Paylaş
Tamamen kendinize yasaklamanız zor ama uzmanlar iki mangal arasında uzun aralıklar bırakılmasını öneriyor.
Zannetmeyin ki mangalda pişen etlerden sadece kırmızısı zararlı, tavuk ve balık etiyse sağlıklı. Sorun et çeşidi değil, hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi, hatta yanması. Ayrıca biliyoruz ki direkt ateşe maruz kalan gıdaların üzerine karbon partikülleri yapışıyor. Dolayısıyla hiç olmazsa mangalı sık sık yapmayın. Yaparken de eti yakmayın ve kömürleştirmeden pişirin.
ALIŞKANLIĞA DÖNÜŞTÜRMEYİN
Aslına bakarsanız hiçbir şekilde yanık gıda yenmemesi gerekiyor. Ama mangalda olumsuzluk biraz daha fazla. Zira etin yanmasının dışında isle birlikte çıkan karbon partikülleri besine yapışıyor. Yenince de vücuda aktarılıyor. Uzmanlar, “Bu şekilde tüketimin alışkanlık halini alması özellikle mide için çok zararlı. Yani ölçü elden kaçtığında ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunları karşımıza çıkıyor” diyor. En kötü ve ileri etkisi de kanser.
HİÇ OLMAZSA YAĞSIZ ET PİŞİRİN
Et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına sebebiyet verdiği için, mangaldan önce biraz haşlamak riski azaltabiliyor. Etin yağını da ayıklamanız, zararı bir nebze azaltıyor. Eti daha çabuk pişmesi için küçük parçalara ayırın. Et ile kömür arasındaki mesafeye dikkat edin. Et ile ateş arasında en az 15 santimetre olsun.
Küçük faktörler birleşince büyüyor
Vücudumuzda her gün kanser hücreleri gibi pek çok anormal hücre de üretiliyor. Ama vücuttaki özel mekanizma hatalı üretimi anlıyor ve tümörleşmeden yok ediyor. Hücreler dayanıklı olsa da bazı çevresel faktörler bu gücü yıkıyor. Pek çok olumsuz faktör bir araya gelince DNA’daki kalıcı hasar bu kez onarılamıyor. Tabii ki kanserin tek nedeni mangal değil. Ama yanlış beslenme önemli bir faktör. Zaten sağlığınız için et ve et ürünlerini azaltmanız, yerine sebzelere ağırlık vermeniz öneriliyor.
Paylaş