriyor.
*Zatürree: Kış aylarında sık görülen akciğer iltihabı türü. Yüksek ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük, göğüs ağrısı ve genel durum bozukluğu yapar. Çocuk ve yaşlılarda ağır seyrediyor.
Paylaş