Paylaş
Aslında bu salgın ne ilkti ne de son olacak. Mide ve bağırsakları etkileyen, bazı uzmanların bu nedenle ‘mide gribi’ dediği hastalığı yapan norovirüs çok bulaşıcı bir hastalık.
Norovirüs yılda milyonlarca kişiyi hasta ediyor. Sadece Amerika’da 23 milyon akut gastroenterit’e (kusma ve ishalle seyreden bağırsak hastalığı) yol açıyor. Türkiye’de aralıklarla da olsa norovirüs vakaları bildiriliyor. Virüsün farklı tipleri var. Bu yüzden hastalanmak ömür boyu koruyacak antikorların gelişmesi anlamına gelmiyor.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne göre, 100 virüs partikülü dahi hastalığın bulaşması için yeterli. Norovirüsün dayanıklılığı mücadeleyi zorlaştırıyor. Virüs hem soğuğa hem de sıcağa dayanıyor. Hastaların dışkı ve kusmuklarıyla etrafa saçtıkları virüsler ya da bunların bulaştığı yüzeylerle temas da hastalığı almaya yetebiliyor.
Hastalar iki hafta virüsü yayabiliyor
Virüsün alınmasından 24-48 saat sonra ishal, bulantı, kusma ve ateş başlıyor. Bazen ilk 12 saatte de belirtiler gözlemlenebiliyor. En az 1-2 gün sürüyor. Bu belirtilerin yanı sıra karın krampları, baş ve kas ağrısı, kırgınlık ve halsizlik de görülebiliyor. İshal çoğunlukla yetişkinlerde, kusma ise çoğunlukla çocuklarda görülüyor. Hastalık esnasında ve sonrasında bazen hiçbir belirti olmaksızın kişi uzun dönem virüs taşıyabiliyor. Tüm belirtiler düzelse bile hasta iki hafta daha virüsü yayabiliyor. Norovirüse karşı ilaç tedavisi ve koruyucu aşı yok. Çoğu insan hasta olduktan sonra üç gün içerisinde eski sağlığına kavuşuyor. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili olduğundan virüslere karşı kullanmanın anlamı yok.
Paylaş