Kış güneşi de yakar

Zannetmeyin ki sadece yaz güneşi yakar. Pekala kayak yaparken de yanabilirsiniz. İster kayak yapın, ister açık havada dolaşın kışın da cildinizi güneşten koruyun.

Haberin Devamı

Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Vildan Şengöz, yaz ile kayak yaparken kullanılan koruyucu faktörlerinin aynı olması gerektiğini söylüyor. Hatta kayak yaparken özellikle yüksek faktörlü ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Dr. Şengöz, “Yüksek rakımın etkisiyle UV’den daha fazla etkilenme söz konusu” diyor. Hatta bere ve gözlük olsa bile yüze koruyucu sürülmesinin ihmal edilmemesi uyarısında bulunuyor.

DUDAKLARINIZI KORUYUN

Kış aylarında da cildin lekelenmesi mümkün. Dr. Şengöz, “Eğer kayak sırasında ve sonrasında güneş koruyucu sürülmeyecek olursa özellikle yüzde lekelenme ve çillenme ortaya çıkar” diyor. Güneş en çok elmacık kemikleri ve alın bölgesini etkiler.
Yine en korunmasız yerimiz dudaklar olduğu için dudakların da güneşten çok iyi korunması gerekir.

Haberin Devamı

RÜZGAR TAHRİBATI

UV yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının yüzde 1’lik kısmını oluşturur. UV, görmeye yardımcı olmak, vitamin D sentezi, ısı sağlamak, mikropları öldürmek gibi yararlı etkilere sahip. Ancak bazı zararlı etkilerinden sözetmek mümkün. Güneş yanığı, deri kanserleri oluşumu, deri yaşlanması, katarakt oluşturma gibi etkileri var. UV ışınları UVA, UVB ve UVC olarak üç gruba ayrılıyor.
UVA yıl boyunca ay ve saat farketmeksizin hava ağarır ağarmaz dünyaya ulaşır. Derinin en alt tabakasına camın arkasında dahi olsak inebilir. Cilt yaşlanması, lekelenmeler, cilt kanserlerinin oluşumundan sorumludur. Ayrıca, derinin yapısında bozulmalar yapabilir.
UVB, özellikle yaz aylarında ve yüksek rakımlı yerlerde daha etkili. Güneş yanığından sorumlu. Özellikle öğle saatlerinde ani kızarıklık şeklinde olan yanmalarda UVB ön planda rol alır. Kızarıklık yapar.
UVC, dalga boyu en kısa olan ışın. Ozon tabakası UVC’nin atmosferden geçmesini engeller.
Özellikle yükseklerde UVB daha yoğun olarak devreye girer. Sadece atmosferden giren değil özellikle kardan yansıyan UV ışınlarıyla, etki katlanarak ortaya çıkar. Rüzgarlı ve soğuk hava fiziksel olarak cildin tahribatını arttırır.

Kadınlar daha çok etkileniyor

Kadın cildi erkeğinkinden ince ve narindir. Hormonal problemlerin olması, adet, gebelik dönemleri, özellikle menopoz sonrası dönemlerde deri çok farklı tepkiler verebilir. Gebelikteki hormon değişimleri lekelenmeye yatkınlık oluşturur. Kuruluk ve incelik kadınlarda genelde daha fazla görülür. Bu durum ayrıca güneşe bağlı olarak gelişen ve fotoalerjik reaksiyon olarak adlandırılan hastalıkları daha fazla ortaya çıkarır. Genel olarak söylemek gerekirse kadınlar UV’den erkeklerden daha fazla etkilenir.

Yazarın Tüm Yazıları