Kol veya eldeki damardan alınan kanın özel bir işlemden geçirildikten sonra cilde verilmesiyle uygulanan PRP (trombositten zengin plazma) Türkiye’deki ününü gençleştirme yöntemi olarak yaptı. Halbuki PRP vücutta tepeden tırnağa kullanılıyor. Bunun için kol veya eldeki damardan alınan 8-23 mililitre kan yetiyor
Malum trombositler kanımızda zaten var olan hücreler. E neden kanda oldukları haliyle kullanılmıyor diye soracak olursanız... Daha hızlı ve etkili tedavi için normal kandaki yoğunluktan 3-4 kat fazlasına ihtiyaç var da ondan. PRP yönteminde (platelet rich plazma) kişinin kendi kanı kullanılıyor. Kan santrifüj edilerek hazırlanıyor. Yani bir tüpün içinde, dakikada binlerce kez dönecek şekilde hızla çeviriliyor. Trombositler diğer hücrelerden ayrılıyor. Elde edilen trombositten zengin kanın şifa gücü de artıyor.
İYİLEŞMENİN DÖRT AŞAMASI
Vücutta hasar gören her doku dört aşamalı bir süreçle iyileşiyor. İlk aşamada acil durum ortadan kalkıyor. Yani bir kanama varsa durur, hasara yol açan etken her neyse o etken kontrol altına alınır. İkinci aşama enflamatuar: Bağışıklık sistemi iyileşmeyi başlatmak üzere gerekli hazırlıkları yapıyor. Trombositler tam da bu aşamada devreye giriyor. Çünkü hasarlı damar, kemik veya bağ dokusunun onarımı için gerekli süreçleri başlatan, iyileşme mekanizmalarını tetikleyen büyüme faktörlerini trombositler salgılıyor. Üçüncü aşamada, hasarlı dokuların onarımı fiilen başlıyor. Örneğin deriye uygulanmışsa derinin kaybettiği veya artık üretemediği kolajen yapılmaya başlanıyor. Dördüncü aşama yeniden yapılandırma. İşte bu zor ve uzun süreçte hasarlı dokuda onarıcı işlevi olan trombositler 3-4 kat yoğun olarak verildiğinde, sürecin tamamını neredeyse yarı yarıya kısaltıyor. Aksi halde vücudun normal kan dolaşımı yoluyla hedef dokuya kan taşımasını beklemek gerekiyor.
İTALYAN MİLLİ TAKIMINDA RUTİN UYGULANIYOR
PRP’den en fazla yararlanan vücut dokuları kanlanmanın az olduğu kemik, eklem ve bağ dokusu gibi dokular. Nedeni açık: Kan ne kadar azsa trombositler de iyileştirici etkilerini o denli az ve geç ulaştırabiliyorlar. Sporcuların korkulu rüyası sakatlık. Başlarına eklem, tendon, doku hasarının gelmesi idman ve müsabakalardan uzak kalmaları demek. Dünyada pek çok spor hekimi sakatlıkların tedavisinde PRP’den destek alıyor. İtalyan futbol milli takımı bunlardan biri ve PRP’yi sakat sporcularına rutin olarak uyguluyor.
GÜZELLİK VE GENÇLİK KAYNAĞI
PRP ciltte anti-aging amaçlı veya izlerin giderilmesinde, doku yenilenmesi istenen her yerde yapılabiliyor. Ayrıca bazı lazer uygulamalarından sonra iyileşme sürecini hızlandırıyor. PRP ile birlikte yapılan yağ enjekisyonları daha uzun süre dayanıyor. Ayrıca karın ve yüz germe, meme dikleştirme ve küçültme gibi ameliyatlarda kanama, kötü yara iyileşmesi gibi sorunları azaltıyor.
TAMAMLAYICI TIP Kalp yogası
Binlerce açık kalp ameliyatı yapan Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, by-pass ameliyatı geçirenlere ‘kalp yogası’ öneriyor. Yoga uzmanı Dr. Neslihan İskit ise yine hastanede, by-pass’lılara yoga öğretiyor. Yoga, ameliyattan sonra hastaların normal yaşama dönmelerini kolaylaştırıyor. Sönmez, “Yogadaki hafif egzersizler kasları güçlendiriyor, nefes teknikleri kalbe daha kolay oksijen göndermeyi sağlıyor. Meditasyon da stresi azaltıyor. Araştırmalara göre 3-6 aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonları daha iyi kontrol ediliyor. Bu, yoganın stres hormonu adrenalini azaltıp, mutluluk hormonu endorfini artırmasının bir sonucu” diyor.
ŞİFA KÜTÜPHANESİ Üstün yetenekli çocuklar için
Ne üstün yetenekli çocukların, ne anne-babaların ne de öğretmenlerin işi kolay. Üstün yetenekli çocukların yaratıcılıklarını ortaya koyabilmeleri için önce ailelerin ve eğitimcilerin bu kavramı iyi anlaması gerekiyor. Yetenekli çocuklarla çalışan Ahmet Bildiren, ‘Üstün Yetenekli Çocuklar’ kitabıyla aile ve öğretmenlere kılavuzluk ediyor. Kitapta üstün yetenekli çocukların tanınması ve doğru eğitimin programlanmasının ipuçları veriliyor.
UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: Pekala ağızdan da nefes alınır. Ağızdan nefes almanın hiçbir sakıncası yok. Ha ağız, ha burun ikisi de aynı yere açılıyor. DOĞRU: Nefes alma organımız burun. Ağız yoluyla nefes almak, mikropların girişini kolaylaştırıyor. Boğaz hastalıklarına neden oluyor.
SAĞLIĞIM İÇİN Nuran Sultan (dansöz)
MUTLAKA YAPARIM: Günde sekiz saat uyurum. Meyve-sebze ağırlıklı besleniyorum. Hamur işinden, yağdan uzak dururum. ASLA YAPMAM: Sigara içmem. MUTLAKA YAPACAĞIM: Henüz tatil fırsatım olmadı. Ama gelecek ay Phuket Adası’nda 10 gün dinleneceğim.