Mazhar Osman Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde hastalara ve yakınlarına yönelik "Gündüz Hastanesi" açıldı.
Burada ağırlıklı olarak grup terapileri yapılıyor. Hastalara psikoeğitim ve sosyal beceri, hasta yakınlarına ise psikoeğitim, etkileşim ve psikodrama grupları uygulanıyor. Bu gruplara, hastalık hakkında bilgi veriliyor, hastalıkla baş etme öğretiliyor. Yaşanan sorunların birlikte konuşulması ve tartışılması hedeflenyor.
Gündüz Hastanesi’nden hangi hastalar yararlanabiliyor?
Kronik ruhsal hastalığı olan her hastayı kabul ediyoruz. Kronik psikiyatrik hastalığı nedeniyle toplumdan yalıtılmış, kendi başına yaşama güçlüğü olan her hastayı da.
- Uğraşı terapisi nedir?
Uğraşı terapisi hastanın dikkatini iç dünyasından uzaklaştırıp dışarıda bir şeye odaklanmasını sağlar. Böylece hasta iç dünyasındaki kaostan uzaklaşmayı ve onunla baş etmeyi öğrenir. El becerilerinin gelişimiyle de kendisine iç dünyasını ifade etme olanağı bulur. İletişim becerileri artar. Ancak bizim hastanemizde uğraşı odalarında eğitmenler çalışmaktadır. Bu nedenle ilk kısım daha fazla yapılabilmektedir.
- Hasta yakınlarında ne gibi şikayetler ortaya çıkıyor?
Öncelikle hastalıkla baş etmekte çok güçlük çekiyorlar. Hiç bilmedikleri, duymadıkları ve duymak bile istemedikleri bir hastalık yakınlarının başına gelmiş oluyor. Bu hastalığı tanıyıp, kabul etmek, kendi önyargılarıyla ve toplumun damgalanmasıyla baş etmek, toplumdan dışlanmaya maruz kalmak, hastaya yardım etmeye çalışmak, bazen de hastayı ve hastalığı inkar etmek gibi çok geniş bir yelpazede yaşadıkları sorunlar var. Aile içi dinamikler evde bir hasta olunca tamamen değişiyor. Önceden bildikleri insanı kaybedip, hastanın bu yeni haline uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bütün bu süreçte aileler zaman zaman fiziksel şiddete de varacak şekilde değişik derecelerde sorunlar yaşıyorlar.
- Hasta yakınları bu terapilerden nasıl yararlanabiliyor?Terapiler ücretli mi?
Bize başvurduktan sonra grup oluşturacak sayıya ulaştıkça yeni grup açılıyor. Haftada bir gün gelmelerini istiyoruz hastalardan. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği grup terapisi ücreti alınıyor. 3-8 ay sürüyor.
- Hasta yakınları için yapılan grup terapilerine kaç kişi katılabiliyor?Terapilere uzman eşlik ediyor mu?
Genellikle 8-13 kişilik gruplar oluşturuluyor. Hasta yakınları grupları, psikiyatrist ve psikolog tarafından yapılıyor. Hasta gruplarını ise bu kişilere ek olarak eğitimli hemşireler ve sosyal hizmet uzmanı yapıyor.
- Dünyada ve Türkiye’de benzer merkezler hizmet veriyor mu?
Dünyada bu tarz merkezler 1940’lardan beri var. Türkiye’de ise ilk merkez İzmit’te Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı olarak açıldı. Gündüz Hastanemiz ikinci merkez olarak hizmet vermeye başladı.
- Sadece yatan hastaların yakınlarına yönelik mi uygulanıyor?
Hayır, şu anda sadece ayaktan gelen hastaların yakınlarına uyguluyoruz. Yatan hasta grubunda yalnızca hastalar için grup terapisi programlarımız var.
- Ağırlıklı olarak hangi hastaların yakınları için grup terapileri uygun görülüyor?
Kronik şizofreni ve kronisite kazanmış diğer psikotik hastalığı olan hastaların yakınlarına.
100 hasta kapasitesi var
Gündüz Hastanesi; Sağlık Bakanlığı, Bakırköy Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK, Bakırköy Halk Eğitim Müdürlüğü ve Lilly İlaç’ın desteğiyle açıldı. Hastalar seramik, resim, el sanatları, bahçe çalışmaları, halk oyunları ve tiyatro eğitimleriyle hem yeteneklerini keşfediyor hem de kaybettiği yetilerini yeniden kazanıyor. Yaklaşık 100 hasta kapasitesi olan hastanede 1 psikiyatr, 3 psikolog, 3 hemşire, 1 sosyal çalışmacı, 4 uğraşı eğitmeni, 2 temizlik görevlisi ve gönüllü çalışanlar görev alıyor. Hastanede eğitim salonu, uğraşı odası, atölyeler var.