Yolculukları eziyete çevirir taşıt tutması. Doktorların hareket hastalığı dediği taşıt tutması seyahat eden her 100 kişiden 30’unda görülüyor.
Sorunla başetmek için bazı önlemler almak mümkün. Taşıt tutmasına karşı ilaç alacaksanız yola çıkmadan 1 saat önce için.
Bazı ilaçlarla, yolculuk sırasındaki bulantı ve kusma hissinin önüne geçilebilir. Basit antihistaminikler veya anksiyolitik gibi ilaçlar bu amaçla kullanılabilir. İlaçların yolculuk başlamadan bir saat önce alınması gerekir. Eğer yolculuk başladıktan sonra alınırsa ilaçlar, mide-bağırsak sisteminden emilecek zaman bulamadan, bulantı ve kusmayla vücuttan atılabilir.
Bu durumda ilaç damar içerisine enjekte edilerek vücuda alınabilir. Ayrıca deriye yapıştırılarak kullanılabilen skopolamin bantları da taşıt tutmasında oldukça etkili. Bu bantlar kişiyi, ilaç almaya bağlı oluşabilecek olumsuzluklardan da koruyor.
İlaç dışındaki önlemleri de unutmayın
Yolun ve manzaranın rahatça takip edilebileceği yerler örneğin önler, "taşıt tutması" riskini azaltır.
Beslenmede az miktarda ve mideyi rahatsız etmeyen yiyecekleri seçin.
Yolculuk sırasında başınızı sabit tutmaya çalışın.
Alkol almayın, sigara içmeyin.
Ufuk çizgisine bakın.
Yolculuk sırasında midenin yatışması için kraker benzeri yiyecekler ve karbonlu içecekler tüketilebilir.
Gemi veya teknelerde güvertede olmak, iç kısımlara göre kişiyi daha rahat ettirir. Uçaklarda hemen kanat önündeki koltukta oturmak hareketin daha az hissedilmesine yardımcı olur.
Bunları unutmayın
Sürekli ilaç alıyorsanız "Bugün de içmeyivereyim" demeyin. Başağrısı, kabızlık, mide ağrısı vb. şikayetlerle başetmenize yarayacak ilaçları da unutmayın.
Diyabet, kan şekerinin sık aralıkla düşmesi gibi sağlık sorununuz varsa, doktorunuzun daha önce önerdiği uygun yiyecekleri yanınıza almanızda yarar var.
Yola çıkmadan, hareketsizliğe bağlı damarların pıhtı atması ihtimalini en aza indirmek için bir aspirin içebilirsiniz.
Yolculuk boyunca bol bol su için. Fazla kahve tüketmeyin.
Dar giysiler giymekten kaçının. Ayakkabı tercihi yaparken de bunu gözardı etmeyin.
Klimalara dikkat. Ayaklarınızda sandalet, terlik vs. varsa üşüyebilirsiniz. Çantaya atılacak bir çorap böyle bir sorunda kriz çözecektir.
Molalardan yararlanın, ufak yürüyüşler için iyi bir fırsat.
Koltukta aralıkla yapacağınız basit esneme egzersizleri de sizi rahatlatır. Ayakları öne uzatıp, bileklerden çevirmek, elleri yukarıya kaldırıp olabildiğinde yukarı, sağa-sola esnemek, başı yavaşça sağa sola, öne arkaya eğmek hamlığını alır.