Kahvaltısını yapan çocukların okul başarısı daha yüksek

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların beslenmesi büyük önem kazanıyor.

Çocuğun okul çağlarında edindiği beslenme alışkanlıkları, gelecekte de süreklilik gösteriyor. Bu dönemde çocuk kadar anne ve babanın da beslenme konusunda bilinçli davranması gerekli...

Hatalı beslenmeye zemin hazırlayan faktörler nedir?

- Hatalı beslenme alışkanlıklarının çok sayıda nedeni var. Bunların başında çocukların besin gereksinimlerinin bilinmemesi geliyor. Ailenin yanlış beslenme alışkanlıkları da etkili. Okul çağındaki çocuklar için en iyisini yapmak isteyen annelerin kendi bilgilerine göre, en iyi bildiği besinlerden çocuğuna fazla miktarda yedirmek istemeleri de ayrı bir neden. Ayrıca öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi, özellikle ileri yaşlardaki beslenme alışkanlıklarını kötü yönde etkilemektedir. Bu hatalı beslenme şekli, çocukluk dönemindeki şişmanlık (obezite) riskini artırıyor.

En önemli öğün hangisi?

- Çocukların beslenmesinde okul döneminde en sık görülen değişiklik, kahvaltı yapmamak. Kahvaltı, günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle, biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğün... Bu konuda yapılmış bazı çalışmalar da bulunuyor. Araştırmalarda, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu, problem çözme yeteneklerinin diğerlerine göre daha iyi geliştiği, kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu gözlendi. Bazı araştırmalara göre de kahvaltı yapan çocuklar, beslenme yetersizliğine bağlı gelişen hastalıklara daha az yakalanıyorlar. Kahvaltı yapmayan çocuklar daha şişman.

Doğru beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır?

- Aile içinde ve okulda beslenme bilgisinin yetersiz verilmesi, okul yemeklerinin sevilmemesi ve çocukların kantinlerden (hamburger, tost, kızarmış patates, cips kola gibi yağ ve karbonhidrat bakımından yüksek olan fast-food besinleri tüketmeleri) beslenmeleri, vitamin ve özellikle kalsiyum fakiri beslenmeleri, büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra besin endüstrisinde özellikle bu yaş gruplarına yönelik reklamlar/kampanyalar (çikolata, fast-food, cips gibi abur cubur besinler) hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına yol açıyor. Böylece erken yaşlarda kazanılan alışkanlıkların ileriki yaşlarda değiştirilmesinde zorluklar yaşanıyor. Çocukların okul ve evde çeşitli yiyecekleri tüketmeleri ve temel beslenme ilkeleri konusunda bilgilendirilmeleri çok önemli.

Özellikle öğünlerin atlanmaması, kahvaltının önemi, ara öğünlere önem verilmesi, okul yemeklerinin fast-food yemeklerinden daha sağlıklı olduğu konusunda çocukların bilinçlenmeleri, ileriki hayatlarında da yaşam kalitelerini artıracaktır.

Örnek kahvaltı

Taze meyve suyu, peynir, domates-salatalık, ekmek, pekmez, yumurta...

Örnek beslenme çantası

Kuru meyveli veya cevizli ev yapımı kek veya ev yapımı peynirli poğaça, ayran ve

meyve suyu...
Yazarın Tüm Yazıları