Kozmetiklerin yeni misyonu anti-aging etkili ve anti-stres olması

Cilt temizliği ve bakımında kullanılan ürünler yıllar içinde değişti. Önceleri temizlik için kükürtlü, katranlı sabunlar öneriliyordu.

Ciltte hiç istenmeyen siyah noktaları artırdığı anlaşılınca vazgeçildi. Bademsütü, mavi kutudaki kremler yetmemeye başladı. Yüze, gözaltına, vücuda, gece-gündüz ayrı ayrı kullanılan onarıcı, yaşlanmayı yavaşlatan kremler, ampuller, solüsyonlar tek tek piyasaya verildi. Bunlarla da yetinilmedi. Anti-aging akımların kozmetik sektörünü etkilememesi olanaksızdı. Artık kozmetik ürünlerin yeni misyonu anti-aging, botoks etkisi yaratması, anti-stres olması...

Cilt bakım ürünlerinin içerik ve fonksiyonları ayrı olsa da hedef aynı. Cildin daha genç, dinamik, parlak ve kırışıksız görünmesi. Osmanoğlu Kliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Meriç Aksoy, cilt bakımında kullanılan tüm ürünlerin etkisinin kişinin cilt kalitesi, kırışıklıklarının düzeyi, sayısına göre değiştiğini belirtiyor. Bakımın temizlikle başladığını vurgulayarak...

Cilt bakım ve gençleştirme ürünleri son yıllarda nasıl değişti?

- Öncelikle insanların beklentileri değişti. Sosyo-ekonomik koşullar gelişip kendilerine gösterdikleri özen arttıkça cilt bakım ve gençleştirme ürünlerine ilgi arttı. Bu konuda yapılan araştırmalar da. Sanayisi gelişti. Bizim gençliğimizde birkaç marka ve ürün vardı. Zamanla ürünlere kırışıklık giderici, dokunun kolajen ve elastikiyetini artıran, hormon etkisi gösteren, cildi soyan maddeler katıldı. C, A ve E vitaminleri girdi. Güneşin yaşlandırıcı etkisinden koruyan UV filtreleri eklendi. Botoksun bu kadar çok tutulduğu görülünce benzer etkili kremler geliştirildi.

Temel cilt bakım ürünleri nelerdir?

- Öncelikle hatırlatayım, temizlik olmadan cilt bakımı olmaz. Temizleyicilerden kastımız sabun değil. Cildi kurutmayacak, siyah noktalara yol açmayacak, tahriş etmeyecek ürünler. Temizledikten sonra nemlendirmemiz gerekiyor. Nemlendirici mutlaka öneriyoruz. Gece-gündüz, göz altı ve vücut nemlendiricileri farklı. Göz çevresi ayrı özellik taşıyor. Çok hassas ve çabuk kırışıyor. Daha yoğun neme ihtiyacı var. Cilt bakımında diğer önemli ürünler, süsleyiciler yani makyaj malzemeleri. Cildi tahrip etmemeli, hırpalamamalı hatta güneşe karşı korumalı. Cildi bütün olarak kabul edersek sadece yüzün değil vücudun da ihtiyaçları var. Anti selülit, çatlak giderici kremler, solüsyonlar ve ampuller var.

Gece-gündüz, anti-aging, botoks etkili vs. çok sayıda seçenek var. Bunları ayrı ayrı kullanmak mı gerekiyor? Tek kremle yetinmek mümkün değil mi?

- Gece kremleri daha çok soyucu içeriyor ve daha yağlı olabiliyor. Hedefe göre ürünlerin seçilmesi gerekiyor. Amaç kırışıklıkları gidermekse uygun gece kremleri tercih edilebilir. Gündüz kremleri ise daha hafif, az yağlı, az asitli ve UV filtreli. 20’li yaşlarda sivilce sorunlarıyla başetmeye yönelik ürünler daha iyi seçenekler. 25-30’undan sonra cilt yaşlanmasına karşı etkili olanlar kullanılabilir.

Onlarca ürün içinden tüketici nasıl seçim yapabilir?

- Reklam kurbanı olmasınlar. Her ürün çok iyi reklamlarla piyasaya veriliyor. Öncelikle kişi neye ihtiyacı olduğunu bilmeli. Nemlendirmeye mi, kırışıklık gidermeye mi, gerginlik mi, göz altında morluk mu var? Bütçesi kısıtlı olanlar da önceliklerini yine ihtiyaçlarına göre belirleyip seçimlerini yapabilirler. Ürünlerin bazıları gerçekten etkin. Ancak bazıları ticari. Bir uzmanın ürün seçiminde destek olmasında yarar var. 1.5 milyar liralık kremi taksitle aldıktan sonra bize gelip, "iyi yaptık mı" diye soranlar var. Halbuki öncesinde gelinmesi daha mantıklı. Bütçe müsait değilse en çok neye ihtiyacı varsa ona yönelik ürün kullanılmalı.

Cildi kremlerle, solüsyonlarla gençleştirmek ne kadar mümkün?

- İhtiyaca göre değişiyor. Ciddi hasarlar varsa işimiz zor. Daha radikal etkisi olan krem, solüsyon ve ampuller gerekebilir. Ayrıca ürünlerin cildin yapısına göre seçilmesi, 10-15 gün kullanılıp bırakılması değil, süreklilik önemli.

İhtiyacınızı bilin ona göre seçim yapın

Normal koşullarda 25 yaşından itibaren kozmetik ürünlerin desteğini almak gerekiyor. Ancak etkileri giderek artan bazı çevresel faktörleri göz önüne alanlar yaşı 20’ye kadar indiriyor. Cildin yaşlanmasında en kritik yaş 30-40 arası. Kaş çatma, gözleri kısma, gülme ve başka mimiklerin izleri giderek daha fazla hissediliyor. Farklı farklı hedefleri ve fonksiyonları olan ürünleri düzenli kullanmanın yıllarla mücadelede iyi birer silah olduğu kesin. Süt-tonikle ön temizlik, peeling ürünleriyle derin temizlik ve gözeneklerin açılması için buhar banyosu, son derece can sıkıcı olan siyah noktalardan kurtulmak için adım adım izlenen yöntemler. Sonra cildin ihtiyaçlarına göre, ampuller, serumlar uygulanıyor. Cildin ihtiyacına göre çok farklı bakım ürünleri var. Cilt bakım ürünlerini tercih ederken, emilebilen, cilt yüzeyinde tabaka şeklinde kalmayan, cildin bünyesindeki suyu koruyabilen kozmetik ürünlerini tercih edilmesi öneriliyor.

UNUTMAYIN

Cilt için olmazsa olmaz nemi nemlendiriciler sağlar.

Cildin ihtiyacı olan yoğun bakımı daha kısa sürede serumlar verebilir.

Ampuller, cildin yavaşlayan fonksiyonlarına yönelik.

Gece saatleri cildin bakıma olan ihtiyacı artıyor. İmdada gece kremleri yetişiyor.

Cilt üzerindeki kirden kurtulmak için temizlemek şart. Cilt tipine uygun olarak, süt, uygun jel vb. deneyin.

Gündüz koru, gece tedavi et

Kuruluk ve nemsizlik farklı şeyler. Su ve yağın farklılığı gibi. Nemlendiriciler cildin susuzluğunu doyurur. Cilt eğer çok nemsiz ise günlük bakımıyla birlikte mutlaka nemlendirici kullanmalı. Gündüz kremi ise cildin yaşlanmasına yol açan serbest radikallerden korur. Gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi yani besini verir. Koruma filtresi varsa lekelenmeye karşı korur. Unutmamak gerekir ki cilt gündüz yaşlanır, gece onarılır. Bu durumda gündüz korumak, gece tedavi etmek gerekiyor.

Cildin akşam yemeği

Gece kremleri için bazı uzmanlar, "cildin akşam yemeği" tanımını kullanır. Yani yoğun besin verir, besin enerjiye dönüşür ve yavaşlayan hücre yenilenmesini hızlandırarak eski taze ve genç verimliliğine geri döndürür. Cildin hücre yenilenmesinin yavaşlamaya başlamasıyla gece kremine olan ihtiyaç başlar. Hücreler 21-28 günde bir yenilenir. Bu süreç yaşla birlikte yavaşlar. 40 yaşında ortalama 40, 50 yaşında 50 günde bir yenilenir. Yaşam koşulları hızlandırır. Cildin tam rahat edip "tamam artık çalışmalıyım" dediği anda siz h l uyanıksanız, bir gece kaybettiniz demektir. Ortalama 28 yaş sonrası bu yavaşlama süresinin başladığını cildimizde beliren çizgi, leke gibi sinyallerden anlayabiliriz. Varın hangi yaşta başlamanız gerektiğini siz düşünün!

Vitamin ve asitler neştere karşı

Yılların izi kırışıklıklarla neştersiz başetmek mümkün. Kırışıklıklara karşı kremlerin işlevleri içerikleriyle yakından ilgili. Bu iddiayı taşıyan kremlerde bulunan retinol aslında A vitamininin bir türevi. Derinin üst tabakasında hücresel bölünmeyi ve değişimi hızlandırıyor. Deri yüzeyinde yenilenmeyi sağlıyor. Kısa adı AHA olan meyve asitleri de ölü hücreleri yok ediyor. Yumuşak ve taze bir cilt oluşturuyor. Orta ve yüksek konsantrasyonlarda ise kırışıkların azalması için elastin ve kolajen üretimini uyarıyor. Antioksidan özelliğe sahip askorbik asit, C ve E vitaminleri ise cildi erken yaşlandıran serbest radikalleri yok ediyor. Direnç ve canlılık kazandırıyor. Bunlar deri üzerinde birikmedikleri sürece son derece etkili ve yararlı.
Yazarın Tüm Yazıları