Kirli havuz hastalığa davetiye

Kirli havuzlar gerek çocuk gerekse yetişkinler için bir çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Size önerim denizi tercih etmeniz.

Haberin Devamı

Havuzdan vazgeçmiyorsanız, hastalıklardan korunmak için bazı önlemler almanız gerekiyor. Girdiğiniz havuzda, ilgililere temizliğinin nasıl sağlandığını ve korunduğunu mutlaka sorun. Bu sorular daha titiz bir bakım için baskı oluşturabilir.

Kimi uzmanlar bir, kimi de iki yaşından önce çocukların kesinlikle havuza sokulmaması uyarısı yapıyor. Umumi havuz yerine, kendi şişirme havuzlarını temiz suyla doldurarak çocuklarınızı serinletip, eğlendirebilirsiniz. Yeri gelmişken uyarıyım, bir an olsun yalnız bırakmayın. O yaştaki çocuklar bir kova suda bile boğulabiliyor.
Yeterince temiz olmayan havuzdan, mide, bağırsak, üst solunum yolu, göz ve cilt, idrar yolu, genital enfeksiyonlar bulaşabilir. Bu nedenle havuzda, su yutmamaya çalışın. Suya girerken burnu tutmak, ıslak mayo ile oturmamak, kulak tıkacı kullanmak, yüzme gözlüğü takmak, ciltte sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrası su ve sabunla temizlemek gibi basit önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkün.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZU HAVUZA SOKMADAN TUVALETİNİ YAPTIRIN

Havuzun temiz kalması için her kullanıcının dikkat etmesi gerekenler kurallar var. Bunlar:
* Suya girmeden duş almak,
* Ateşli hastalık veya ishal geçirirken suya girmemek,
* Tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
* Suya tükürmemek,
* Havuz bölgesine ayakkabıyla girmemek,
* Ayakları antiseptik suya batırıp dezenfekte etmek,
* Çocukları havuza sokmadan tuvaletlerini yaptırmak. Arada havuzdan çıkararak yaptırmak,
* Her havuzun bir insan kapasitesi var. Üzerine çıkmamak,
* Havuz etrafına yiyecek sokmamak,

KULAKLARINIZI NEMLİ BIRAKMAYIN

Dış ve orta kulak ihtilabı, kıymetli yaz tatili günlerinizi zehir etmeye yeter. Dış kulak yolunda kalan su, cildi yumuşatıp kaşıntı yapıyor. Suyla beraber bazı mikroorganizmalar (bakteri ve mantarlar) suyla beraber kulağa girebiliyor. Kulak ıslansa da su sterilse sorun çıkmıyor. Ama kirliyse enfeksiyon oluşuyor. Havuz suyunun temizliğinde kullanılan klor kulak çeperindeki koruyucu tabakada bulunan keratin denen maddenin parçalanmasını hızlandırıyor. Bu faktörlere yaz sıcağı ve nem eklenince enfeksiyon kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

KULAK TIKAÇLARI ÇOK İŞE YARAR

* Dış kulak yolu için özel olarak tasarlanmış kulak tıkaçlarından yararlanın. Orta kulak probleminiz varsa bu tıkaçları kullanmanız şart.
* Duştan veya yüzmeden sonra kulağınızda kalan suyu başınızı sağa ve sola sallayarak çıkarmaya çalışın.
* Duştan veya yüzmeden sonra kulağınıza koruyucu amaçlı düşük yoğunluklu alkol (yüzde 25), mineral yağı damlatabilirsiniz.
* Kulak kanalınızı saç kurutma makinesini ılığa ayarlayıp kurutabilirsiniz.
* Kulak kanalınızın giriş kısmını pamuklu çubukla aşırıya kaçmadan nazikçe temizleyin.
* Girilmesi sakıncalı görülen sahillerde denize ve hijyeni yetersiz yüzme havuzlarına girmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları