Çoğumuz polenlerle sadece ilkbaharda karşılaşıldığını sanırız. Halbuki ağaçlar ocak-mayıs, çayır otları mayıs-temmuz, yabani otlar temmuz-ekim arası polen verirler.
Polenlere karşı olan alerji, alerjik rinit, alerjik konjunktivit, alerjik astım ve akut ürtiker şeklinde ortaya çıkabiliyor. Alerjiniz varsa, seyahat boyunca, burnunuz akabilir veya tam tersi tıkanır, gözünüz kızarabilir, deriniz kabarabilir, nefes almada güçlük çekebilirsiniz... Polen alerjiniz varsa tatil için deniz kenarını tercih edin diyoruz!
Alerjik protein içeren polen tanecikleri gözle görülemezler. Küçük ve ince olanları rüzgar yoluyla dağılırlar. Daha büyük olanlarıysa böceklerle taşınırlar. Rüzgarla dağılan polenler daha alerjenik olanları. Üstelik daha geniş alana yayılanları. Yani çevrede bitkiler olmasa bile yayılan polenler nedeniyle şikayetleriniz ortaya çıkabilir.
Polen alerjisine yol açan başlıca üç bitki ailesi var. Bunlar çayır otları, ağaçlar, yabani otlar. Alerji hastaları havadaki polen konsantrasyonunun belli bir düzeyi geçmesinden sonra alerjik belirtiler gösterirler. Bu polen konsantrasyonu türlere göre değişmekle beraber havada her metreküpte 10-20 tanecik olarak hesaplanmış. Bölgelere göre farklılık olsa da polenlerin atmosferde en çok bulunduğu dönem nisan-haziran ayları.
Atmosferdeki polen miktarları hava koşullarına bağlı olarak değişir. Sıcak, kuru, rüzgarlı ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polen sayısı çok fazladır. Rutubetli ve yağmurlu günlerde ise polenler suyla yere indikleri için havadaki miktarları çok azalır. Yüksek binalarla çevrili sokaklarda, binaların yüzeyi statik elektrik nedeniyle polenleri çekerler. Buna karşılık, deniz kenarlarında çok az polen bulunur.
AĞAÇLIK, ÇİMLİK YERLERE GİTMEYİN
n Her şeyden önce, hangi polenlere alerjik olduğunuzu öğrenin, bunlardan uzak durun.
n Polen zamanı ağaçlık ve çimenlik yerlere seyahat etmeyin, deniz kenarını tercih edin.
n Evlerin, kaldığınız yerlerin kapı ve pencerelerini sıkıca kapatın.
n Evlerde ve arabalarda polen filtreli klimalar kullanın.
n Evdeki polen miktarı çok fazlaysa hava temizleyicilerden yararlanın.
n Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları zamanlarda (sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalar) mümkünse dışarıya çıkmayın.
n Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde mutlaka dışarı çıkmak gerekiyorsa, ağzı ve burnu kapatan maskelerden yararlanın.
n Polen mevsiminde, açık havada spor ve egzersizden kaçının.
n Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğü bol suyla yıkayın.
n Şapka takın. Takamıyorsanız saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın. Saçlara çok miktarda polen yapışmış olabilir.