Paylaş
Bakanlık haksız değildi, yeni denilebilecek bir hastalık olan MERS-CoV pek çok enfeksiyon gibi seyahat edenler tarafından bir coğrafyadan diğerine kolaylıkla taşınabiliyor.
En son sınır komşumuz Yunanistan’da da MERS vakası paniği yaşandı. Paskalya tatili için Cidde’den Atina’ya gelen bir Yunanın bu virüsü taşıdığı açıklanmıştı.
Aslında bugüne dek görülen tüm Avrupa vakalarının doğrudan ya da doğrudan olmayan bir şekilde Ortadoğu’yla bağlantısı vardı. Bunun anlamı hastalık insandan insana bulaşabiliyor. Şimdiye dek vakaların büyük çoğunluğunun erkek olduğu da biliniyor. Aslında bunun temel nedeni erkeklerin daha çok seyahat etmesi, daha çok dışarıda yaşaması. Dolayısıyla hastalık etkeniyle karşılaşma riskinin artması.
Corona virüs grubunda yer alan MERS CoV, diğerleri gibi soğuk algınlığı belirtilerine yol açıyor. MERS de yine corona virüslerinden biri olan SARS gibi ciddi bir sorun. Ancak SARS’tan farkı, kolaylıkla veya sürekli olarak insanlar arasında yayılması.Virüs ilgili henüz aydınlatılmayan detaylar da korkulmasının diğer nedenlerinden.
10 gün içinde vakaların görüldüğü ülkelere seyahat edenler arasında akut ve ciddi solunum yetmezliği geliştiyse MERS’e karşı dikkatli olmakta yarar var. Her hastalıkta olduğu gibi bağışıklık sistemiyle ilgili sorunu bulunan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanlar için risk daha büyük.
Belirtisi yüksek ateş, nefes darlığı
Virüs ağırlıklı olarak orta yaş ve üzerinde enfeksiyon oluşturuyor. Ancak çocuklar da risk altında sayılıyor. Vakaların çoğunluğunda hastaneye yatış gerektiren şiddetli akut solunum yolu hastalığı ortaya çıktı. Henüz MERS-CoV’a özel tedavi henüz yok.
Hastalarda en sık ateş ve öksürük görülüyor. Bunları nefes darlığı, karın ağrısı, ishal, kusma izliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tanı konulan hastalar ‘kesin’ statüsünde. Bir de ‘olası’ hastalar var. Mesela kesin MERS-CoV ile enfekte hastayla direkt temas edenler. Ortadoğu ülkelerine seyahat edip ciddi akut solunum yetmezliği gelişen hastalar da mutlaka MERS-CoV enfeksiyonu yönünden test edilmeli. İnsandan insana geçişler, yakın temas haricinde çok sık görülmese de vakalar arttıkça insandan insana geçişler de artacağından dikkatli olmakta yarar var.
Hijyen hep önemli
-Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat ederseniz
- Özellikle solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarla yakın temastan kaçının.
- Yazmaktan bıkmadım, ellerinizi nereye giderseniz gidin sık sık, sabunlayın.
- Az pişmiş yiyecekler, çiğ sebze-meyvelerden uzak durun.
- Vahşi ya da çiftlik hayvanlarıyla temas etmeyin.
Paylaş