Paylaş
Norovirüs dışkı bulaşmış gıdaların yenmesiyle bulaşıyor. Hasta kişilerle direkt temas ya da bu kişilerin temas ettiği yüzeylere dokunmak da bulaşmada etken. Her
yıl norovirus bulaşmış gıda veya
su kaynaklı salgınlar rapor ediliyor. Enfekte kişilerin dışkıları, kusmukları salgında kaynak olabiliyor. Ayrıca kusma sırasında çevreye saçılan virüs partikülleri
hava yoluyla bulaşmaya yol
açıyor.
BULANTI VE KARIN AĞRISI YAPIYOR
Norovirüs bütün yıl boyunca görülebiliyor. Her yaştan insanı etkiliyor. Yuva, tatil kampları, hastane, okul, restoran, gemi yolcuları, askeri birlik ve aile içi bireylerde etkili oluyor. Salgınların kaynağı genellikle virüslü su (içme suyu, havuz suyu, göl suyu, buz küpleri) ve gıdalar (midye, istiridye gibi kabuklular, salata, dondurma, soğuk yiyecekler, taze sebze ve meyve).
Virüsün alınmasından 24-48 saat sonra belirtiler başlıyor. Bazen ilk 12 saatte de belirti veriyor. Hastaların çoğunda öncelikle bulantı ve karın ağrısı görülüyor. Hastalık küçük çocuklarda, yaşlılarda, düşkünlerde ve vücut direncinin düşük olduğu kalp, akciğer, şeker, kronik böbrek hastalıkları bulunanlarda şiddetli seyrediyor.
Hastalık sağlıklı bireylerde özel bir tedavi gerektirmiyor. Kaybedilen sıvı ve tuzun ağız yoluyla alınmasıyla kendiliğinden iyileşme oluyor. Ancak hastalığı ağır seyredenlerde hastanede yatarak tedavi uygulanması gerekebiliyor.
Korunmak için:
Sık sık ellerinizi yıkayın.
Ortamda hasta kişi varsa virüs bulaşmış yüzeyler tamamen temizlenip, dezenfekte edilmeli.
Giysi ve çamaşırlar kusma ya da dışkı bulaşmışsa hemen değiştirilip yıkanmalı.
Norovirüs’le enfeksiyon geçirdiğini bildiğiniz hastalardan kaçının. Temas ettikleri yüzeylere elinizi sürmeyin.
Paylaş