Havalar ısındıkça besin zehirlenmesi artıyor

Besin zehirlenmesi vakaları, havaların ısınmasıyla artıyor. Uygun koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan gıdalar sıcak havada daha kolay hasta ediyor.

Haberin Devamı

İç hastalıkları uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu’nun verdiği bilgiye göre, gıdaların içinde çoğalan bazı bakterilerin vücuda girmesiyle kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle seyreden ciddi tablolar gelişebiliyor.
Özellikle yaz aylarında sıcakların artmasıyla et, süt, yumurta, balık ve tavuk gibi gıdalarda bakterilerin çok hızlı ürediğini hatırlatan Furuncuoğlu, bu yiyeceklerin bir öğünden sonra tekrar tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.
Bakteriler uygun ortamlarda bulunmaları halinde hızla çoğalarak sağlımız için tehdit oluşturuyor. Dr. Furuncuoğlu, “Yaz aylarında acile gelen ishal vakalarında artış görülmeye başlar. Sıcaklıklar arttıkça dışarıda kalan besinler de kısa sürede bozuluyor. Buna bağlı olarak besinlerde mikroplar (bakteri) veya toksinler (zehirler) oluşuyor. Bunu yiyenler de değişik derecelerde etkileniyor” diyor. Etkilenme bazen ishal, bazen kusma, bazen hem ishal, hem de kusma halinde oluyor. Bunlara ateş ve karın ağrısı eklenebiliyor.
Hastalar genellikle destek tedavileriyle düzeliyor. Bazı durumlarda antibiyetik tedavisi uygulanıyor.

Haberin Devamı

İLK ADIM TEMİZLİK

Gıda zehirlenmesini önlemedeki ilk adım temizlikten geçiyor. Hem kendiniz hem de başkaları için şunları unutmayın: * Enfeksiyon geçiren kişiler mutfaktan uzak durmalı. Yiyecek hazırlama işine girmemeli. * Mutfakta çalışırken eller, saçlar, tırnaklar ve kıyafetler temiz olmalı. * Tuvalet sonrası veya bebeğin bezini değiştirdikten sonra el yıkama ihmal edilmemeli. * Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ellendikten sonra eller yıkanmalı, bunlara değen mutfak araç, gereçleri yıkamadan tekrar kullanılmamalı. * Pişen bir yemeğin tadına bakmada kullanılan kaşık tekrar kullanılmamalı. * Her kullanım sonrası tabak, bıçak, kesme tahtası gibi araç gereçler, mutfak tezgahları sıcak su ve sabunla temizlenmeli. * Kabuğu soyulacak bile olsa, meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı. * Temizlikte kullanılan bez ve süngerlerin de temizliğinden emin olunmalı. * Her türlü etin iç kısmının da iyi pişmesi sağlanmalı. Tüketilinceye dek sıcak gıdalar sıcak, soğuk gıdalar soğuk tutulmalı. * Yumurtalar, sarısı ve beyazı tümden katılaşana kadar pişirilmeli. * Sofradan arta kalanlar iki saatten (yazın bir saat) fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalı. * Oda sıcaklığında, bundan uzun süre kalanlar atılmalı. * Kullanım öncesi buzları çözme işini mutfak tezgahında değil, buzluktan buzdolabının rafına önceden indirerek yapmalı.

Yazarın Tüm Yazıları