Paylaş
Güçlü bağışıklık sisteminin sırrı, yeterli ve dengeli beslenmek. Bir de antioksidanlardan zengin besinleri tüketmek. Diyetisyen Merve Yüksek şu önerilerde bulunuyor:
* Antioksidan vitaminler yönünden zengin besinler tüketin. Önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, vücuttan zararlı maddelerin atılmasında ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor. C vitamini kaybını önlemek için salata ve meyve sularını tüketmeden hemen önce hazırlayın. Limonu salatayı tüketeceğiniz zaman eklemeyi unutmayın.
* Bir diğer önemli antioksidan E vitamini. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagillerle tahinde bolca var.
BALIK, ZEYTİNYAĞI, CEVİZ BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
* Anti-enfeksiyon vitamin olarak da bilinen A vitamini de güçlü bir antioksidan. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde bulunur.
* Balık zeytinyağı ve ceviz bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, fındık ve ceviz ile omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi bu faydalı yağ asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanmanızı sağlar.
* Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı zaaf yaratır. Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleriyle karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller çinko zengini. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda var.
YOĞURT VE KEFİRDEN KALKAN ETKİSİ
* Yoğurt ve kefir koruyucu kalkan etkisi yapıyor. Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlıyor. Yoğurt ise içerdiği laktik asitle mikroplara karşı koruma sağlıyor. Sofranızda yoğurt, ayran veya kefir eksik olmasın.
* Lifli besinlere ağırlık verin. Malum sonbaharla fiziksel aktivite de azalıyor. Buna bağlı kabızlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle sonbahar ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan kuru baklagillerin, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi tahılların ve özellikle C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimini artırın.
* Günde 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini bilmeyen kaldı mı? Sıvı tüketimi vücudumuz için çok önemli. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmanızda dengesizlikler ortaya çıkar. Hastalık halinde iyileşme gecikir.
ŞİFA NİYETİNE BİTKİ ÇAYI
Çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Bunların vücudumuzda etkilerini tam olarak gösterebilmesi için doğal kurutulmuş olmasına ve çay haline getirirken de demlenme sürelerine özen göstermek gerekir.
Paylaş