Kirli havuz, göz nezlesi yapıyor

Yaz aylarında yüzme havuzlarının kullanımı artıyor.

Yoğun kullanım, havuz temizliğinde yeterince özen gösterilmediğinde sağlık sorunlarına yol açıyor. Havuz konjonktiviti bunlardan biri. Daha çok çocuklarda görülüyor.

İstanbul Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeki Büyükyıldız, zararlı etkisinin ortaya çıkmaması için havuzların suyunun akışkan olması ve temizliğinin düzenli yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Çok sayıda kişinin havuza girmesiyle suya mikrop bulaşıyor ve hastalıklara zemin hazırlıyor. Havuz sularının klorlanmasının nedeni, mikrop üremesini engellemek. Doç. Dr. Büyükyıldız, "Kullanılan klor miktarı yetersizse ya da havuzlar iyi temizlenmezse mikrop ürer. Havuz konjonktiviti bunlar arasındadır, göz nezlesine yol açar" diyor.

Göz nezlesi sulanma, çapaklanma, kızarıklık, batma, yanma ve rahat görememe gibi şikayetlere yol açıyor. Doç. Dr. Büyükyıldız, "Havuz konjonktivitinin tedavisi zor değil. Çeşitli göz damlaları kullanılarak hastalık tedavi edilir" diyor.

Hastalığın tedavi edilmemesi, gözde yara oluşumu gibi daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Alerjik bünyeli kişiler bu tür tehlikelere daha açık. Havuzdan ve suya karıştırılan dezenfektan ilaçlardan etkileniyorlar, alerjik konjoktivit ortaya çıkıyor. Neyse ki alerjik tepkiler ciddi sorunlara yol açmıyor.

FAZLA KLOR ZARARLI

Denizden çıktıktan sonra da birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Ancak havuzdaki kirliliğin göz rahatsızlığına yol açma riski daha fazla. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Kulak içindeki, kulağı dış etkilere karşı koruyan salgıları etkisizleştirir. Gözlerde alerjik kızarıklıklar ortaya çıkar. Havuz suyunda gereğinden çok klor varsa hemen hemen herkes bundan etkilenir.

Gözlükle girmek şart mı?

Havuzların göze zarar vermemesi için temizliğin düzenli ve gerektiği gibi yapılması, yeterli ilaçlanması şart. Havuza gözlükle girerek gözü, vazelinli kulak pamukları kullanarak kulak dokusunu zararlı etkilere karşı korumak mümkün. Bakımlı havuzlarda gözlükle girmek şart değil.

Tatilde gözünüzü koruyun

á Tatile giderken mutlaka güneş gözlüğü alınmalı. Güneşte gözlüksüz dolaşılmamalı. Ultroviyole ışınlarının yol açtığı konjonktivit, keratit, katarakt, pterijyum ve sarı leke (makula) hastalıkları gibi sorunlardan kaçınmak için her yaştaki kişinin güneş gözlüğü takması gerekir.

á Numaralı gözlük takanlar fotokronik veya renkli numaralı gözlük kullanabilir. Ayrıca gözlük üstü klipsli güneş gözlüklerini de gözlüklerinin üstüne takabilirler. Bazı firmalar numaralı, saydam gözlük camlarına üretim sırasında ultroviyole süzen benzotriazol maddesi katıyor, gözleri zararlı etkilerden koruyor.

á Çok tuzlu denizlerde ve çok klorlu veya temizliğinden kuşku duyulan havuzlarda suya girince gözlerinizi açmamanızda yarar var.

Lensle havuza denize girmeyin

Kontakt lenslerle havuza veya denize girilmemeli. Çünkü lensler göze yapışmaz, göz üzerinde yüzer. Suya girince, hareketliliği artar ve gözden çıkar. Denize veya havuza lensiyle girmek isteyenlerin suyun içinde gözlerini açmamaları gerekir. Ayrıca lenslerle havuz suyundan mikrop bulaşması daha kolay. Mikrop bulaşmış lensin kullanımının sürmesi gözlere zarar verecektir.

Yazarın Tüm Yazıları