Kolera bitmedi

Gazetelerde, Suriye’de bir çocuğun koleradan öldüğü yazıyordu.

Haberin Devamı

Kolera halen etkili bir hastalık mı? Nerelerde var?


Uzmanlar, Suriye’deki savaştan kaçan göçmenler nedeniyle kolera salgınının uluslararası bir tehdit haline dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. En azından teorik olarak Suriyeli sığınmacıların ulaşmaya çalıştıkları Avrupa’ya ve diğer ülkelere kolerayı götürmeleri mümkün.
En son kolera haberi Tanzanya’dan geldi. Ülkenin sağlık ve sosyal refah bakanlığı ülkede kolera salgını odaklarını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi. Örgütün açıklamasına göre, 13 bölgede kolera salgını bulunuyor. Bunlar Darüsselam, Morogoro, Pwani, Kigoma, Kilimanjaro, İringa, Dodoma, Geita, Mara, Singida, Shinyaga, Mwanza ve Zanzibar. 19 Ekim itibariyle toplam vaka sayısı 4 bin 835, vefat edenlerin sayısı ise 68.
Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal’ın verdiği bilgiye göre, koleraya vibrio cholerae bakterisi yol açıyor. Aşırı su ve tuz kaybı nedeniyle saatler içinde ölüme yol açabiliyor. Bulaşma yollarının başında içme suyu ve kirli sularla yıkanmış besinler geliyor. Kendinizi korumak için ellerinizi sık sık sabunlayın. Açık değil sadece şişelenmiş ve dezenfekte edilmiş suları için. Çiğ sebze ve meyve yemeyin. Kabuklu meyveleri tercih edin (muz, mandalina, elma vs.) ve kendiniz soyun. Çiğ kabuklu deniz ürünleri yemeyin.

 

Haberin Devamı

Aşısı var ama...

 

Kolera aşısı herhangi bir ülkeye giriş için bir koşul olarak aranmıyor. Ama risk altındaki ülkelere gideceklere tavsiye ediliyor. Aşı yapılsa bile yiyecek, su ve hijyenle ilgili sıkı önlemler alınması öneriliyor. Hatta temiz içme suyu ve yiyeceğin seçilmesinin, kolerayı önlemede aşıdan daha önemli olduğu belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları