Paylaş
Grip ile soğuk algınlığını birbirinden ayıran en temel özellik, birinin seyrinin çok daha ağır olması. Tahmin edeceğiniz gibi grip çok daha yıkıcı ve zatürree gibi başka hastalıklara zemin hazırlayıcı.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Elif Hakko’nun verdiği bilgiye göre gripte yüksek ateş, soğuk algınlığında ise şiddetli öksürük görülüyor. Bir başka temel özellik genel vücut ağrılarının gripte soğuk algınlığına göre daha seyrek görülmesi. İki hastalık arasındaki diğer farklar şöyle:
Hapşırık soğuk algınlığında sıkça görülürken gripte nispeten nadir.
Gripte boğaz ağrısı genellikle olur, soğuk algınlığında bazen.
Gripte baş ağrısı sıklıkla görülürken, soğuk algınlığında nadir ya da az yaşanır.
Genel vücut ağrısı, kas ağrısı gibi şikâyetler de soğuk algınlığında daha az görülürken gripte daha sık görülür.
Yorgunluk hissi soğuk algınlığında hafifken, gripte ise uzun süreli ve ağır yorgunluk hissedilir.
Gripte zatürree ve bronşit gibi hatta kimi zaman ölümcül de olabilen ciddi sonuçlar görülebilirken soğuk algınlığından kaynaklanan komplikasyonlar nispeten daha hafif.
Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen burun tıkanıklığı soğuk algınlığında sıklıkla yaşanırken, gripte sık görülmez.
Aşı yüzde 70-90 arasında koruma sağlar
Gripten korunmak için en etkili yöntem aşı. Dr. Hakko, “Her yıl bir önceki yılın yaygın olan 2 Influenza A ve 1 Influenza B virüsünden hazırlanan aşı sonbaharda yapılmaya başlanır. Aşının etkinliği yaş ve kişinin bağışıklığı durumuna ve ayrıca o yıl etken olan Influenza virüsüyle antijenik uyuma göre değişmekle beraber yüzde 70-90 arasında koruma sağlar” diyor.
Gribi antibiyotikle tedavi edemezsiniz
Grip tedavisi belirtilere yönelik uygulanıyor. Bağışıklığı tam olan kişilerde ilk adım olarak antiviral ilaçlar kullanılmıyor. Dr. Hakko: “Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, öksürük kesiciler alınabilir. Hastanın istirahat etmesi ve bol sıvı almasını öneriyoruz”. Pek çok kimse hastalanmaya başladığını hisseder etmez vitamin haplarına sarılıyor. Peki bu, hastalıkla savaşmada etkili mi? Dr. Hakko, “Vitaminlerin ve bağışıklık güçlendirdiği iddia edilen ilaçların bir yararı gösterilmedi” diyor.
Paylaş