Hamilelikte tatil yapmak, özellikle doğum sonrası yorucu geçecek sürece hazırlık için iyi bir fırsat. Gerçekten de bazı ülkelerde anne-baba adayları, bebeksiz geçecek son zamanlarında tatil yapmaya çalışıyor.
Hatta bu tatile "bebek ayı" anlamındaki babymoon adını veriyorlar. Hamilelikte seyahat için en keyif alınabilecek dönem 14-27’nci haftalar. Bu dönemde artık sabah bulantıları biter, uyku hali geçer, düşük olasılığı azalır. Kadın hamileliğe alıştığı için keyif bile almaya başlamıştır. Ancak bu rahatlık hali, hamilelik öncesi alışılan sporlara tatilde devam etmek anlamına gelmiyor.
Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu’nun verdiği bilgiye göre, hamilelikte yapılabilecek sporlardan en uygunu yürüyüş. İkinci sırada ise yüzmek geliyor.
Yüzmeyle kol, bacak ve karın bölgesindeki bütün kas grupları çalıştırılıyor. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı artıyor. Dolayısıyla bebeğe giden oksijen miktarında da artış oluyor. Yüzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktör ise yaralanma tehlikesinin bulunmaması. Yüzme bilen bir kişinin suda kendi kendini yaralaması, düşmesi ve bir yerlere çarpması neredeyse olanaksız. Bir başka avantajı ise kişinin kendisini ağırlıksız hissetmesi. Bu avantaj özellikle gebeliğinin son dönemlerindeki kadınlar için psikolojik açıdan önemli. Ayrıca su içerisinde terleme ve vücudun çok fazla ısınması mümkün değil. Dolasıyla egzersizin bu tür olumsuz etkileri yaşanmıyor. Yapılan bazı çalışmalar, gebelikleri sırasında düzenli yüzen kadınların kendilerini daha az yorgun hissettikleri, daha iyi uyudukları, gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa çıkabildiklerini gösterdi.
YÜZMEYE BAŞLAMADAN VÜCUDUNUZU ISITIN
Gebelik öncesinde düzenli yüzenler daha önceki programlarına devam edebilir. Ancak gebe kaldıktan sonra ilk kez denize girecekler biraz daha dikkatli olmalı. Öncelikle suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yavaş yüzmek ve dozu yavaş yavaş artırmak gerekiyor. Gebeliğinin ilk üç ayındakilerin günde 20 dakika yüzmesi yeterli. Yine bu dönemde sabah erken saatlerde yüzmek gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltabilir. Günün geri kalan kısmının daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir. İkinci üç aylık dönemdeyse su, eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu dönemde daha önceki yüzme alışkanlıkları aynen devam edebilir. Son dönemlerde ise yüzmeye devam etmekte herhangi bir sakınca yok. Ancak vücudu fazla sıkmayan, gebeler için tasarlanmış mayoları kullanmak gerekli.
Karada yapılan kültür fizik hareketleri suda da yapılabilir. Kültür fizik hareketleri yaparken suyun meme başı hizasında olması en uygun derinlik. Bu kural yüzerken de geçerli. Özellikle sık sık kramp giren kadınlar, boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzmeli. Olası bir kramp durumunda yardım alabilmek için suya tek başına girmemeli. Nefes tutup çok uzun süre dalmamalı.
Yolculukta oturduğunuz yerde egzersiz yapın
Hamilelerin en sık sorduğu sorulardan biri de "uçabilir miyim?" Hamilelikte uçak yolculuğu güvenlidir. Ancak seyahat edilecek uçağın kabin basıncı ayarlı olması gerekli. Günümüzdeki hemen hemen tüm sivil uçaklarda kabin basıncı ayarlı. Hamilelik sırasında otomobil, otobüs, uçak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:
á Herhangi bir yerde uzun süre oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler. Ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle her türlü yolculukta her 1.5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapılmalı ve kan dolaşımı uyarılmalı. Bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklara germe egzersizleri de yapılmalı. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkileri azaltılabilir. Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
Bunları yapmayın!
Yaz tatilleri su sporlarını yapmak için iyi bir fırsat. Ancak hamilelerin bazı sporlardan uzak durması gerekiyor. İşte tehlikeli olabilecek sporlar:
á TÜPLÜ DALIŞ: Hamile ya da hamile kalmayı planlayan bir kadının tüplü dalış yapması kesinlikle sakıncalı. Dalış sırasında kanda meydana gelen minik gaz kabarcıkları erişkin bir insanda sorun yaratmazken akciğerlerini kullanamayan anne karnındaki bir bebek için hayati tehlike yaratabilir.
á JET SKİ-SU KAYAĞI: Su kayağı, jet-ski gibi yaz sporları da hamile kadınların kaçınması gereken aktivitelerden.