Paylaş
Acil sağlık operasyonları yapan özel bir şirketin direktörü olan Dr. Barış Mutluer, yaz aylarında damarların genişlediğini, kışınsa soğuğun etkisiyle daraldığını söylüyor. Bu değişikliğin damarlarında tıkanma ve daralma olanlarda daha riskli olacağını kavramak zor değil.
SOĞUĞA ÇIKARKEN KALIN GİYİNİN
“Soğuk havalarda evde kalın” demek zor. Ama kalbinizi korumak için bazı önlemler alabilirsiniz. Dr. Mutluer önce kalp ve damar check-up’ı öneriyor. Böylece sistemin ne durumda olduğunu öğrenin. Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü her daim dengede tutun. Ve tabii ki sigara içmeyin. Damarların bir numaralı düşmanı olduğunu bilmeyen kalmadı herhalde. Gezmek için daha çok kapalı alanları tercih edin. Kalabalık ve havasız ortamlarda artan enfeksiyon riskine karşı sakin saatleri tercih edin. Sokağa çıkarken kalın giyinin. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak besinleri almayı ihmal etmeyin.
BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN
Göğüs kısmında sıkışma hissi, göğüs üstünde basınç duygusu, göğüste birkaç dakika süreyle ağrı şikâyeti, omuzlar, boyun bölgesinde, çene veya kollara doğru genişleyen ağrı, baş dönmesi, aniden terleme, mide bulantısı, nefes güçlüğü, yorgunluk ve ağırlık hissi, mide şikâyetleri gibi bulgular kalp krizi belirtileri arasında yer alıyor.
Kriz geçirene nasıl yardım edebilirsiniz
¬ Önce ambulans çağırın.
¬ Hastayı rahat edebileceği bir pozisyonda tutun.
¬ Bilinci yerindeyse bir aspirin verin.
¬ Daha önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaçlar varsa ve bunları alması gerekiyorsa, ilaçları içmesine yardımcı olun.
¬ Solunumu ve nabzı kontrol edin, eğer solunum ve nabızda problem varsa ve ilkyardım eğitimi aldıysanız kalp masajı yapın.
¬ İlkyardım eğitimi almadıysanız dokunmayın. Bilinçsizce yapılan ilkyardım hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilinçli ilkyardım yapılması önemli ve hayati.
Paylaş