Paylaş
Konjonktivit kolay bulaşan bir göz enfeksiyonu. Aile içerisinde, okullarda, hatta mahalle ve semtlerde dahi salgınlar yapabiliyor. Bundan yaklaşık 3 yıl önce İstanbul’da da ciddi bir salgın olmuştu.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu hijyen şartlarına dikkat edilmeyen havuzların sağlığı tehdit ettiğini ve birçok enfeksiyona zemin hazırladığını hatırlatıyor. Suyun kirliliğinden en çok gözlerimiz etkileniyor. Temizlik için kullanılan klor konsantrasyonunun tam ayarlanmaması da gözde tahrişe, kornea ve konjonktivada hasara yol açıyor. Dr. Eroğlu, “Bu da enfeksiyonların gözümüze yerleşmesini kolaylaştırıyor. Bazen aşırı alerjik reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Gözlerde kanlanma, sulanma ve şişlik oluşuyor” diyor.
Bu durumda gözü temiz soğuk suyla bolca yıkamak gerekiyor. Konjonktivit ve başka enfeksiyonlar geçiriyorsanız sorumlu davranın, toplu kullanımı olan havuzlara girmeyin. Bu hastalıkların önlenmesinde temizliğe dikkat etmek oldukça önemli.
Hastalık önce bir gözde başlayıp kısa sürede diğer göze geçiyor. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonra da şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına (keratit) yol açabiliyor. Dr. Eroğlu, “Bu durum hastalarda görme azalması yapabilir.
Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir. Aksi takdirde kalıcı görme azalmaları dahi görülebilir” diyor.
LENS KULLANANLAR DİKKAT
Özellikle göz ameliyatı geçirenler, lens kullananlar risk altında. Lenslerin çıkarılması gerekiyor. Aksi enfeksiyonun göze yerleşmesini kolaylaştırıyor.
Sadece havuzlarda değil, tatil yerlerindeki diğer ortak kullanılan alanlarda da benzer riskler söz konusu: Tuvaletler, duş alanları, saunalar... Havlu, terlik, şezlong ve diğer ortak kullanılan malzemelerle hasta kişilerden bulaşma olabilir. Havuza girerken gözlük kullanmak, kontak lens varsa çıkararak girmek, havuzdan önce ve sonra duş almak alınabilecek basit önlemlerden birkaçı.
Tedavisinde direkt etkili bir ilaç yok. Daha çok rahatlatıcı ilaçlar kullanılıyor. Soğuk kompres faydalı. Antibiyotikli damlalarla ikincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşması engelleniyor. Tedavisi sırasında düzenli kontroller gerekiyor. Bu kontrollerde herhangi bir komplikasyon oluşmuşsa ek tedaviler uygulanıyor.
Çocuklara dikkat
Viral göz enfeksiyonları gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı, ışıktan rahatsızlık şikâyetleriyle kendini belli ediyor. Kulak önünde, göz kapaklarında şişlik, konjonktiva altı kanama gibi paniğe yol açan tablolar oluşabiliyor. Çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı görülebiliyor. Hastalığın 1 hafta kuluçka süresi var. Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebiliyor. İlk 10 günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan tokalaşma, sarılma ya da eşya yoluyla geçiyor. İş, ev, ulaşım bulaşmayı arttıran ortamlar.
Nasıl korunmalı
-Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın
-Gözlerinizi fazla ovuşturmayın
-Gözünüze dokunduktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın
-Konjoktivit olduysanız hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli kullanın
-Soğuk kompres yapın.
Paylaş